Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza?

AeroPress choć wciąż tak młody w świecie kawy, już osiągnął kultowy status, doczekał się własnych zawodów i ma wielu wyznawców. Prostota budowy i użytkowania oraz nieskończona ilość możliwości parzenia i kombinacji sprawia, że wciąż jest to jeden z bardziej ekscytujących zaparzaczy. Jaka kawa do AeroPressu sprawdzi się najlepiej?

Kawa Miesiąca

Kawa Miesiąca to nasz comiesięczny wybór ziaren pod przelewy i espresso, zawsze coś innego, zawsze jakaś fajna palarnia i to w wybitnie dobrej cenie. Kiedy nie macie pomysłu jaka kawa do AeroPressu może Wam zasmakować, możecie zaryzykować kawę miesiąca i prawdopodobnie się nie rozczarujecie! Wybierzcie opcję pod przelew chyba, że macie nakładkę Prismo, wtedy możecie wyczarować nawet kawę zbliżoną do espresso.

Czego spodziewać się w filiżance: co miesiąc czegoś nowego!


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter


Audun Brazylia Fazenda Miaki to bardzo dobra kawa na start przygody z kawą przelewową, niekontrowersyjna w smaku, stonowana, ale wciąż pyszna i prezentująca możliwości ziarenek o najwyższej jakości.

Czego spodziewać się w filiżance: niskiej kwasowości, dużo czekoladowej słodyczy.


Heresy Elixir Unstable Filter Blend


Heresy Unstable Elixir czyli blend kawy pod metody przelewowe — w 69% Honduras, a w 31% akurat tego co dobrego Roaster Piotr Jeżewski miał w worku. Owocowa kawa do popijania i zabawiania się w zgadywanie.

Czego spodziewać się w filiżance: nie można wejść dwa razy do tej samej rzeki, zawsze czeka Cię coś nowego, ale generalnie słodyczy, owoców i karmelowej nuty.

Spojka - Kolumbia Pink Volcano Washed Omniroast 200g

Producent: SPOJKA

Data palenia: 19.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez palarnię Spojka. Palona w średnim stopniu, odpowiednia do wszystkich metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do migdałów, czarnej herbaty, kwiatów, zielonego jabłka, matchy i brzoskwini.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: NariňoFarma: Various Farms (La Primavera, Los Pinos)Producent: Carlos TorresOdmiana: Pink bourbonMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1850 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86,25 / 100 pkt.*Kolor pudełka zakupionego produktu jest dobierany losowo.
Promocja
LaCava - Kolumbia El Rubi Filter 250g (outlet)

Producent: LACAVA

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty jaśminu, czerwonej pomarańczy, maliny i liczi.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: Acevedo, HuilaMetoda obróbki: Yeast-inoculated, dry Fermented washedOdmiana: Pink BourbonPołożenie upraw: 1650 - 1800 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 88 pkt.
Najniższa cena: 79,00 zł
79,00 zł
Johan & Nyström - Sweet Serenity Filter 250g

Producent: JOHAN & NYSTRÖM

Data palenia: 05.02.2025

Tęsknisz za Etiopią Welena? Sprawdź Sweet Serenity od Johan & Nyström.Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii i Brazylii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się  do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można wyczuć nuty mlecznej czekolady, jagód i słodkich owoców.Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia, BrazyliaRegion: Guji, Fazenda
Nowość
Kafar - Dripbag AFRYKA Filter - 8 saszetek

Producent: KAFAR

Data palenia: 29.01.2025

Kafar Kontynenty to selekcja kaw w formie dripbaga - saszetki ze zmieloną kawą, którą umieszczasz na kubku i zaparzasz gorącą wodą -  nie musisz pamiętać o młynku, filtrach czy dripperze Świeżo palona kawa jest zapakowana tak, abyś mógł cieszyć się kawą specialty nie tracąc przy tym jakości. To nie blend, a kawa z jednej plantacji, którą wybiera palarnia.Opakowanie zawiera 8 saszetek / filtrów (8 x 12g) ze zmieloną kawą z Afryki i instrukcją obsługi.
Promocja
Onyx Coffee Lab - Kolumbia Sebastian Ramirez Red Fruits - Kawa bezkofeinowa Omniroast 284g (outlet)

Producent: ONYX COFFEE LAB

Data palenia: 23.07.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty, pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Onyx Coffee Lab. Palona w średnim stopniu, odpowiednia do wszystkich metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do truskawek, mlecznej czekolady, banana i cukru trzcinowego.W górzystym regionie Occidental, Quindio rosną jedne z najlepszych kaw na świecie. Jednym z producentów przyczyniających się do tej reputacji jest Sebastian Ramirez, właściciel farmy El Placer, eksperymentalnego projektu skupionego wokół niesamowitych kaw. Sebastian uprawia odmiany Gesha, Red, Pink i Yellow Bourbon, a także Wush Wush. Jego unikalne podejście nie ogranicza się do uprawy egzotycznych odmian, ale również obejmuje obróbkę i wydłużone fermentacje. Sebastian kontroluje takie zmienne jak temperatura i pH podczas fermentacji z ograniczonym dostępem tlenu oraz dodaje mosto, płyn, który jest pozostałością po fermentacji beztlenowej owoców kawy. Dodanie tego płynu zaszczepia proces fermentacji dominującymi drożdżami i bakteriami z poprzedniej fermentacji.Obróbka tej kawy wygląda następująco: najpierw następuje wstępna fermentacja wiśni, następnie usunięcie miąższu i suszenie na patio. W trakcie suszenia do kawy w pergaminie dodawane są skórki mandarynki z lokalnego rynku. Estry owocowe przenikają przez przepuszczalną strukturę zielonej kawy, zapewniając trwały i intensywny smak podczas suszenia, palenia i parzenia.Kraj pochodzenia: KolumbiaOdmiana: CaturraMetoda obróbki: fruit-infused & EA DecafPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.
Najniższa cena: 219,00 zł
219,00 zł
La Cabra - Salwador Santa Rosa Omniroast 250g

Producent: LA CABRA

Data palenia: 02.12.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Średnio palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia, jak i pod espresso. W smakuwyczuwalne są nuty dojrzałych owoców, jagód i kwiatów.Kraj pochodzenia kawy: SalwadorRegion: ChalatenangoProducent: Jorge Raul RiveraMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Pacamara
Darmowa dostawa Nowość
Gardelli Specialty Coffees - Panama Finca Deborah Horizon Geisha Omniroast 100g

Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES

Data palenia: 15.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Panamy, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty kwiatu pomarańczy, mandarynki, brzoskwini i truskawki.Kraj: PanamaRegion: VolcánProducent: Finca DeborahMetoda obróbki: NaturalOdmiana: GeishaPołożenie upraw: 1900 - 2000 m n.p.m.FARMAOd czasu założenia swojej pierwszej farmy, Finca Deborah, na początku XXI wieku, Jamison Savage stworzył model upraw biodynamicznych i stał się pionierem celowych, opartych na nauce alternatywnych metod przetwarzania. Znany w świecie kawy specialty ze swoich innowacyjnych metod, Jamison wykorzystuje zaawansowane techniki przetwarzania i przyjazne dla środowiska praktyki rolnicze, aby wydobyć najdelikatniejsze niuanse sensoryczne kawy. To poświęcenie przyniosło mu powszechne uznanie i szacunek wśród koneserów kawy.Misją Finca Deborah jest uprawa, przetwarzanie i dostarczanie wyłącznie najwyższej jakości kawy. Położona na wysokości ponad 1900 m n.p.m. głęboko w górach Volcán, Finca Deborah przez większość roku jest otoczona gęstymi chmurami. Tutaj, w dziewiczym środowisku naturalnym, gdzie występuje rzadka flora i fauna, kawa Geisha rozwija się wśród lasu deszczowego. Staranne ręczne zbieranie wyłącznie dojrzałych wiśni sprawia, że Geisha z Finca Deborah konsekwentnie znajduje się wśród najlepszych kaw na świecie.ODMIANAPanama Geisha, w tym odmiana Green Tip Geisha, to rzadka, złożona kawa, uwielbiana za swoje słodkie i kwiatowe nuty oraz cytrusowe akcenty. Od czasu swojego debiutanckiego zwycięstwa na aukcji Best of Panama w 2004 roku, ta odmiana urzekła miłośników kawy specialty na całym świecie swoją delikatnością, złożonością i klarownością smaków.Producenci tacy jak Jamison Savage wykorzystują zarówno tradycyjne metody, jak i innowacyjne procesy, takie jak naturalna fermentacja z inokulacją drożdży, aby wydobyć szeroką gamę profili smakowych kaw. Te techniki pozwalają na rozkwit wewnętrznych cech Panamy Geisha, wzmacniając różnorodność smaków przy jednoczesnym zachowaniu unikalnego terroir i cech odmianowych.OBRÓBKAZiarno przeszło proces hybrydowy, który rozpoczął się od starannego zbioru idealnie dojrzałych wiśni Panama Geisha, między 21-24 na mierniku Brixa. Te wiśnie zostały dokładnie posortowane dwa razy przed umieszczeniem ich w hermetycznie zamkniętych zbiornikach ze stali nierdzewnej, gdzie wprowadzono szczep do inokulacji drożdży.Wiśnie były zanurzone w kąpieli drożdżowej przez ponad 100 godzin, podczas których drożdże zużyły znaczną część miąższu owocu. Ten proces wytworzył wyraźne owocowe nuty i kwiatowe aromaty, które zostały wchłonięte przez ziarna kawy. W filiżance wyraża się to poprzez wzmocnione aromaty, podwyższoną kwasowość i pełniejsze body.Wiśnie były dokładnie monitorowane, a zarówno pH, jak i temperatura były rejestrowane. Zespół Finca Deborah przestrzegał ścisłych parametrów, aby zapewnić, że proces ten zachowa i podniesie starannie pielęgnowane cechy sensoryczne kawy, bez żadnych niepożądanych smaków.Po wspomnianym czasie w kąpieli drożdżowej wiśnie zostały usunięte i przeniesione na zacienione, trzypoziomowe afrykańskie podwyższone łóżka zaprojektowane przez samego Jamisona. Temperatura i wilgotność były regulowane w tych zacienionych suszarniach, gdzie parametry były dokładnie utrzymywane w ustalonych granicach. Wiśnie były stale obracane przez cały dzień, aby zapewnić równomierne suszenie i zapobiegać niepożądanej aktywności mikrobiologicznej.Wiśnie spędziły około 12 dni na łóżkach, osiągając docelowy poziom wilgotności około 11%. Aby chronić starannie pielęgnowaną jakość, zostały następnie zapakowane w worki Grain-pro i przechowywane w optymalnych warunkach chłodnych i stabilnych temperatur na etapie „reposo” - sezonowania, który ma kluczowe znaczenie w kompleksowym protokole kontroli jakości Jamisona.Podczas reposo zawartość wilgoci w kawie ustabilizowała się, umożliwiając jej absorpcję dodatkowego smaku z pergaminu. Po tym okresie kawa jest łuskana, dodatkowo sortowana według wielkości, gęstości i koloru, a następnie przygotowana do wysyłki.
The Barn - Honduras Caballero Confite Natural Filter 250g

Producent: THE BARN

Data palenia: 03.12.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w berlińskiej palarni The Barn. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty ananasa i winogron.Kraj pochodzenia ziarna: HondurasRegion: La PazProducent: Marysabel Caballero & Moises HerreraMetoda obróbki: NaturalOdmiana: CatuaiPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.
Promocja
Instytut Kawy - Salwador Finca Espana Natural Anaerobic Filter 250g (outlet)

Producent: INSTYTUT KAWY

Data palenia: 12.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona przez Instytut Kawy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jabłka, ciastek i pomarańczy.Kraj pochodzenia ziaren: SalwadorRegion: El BalsamosOdmiana: Castillom BourbonMetoda obróbki: Natural Anaerobic Położenie upraw: 1400 - 1500 m n.p.m.
Najniższa cena: 62,00 zł
62,00 zł
Promocja
Five Elephant - Brazylia Mogiana Fazenda Ambiental Fortaleza Natural Filter 250g (outlet)

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 07.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty czerwonej porzeczki, mlecznej czekolady i karmelu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: MogianaProducent: Felipe CroceOdmiana: AraraMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 900 - 1000 m n.p.m.
Najniższa cena: 89,00 zł
89,00 zł

COFFEE PLANT Flow Very Berry Filter

COFFEE PLANT Flow Very Berry to mieszanka kawy z Rwandy i Etiopii z polskiej palarni COFFEE PLANT. Jest palona jasno przez co na wierzch wychodzi owocowa dusza kawy.

Czego spodziewać się w filiżance: słodyczy owoców pestkowych i czerwonych.

Johan & Nyström Bourbon Jungle

Johan & Nyström Bourbon Jungle to kawa z zupełnie innej parafii niż wszystkie powyższe, palona ciemno, klasycznie, żeby nie powiedzieć konserwatywnie. Składają się na nią wysokiej jakości ziarna, więc ciemny wypał nie oznacza w tym przypadku palenia na węgiel, ale ukłon w stronę tradycjonalistów. Idealna dla fanów americano, włoskiej kawy i przeciwników kwaśnej kawy (pozdrawiam swoich rodziców).

Czego spodziewać się w filiżance: intensywnego smaku, lekkiej słodyczy z dymnym wątkiem.

Najlepsza kawa do AeroPressu - smak ma znaczenie!

Kawa specialty otwiera przed nami horyzonty smakowe o jakich dwadzieścia lat temu się kawoszom nie śniło. Jasne palenie pozwala na wydobywanie z kawy zupełnie szalonych, owocowych i kwiatowych wątków, a parzenie alternatywne, takie jak w AeroPressie, jeszcze te smaki uwypukla. Możemy toczyć jałowe spory, o to z jakiego regionu czy obróbki kawa jest najlepsza, ale dla nas sprawa jest prosta najlepsza kawa do AeroPressu to taka, która najbardziej Ci smakuje.


Zobacz również