Kawa rozpuszczalna czy sypana? Podstawowe różnice

Kawa rozpuszczalna czy sypana

— Zrobić Ci sypanej kawy? Taką dobrą mam, Ty kawkę lubisz, na pewno docenisz — powiedziała pewnie niejedna babcia do hipotetycznego, kawowego konesera, który nie chcąc robić przykrości babci, pił, zgrzytając zębami, rozpuszczalkę lub cedził przez zęby fusy kawy z marketu. No właśnie? Kawa rozpuszczalna czy sypana — czy to jedno i to samo?

Kawa rozpuszczalna a sypana — czym się różnią?

Wiadomo, że znaczenie słowa jest ściśle powiązane z jego użyciem. Kawa rozpuszczalna czy sypana, używane są zamiennie, dlatego na potrzeby jasności artykułu sprecyzujemy sobie, że kawa rozpuszczalna jest ziarnem liofilizowanym, a kawa sypana ziarnem uprzednio zmielonym. Czym się od siebie różnią? Przede wszystkim sposobem obróbki! Kawa sypana, czyli mielona, jest, uwaga, szok i niedowierzanie, po prostu zmielona przed zapakowaniem w paczkę i wysłaniem w świat. Kawa rozpuszczalna przechodzi cały szereg najróżniejszych obróbek termicznych, które finalnie sprawiają, że kawa rozpuszcza się w gorącej wodzie.


Która jest lepsza? Kawa sypana czy rozpuszczalna? Jeśli weźmiemy pod uwagę doznania sensoryczne i jakość ziaren, to kawa mielona wygrywa w przedbiegach z rozpuszczalną, na którą składają się zazwyczaj ziarna niższej jakości, a mamy całkiem szeroki wybór mielonej kawy specialty. Przygotowaliśmy nawet specjalny ranking kaw mielonych.

Promocja
Bialetti - kawa mielona Perfetto Moka Classico 250 g

Producent: BIALETTI

Bialetti Perfetto Moka Classico to kawa mielona o ciemnym profilu palenia. To 50% Arabika, 50% Robusta o intensywnym smaku, o wyczuwalnych nutach suszonych owoców oraz kwiatów. Mieszanka bazuje na ziarnie z Kolumbii.Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.Odmiana: 50%  Arabika, 50% RobustaStopień palenia: CiemnyProfil smakowy: Suszone owoce, kwiatySkładniki: kawa mielona.
Najniższa cena: 21,99 zł
33,99 zł
Najniższa cena: 21,99 zł
Promocja
Bergstrands Kafferosteri - kawa mielona Moomin Coffee - Moomintroll 250 g

Producent: BERGSTRANDS KAFFEROSTERI

Moomin Coffee Moomintroll to mielona mieszanka aromatyzowanej 100% Arabiki z Brazylii, Kolumbii, Indonezji i Peru, wypalona przez szwedzką palarnię Bergstrands Kafferosteri. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso. Kawa o głębokim aromacie i smaku borówek.Kraj pochodzenia: Brazylia, Kolumbia, Indonezja, PeruStopień palenia: ŚredniProfil smakowy: BorówkaSkładniki: kawa mielona, aromat.
Najniższa cena: 48,00 zł
48,00 zł
Najniższa cena: 48,00 zł
Bergstrands Kafferosteri - kawa mielona Moomin Coffee - Moominmamma 250 g

Producent: BERGSTRANDS KAFFEROSTERI

Moomin Coffee Moominmamma to mielona mieszanka 100% Arabiki z Etiopii, Kolumbi, Peru i Indonezji, wypalona przez szwedzką palarnię Bergstrands Kafferosteri. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso. Kawa, w której smaku można wyczuć nuty pomarańczy i figi.Kraj pochodzenia: Etiopia, Kolumbia, Peru, IndonezjaStopień palenia: ŚredniProfil smakowy: Figa i pomarańczeSkładniki: kawa mielona.
Promocja
Bialetti - kawa mielona Perfetto Moka Vanilia 250 g

Producent: BIALETTI

Bialetti Perfetto Moka Vanilia to włoska kawa mielona o ciemnym profilu palenia. Mieszanka składa się w 80% z Arabiki i w 20% z Robusty, a swój smak zawdzięcza dodatkowi aromatu i ekstraktu z wanilii. Intensywnie waniliowa, o lekkich nutach karmelu oraz gęstej teksturze.Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.Odmiana: 80% Arabika, 20% RobustaStopień palenia: CiemnyProfil smakowy: Wanilia; łagodnaBody: GęsteSkładniki: kawa mielona, aromat, naturalny ekstrakt z wanilii (0,2%)
Najniższa cena: 19,99 zł
42,99 zł
Najniższa cena: 19,99 zł
Promocja
Bergstrands Kafferosteri - kawa mielona Moomin Coffee - Snufkin Hazelnut 250 g

Producent: BERGSTRANDS KAFFEROSTERI

Moomin Coffee Snufkin Hazelnut to mielona mieszanka aromatyzowanej 100% Arabiki z Brazylii wypalona przez szwedzką palarnię Bergstrands Kafferosteri. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso. Kawa o głębokim aromacie i smaku orzecha laskowego!Kraj pochodzenia: BrazyliaStopień palenia: ŚredniProfil smakowy: Orzech laskowySkładniki: kawa mielona, aromat.
Najniższa cena: 48,00 zł
48,00 zł
Najniższa cena: 48,00 zł
Passalacqua - kawa mielona Alambra 250 g

Producent: PASSALACQUA

Passalaqua Alambra to ciemno palona  mieszanka ze zdecydowaną przewagą ziaren Robusty (70%).Przygotowane na jej bazie espresso, posiada niezwykle mocną i trwałą cremę. Filiżanka kawy o bogatym i intensywnym smaku oraz  lekko sodowym posmaku. Doskonale nadaje się do przyrządzenia cappuccino.
Bergstrands Kafferosteri - kawa mielona Moomin Coffee - Stinky 250 g

Producent: BERGSTRANDS KAFFEROSTERI

Moomin Coffee Stinky to mielona mieszanka aromatyzowanej 100% Arabiki z Brazylii, Kolumbii, Gwatemali i Indonezji, wypalona przez szwedzką palarnię Bergstrands Kafferosteri. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso. Kawa o głębokim aromacie i smaku słonej lukrecji. Kraj pochodzenia: Brazylia, Kolumbia, Gwatemala, IndonezjaStopień palenia: ŚredniProfil smakowy: Słona lukrecjaSkładniki: kawa mielona, aromat.
Giovannacci Caffe - kawa mielona Gran Caffe Moka Espresso 250 g

Producent: GIOVANNACCI CAFFE

Gran Caffe to mieszanka 100%% arabiki, pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki i Azji. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku można wyczuć nuty kakao, rumu, migdałów i wiśni.Obróbka: Natural / Washed
Promocja
Illy - kawa mielona Classico - Moka Pot 250 g

Producent: ILLY

Bardzo aromatyczna z wyraźnym i smacznym body, taka jest illy Moka, stworzona i zmielona specjalnie do parzenia w tradycyjnych kawiarkach.Zmielona nieco grubiej niż w przypadku mielonych kaw przeznaczonych do espresso, Illy moka oferuje lepsze doznania smakowe przy parzeniu w mokach.Jest to wyrafinowana mieszanka ziaren Arabiki z gładkim, bogatym i pełnym body. Idealnie nadaje się na dobry początek dnia! 
Najniższa cena: 31,99 zł
39,60 zł
Najniższa cena: 31,99 zł
Promocja
Arcaffe - kawa mielona Onda 250 g

Producent: ARCAFFE

Onda to mieszanka kawy mielonej 100% arabiki, stworzona w 2014 roku, mająca na celu zadowolenie wszystkich tych, którzy chcą cieszyć się filiżanką miłej, słodkiej kawy. Już przy pierwszym łyku łatwo wyczuć nuty orzecha laskowego i słodu.Pasja Arcaffè trwa od wieków i reprezentuje jej siłę. Ich misją jest niesienie światu autentycznego smaku włoskiego espresso. Włoskie espresso stworzone z myślą o odzwierciedleniu cech zielonych ziaren kawy i zapewnieniu, że każdy, kto je wypije, będzie mógł doświadczyć tych samych emocji, przez które przechodzą oni tworząc mieszanki.
Najniższa cena: 30,99 zł
37,99 zł
Najniższa cena: 30,99 zł

Kawa sypana czy rozpuszczalna — która jest mocniejsza?

Kawa sypana czy rozpuszczalna, która mocniejsza? Samo pojęcie mocy kawy, jest nieco zwodnicze i nie do końca wiadomo co może oznaczać, smak, ilość kofeiny, stopień wypalenia? Przyjmując założenie, że chodzi o zawartość kofeiny możemy powiedzieć, że w kawie rozpuszczalnej znajduje się mniej kofeiny niż w mielonej. Jeśli chodzi o intensywność naparu, to wszystko zależy od proporcji jakie zastosujemy w przygotowaniu naparu.

Kawa sypana a rozpuszczalna — podsumowanie

Kawa mielona jest wygodna w użyciu, choć wiadomo, że nigdy nie będzie miała tyle walorów smakowych co świeżo palona i świeżo zmielona. Warto po nią sięgać na początku przygody z kawą, na wyjazdach, kiedy goni nas czas i kiedy nie mamy w zasięgu ręki młynka. Wówczas warto zaopatrzyć się w dobrą kawę w puszcze. Kawa rozpuszczalna jest uboższa w smaku, pochodzi z ziaren niższej jakości i poza dostarczeniem kofeiny do organizmu i wygodnej formy przygotowania nie ma nic ciekawego do zaoferowania.


A wracając do hipotetycznej sytuacji z początku artykułu, starsze pokolenia można uszczęśliwić najprostszym zestawem do parzenia dripa lub klasycznym french pressem, dorzucić mega klasyczną mieloną kawę, na przykład Polską Parzuchę i wszyscy będą zadowoleni. Zanim powiecie, że babcia nie zaparzy dripa to zapytajcie swojej, czy lubi te swoje fusy w filiżance, a może się okazać, że się zdziwcie, tak jak ja się zdziwiłam i teraz patrzę jak moja własna babcia trzaska sobie dripy z Lavazzy, a fusy z filtra zbiera do nawożenia borówek.


Zobacz również