Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
kawa rozpuszczalna
  • Kawa
  • Mity
  • Speciality
  • Zdrowie

Kawa rozpu…. Przepraszamy, ale klawiatura nie pozwala dokończyć TEGO słowa.

  • 30 grudnia 2016
  • 5 min. czytania
  • Karolina Kosno
Total
37
Shares
37
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Mity
  • >
  • Kawa rozpu…. Przepraszamy, ale klawiatura nie pozwala dokończyć TEGO słowa.

Słowa „kawa rozpuszczalna” wywołują odrazę u tych, co na co dzień sięgają po świeżo paloną kawę ziarnistą. Ciężko doszukiwać się w rozpuszczalnej dbałości o jakość, wyjątkowego smaku czy przyjemności z procesu parzenia. Kawa rozpuszczalna ma być szybka i prosta, więc godzimy się, aby była też nie do końca smaczna. Przyjrzyjmy się jednak tematowi lepiej i sprawdźmy, jak powstaje kawa rozpuszczalna, z czego dokładnie się składa oraz oceńmy, jaka w końcu jest kawa rozpuszczalna – czy zdrowa, czy niekoniecznie.

Historia kawy rozpuszczalnej

Historia produkcji kawy rozpuszczalnej sięga XIX wieku, a źródła podają trzy różne osoby odpowiedzialne za wymyślenie, a nawet za opatentowanie kawy instant. Jest więc Japończyk Sartori Kato, Brytyjczyk George Washington żyjący w Gwatemali i David Strang z Nowej Zelandii. Za jej znaczny rozwój odpowiada jednak brazylijska branża kawowa, która w okolicach 1930 roku, wpadła na pomysł, by w ten sposób przechowywać nadmiarową produkcję kawy. I tak powstało Nescafé…
Kawę tę pokochali amerykańscy żołnierze podczas drugiej wojny światowej, na tyle, że armia potrafiła wykupić całą roczną produkcję. W 1963 Maxwell House zaczął reklamować kawę otrzymywaną w procesie liofilizacji, która była dobra do ostatniej kropli. Pozostali producenci podchwycili ten pomysł i 20 lat później połowa kaw rozpuszczalnych w Ameryce była produkowana tą metodą. “Najlepsza” kawa rozpuszczalna w latach 70. XX wieku stanowiła aż 30% produkcji całej sprowadzanej tam kawy!
Obecnie w niektórych państwach jej spożycie dochodzi do 50% ogólnego spożycia kawy, choć podobno w Wielkiej Brytanii jest to aż 75%. W Polsce kawa instant stanowi ponad 10% wielkości sprzedaży kawy, w Stanach Zjednoczonych 7%, zaś we Włoszech skromny 1%.
Kawa rozpuszczalna w latach 70. XX wieku stanowiła aż 30% produkcji całej sprowadzanej tam kawy!
Obecnie w niektórych państwach jej spożycie dochodzi do 50% ogólnego spożycia kawy, choć podobno w Wielkiej Brytanii jest to aż 75%.
fabryka kawy
Produkcja kawy rozpuszczalnej. Istna fabryka.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Na rynku mamy trzy rodzaje kawy rozpuszczalnej, a różnice spowodowane są metodą obróbki. Niezależnie od metody, ziarna muszą najpierw zostać upalone, następnie drobno zmielone i zaparzone. Sam proces ekstrakcji jednak daleko odbiega od domowych metod parzenia kawy.
Długie, wielopoziomowe ekstraktory (sięgające nawet wysokości trzech pięter!) parzą kawę wieloetapowo, wodą w temperaturze od 60 do 180 stopni oraz pod zwiększonym ciśnieniem, aby mimo wysokich temperatur nie dochodziło do wrzenia. Stosunek wody do kawy wynosi nawet 2:1, więc końcowy ekstrakt masy suchej ma duże stężenie, wynoszące 28-32%.
filiżanka kawy
źródło: Unsplash/pexels.com
W warunkach przemysłowych ekstrakt kawy przed suszeniem jest zazwyczaj dodatkowo zagęszczany i klarowany. Suszenie rozpyłowe pozwala uzyskać charakterystyczne granulki za pomocą gorącego powietrza, lub drobny proszek za pomocą gorącego powietrza pod ciśnieniem. Cały proces trwa jedynie od 5 do 30 sekund. Liofilizacja natomiast, polega na zamrożeniu ekstraktu i pozbyciu się lodu za pomocą sublimacji, czyli bezpośredniego przejścia lodu w stan gazowy, z pominięciem stanu ciekłego. W efekcie powstaje kawowa bryła, którą tnie się na charakterystyczne dla kawy rozpuszczalnej kryształki.
Oto jak się robi kawę rozpuszczalną. Pyszności, prawda?

Kawa rozpuszczalna a zdrowie – czy kawa rozpuszczalna szkodzi?

W związku z tym, że nawet najlepsza kawa rozpuszczalna jest jedynie odwodnionym ekstraktem z kawy, jej wpływ na zdrowie nie różni się znacznie od kawy świeżo parzonej. Rozpuszczalna zawiera mniej cholesterolu niż kawa z ekspresu czy french pressa, jeśli jednak zwracamy na to szczególną uwagę, najlepiej będzie wybrać kawę filtrowaną.

Poziom antyutleniaczy jest podobny do świeżej kawy, a niektóre badania mówią nawet o ich zagęszczeniu. Kawa spożywana jest w tak dużych ilościach, że jest głównym źródłem antyutleniaczy w amerykańskiej diecie. Skąd więc wzięło się przekonanie: kawa rozpuszczalna = niezdrowa?

Zauważa się, że kawa rozpuszczalna ma mniejszą zawartość kofeiny i znacznie bardziej obniża przyswajalność żelaza. Może być też jednym z głównych źródeł trującego akrylamidu w diecie. Mimo, że zawiera go też świeżo palona kawa, to jego ilość w rozpuszczalnej jest aż dwukrotnie wyższa (a jeszcze gorzej wypada kawa zbożowa –niemal pięć razy więcej tej substancji).

kawa, ziarna, mielona, rozpuszczalna

A więc, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Im dłużej palona i ciemniejsza kawa, tym więcej akrylamidu, wytwarza się on bowiem pod wpływem długiej obróbki w wysokich temperaturach. Warto zwrócić uwagę na informacje na opakowaniu, gdyż kawa rozpuszczalna może być w rzeczywistości kawą zbożową z dodatkiem kawy rozpuszczalnej.

Zdrowotną pułapką są też wszelkie kawy rozpuszczalne typu „cappuccino” lub „3w1”, w których ilość dodatków przekracza zawartość samej kawy (zawierają nawet 50% cukru, zabielaczy, barwników, tłuszczy trans, stabilizatorów i emulgatorów).

Oto skład jednej z popularnych saszetkowanych kaw 3w1: cukier, syrop glukozowy, utwardzony t tłuszcz roślinny, kawa rozpuszczalna (10,2%), odtłuszczone mleko, regulatory kwasowości (E 331, E 339, E 340, E 450, E 451), białka mleka, maltodekstryna, emulgatory (E 471, E 472), substancja przeciwzbrylająca (E 554).

Świeża vs. rozpuszczalna

Wiemy już, jak powstaje kawa rozpuszczalna, więc nie łudźmy się dalej, że do jej fabryki trafia kawa wysokiej jakości. Jeśli farmer ma dobra kawę, to sprzeda ją w dobrej cenie, dobrej palarni. A do wielkiego koncernu trafiają ziarna, które nie przeszły selekcji i nie nadają się dla wymagających palarni. Znajdziemy więc tam owoce niedojrzałe lub przejrzałe, a wręcz zgniłe czy robaczywe.
Oczywiście opakowania kaw zapewniają, że kawa wyprodukowana jest z ziaren z najlepszych plantacji na świecie, ale nie dajmy się zwieść. Ziarna z najlepszych plantacji to niekoniecznie najlepsze ziarna (wspaniała gra słów!). W kawie rozpuszczalnej, nawet jeśli szumnie zostanie nazwana „najlepszą”, nie znajdziemy ani smaków, ani aromatów znanych nam z kaw wysokiej jakości. To kawa dla tych, co cenią wygodę ponad smak, jakość i przyjemność. A właściwie to względną wygodę, bo niemalże tak samo szybko jesteśmy w stanie przygotować kawę wysokiej jakości w domowych warunkach.

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Coffeedesk (@coffeedeskpl) 23 Lis, 2016 o 1:37 PST

W czasie podgrzewania wody można przygotować wszystko co niezbędne, a cały proces nie zajmie więcej niż 5 minut. Otrzymujemy wtedy kawę, która jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej pobudzająca. Rozpuszczalna przegrywa też ceną! Biorąc pod uwagę cenę kawy rozpuszczalnej (średnio od 140 do 240 zł/kg, a te, w co bardziej ekstrawaganckich opakowaniach, nawet 330zł/kg!) w stosunku do cen kaw ziarnistych, potwierdza się, że lepiej jednak kawę parzyć samemu od podstaw.Obecnie mamy tak łatwy dostęp do wielu prostych i szybkich metod parzenia dobrej kawy, że rozpuszczalna nie stanowi już poważnej konkurencji. Dla świadomego konsumenta szybkość przygotowania jest mało istotną cechą, jeśli nie niesie za sobą oczekiwanych efektów smakowych. Wątpliwej jakości ziarna, poddane wysokiej obróbce czy świeżo palona kawa wysokiej jakości, parzona w Chemeksie? Wybór jest oczywisty! 🙂

Total
37
Shares
Share 37
Tweet 0
Pin it 0
Karolina Kosno
Karolina Kosno

Przez 5 lat dopieszczała szalone pomysły i dbała o pozytywną energię Coffeedesk jako PR Manager; koordynowała komunikację Speciality Coffee Association Poland; współorganizowała Mistrzostwa Polski i wspierała Team Poland w walce o światowe tytuły. Obecnie PR &Communications Manager w ProVeg Polska i marketingowo-kawowy freelancer. Lubi pisać podziesiętnie złożone zdania, choć doskonale odnajduje się także w limicie 140 znaków na Twitterze. Z wykształcenia filolog języka francuskiego oraz dietetyk, choć nie do końca. W skrócie: Ruda. Choć też nie.

Powiązane tematy
  • fakty
  • kawa rozpuszczalna
  • kawa ziarnista
  • maxwell
  • mity
  • nescafe
  • rozpuszczalna
  • smak
  • zdrowie
Powiązane produkty
Może Cię zainteresować
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek
barrel aged coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawa z beczki? Czym jest barrel aged coffee?

  • 27 stycznia 2021
  • Mateusz Tryjanowski
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska

Hario

  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić? Poznaj przepis na fermentowaną herbatę

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.