Słowa „kawa rozpuszczalna” wywołują odrazę u tych, co na co dzień sięgają po świeżo paloną kawę ziarnistą. Ciężko doszukiwać się w rozpuszczalnej dbałości o jakość, wyjątkowego smaku czy przyjemności z procesu parzenia. Kawa rozpuszczalna ma być szybka i prosta, więc godzimy się, aby była też nie do końca smaczna. Przyjrzyjmy się jednak tematowi lepiej i sprawdźmy, jak powstaje kawa rozpuszczalna, z czego dokładnie się składa oraz oceńmy, jaka w końcu jest kawa rozpuszczalna – czy zdrowa, czy niekoniecznie.
Historia kawy rozpuszczalnej
Obecnie w niektórych państwach jej spożycie dochodzi do 50% ogólnego spożycia kawy, choć podobno w Wielkiej Brytanii jest to aż 75%.
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Kawa rozpuszczalna a zdrowie – czy kawa rozpuszczalna szkodzi?
Poziom antyutleniaczy jest podobny do świeżej kawy, a niektóre badania mówią nawet o ich zagęszczeniu. Kawa spożywana jest w tak dużych ilościach, że jest głównym źródłem antyutleniaczy w amerykańskiej diecie. Skąd więc wzięło się przekonanie: kawa rozpuszczalna = niezdrowa?
Zauważa się, że kawa rozpuszczalna ma mniejszą zawartość kofeiny i znacznie bardziej obniża przyswajalność żelaza. Może być też jednym z głównych źródeł trującego akrylamidu w diecie. Mimo, że zawiera go też świeżo palona kawa, to jego ilość w rozpuszczalnej jest aż dwukrotnie wyższa (a jeszcze gorzej wypada kawa zbożowa –niemal pięć razy więcej tej substancji).
A więc, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Im dłużej palona i ciemniejsza kawa, tym więcej akrylamidu, wytwarza się on bowiem pod wpływem długiej obróbki w wysokich temperaturach. Warto zwrócić uwagę na informacje na opakowaniu, gdyż kawa rozpuszczalna może być w rzeczywistości kawą zbożową z dodatkiem kawy rozpuszczalnej.
Zdrowotną pułapką są też wszelkie kawy rozpuszczalne typu „cappuccino” lub „3w1”, w których ilość dodatków przekracza zawartość samej kawy (zawierają nawet 50% cukru, zabielaczy, barwników, tłuszczy trans, stabilizatorów i emulgatorów).
Świeża vs. rozpuszczalna
W czasie podgrzewania wody można przygotować wszystko co niezbędne, a cały proces nie zajmie więcej niż 5 minut. Otrzymujemy wtedy kawę, która jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej pobudzająca. Rozpuszczalna przegrywa też ceną! Biorąc pod uwagę cenę kawy rozpuszczalnej (średnio od 140 do 240 zł/kg, a te, w co bardziej ekstrawaganckich opakowaniach, nawet 330zł/kg!) w stosunku do cen kaw ziarnistych, potwierdza się, że lepiej jednak kawę parzyć samemu od podstaw.Obecnie mamy tak łatwy dostęp do wielu prostych i szybkich metod parzenia dobrej kawy, że rozpuszczalna nie stanowi już poważnej konkurencji. Dla świadomego konsumenta szybkość przygotowania jest mało istotną cechą, jeśli nie niesie za sobą oczekiwanych efektów smakowych. Wątpliwej jakości ziarna, poddane wysokiej obróbce czy świeżo palona kawa wysokiej jakości, parzona w Chemeksie? Wybór jest oczywisty! 🙂