Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka kawa do ekspresu kolbowego będzie najlepsza?

Ekspresy kolbowe idealnie sprawdzą się dla osób, które marzą o odwzorowaniu jak najwierniej kawiarnianych warunków we własnej kuchni. Przygotowanie dobrego espresso i kawy mlecznej nie uda się oczywiście bez dobrych ziaren. Jaka kawa do ekspresu kolbowego sprawdzi się najlepiej?

Jaki rodzaj kawy do ekspresu kolbowego wybrać?

Odpowiedź na to, jaki rodzaj kawy do ekspresu kolbowego będzie najlepszy jest ściśle związana z waszymi kubkami smakowymi. Wiadomo, że fanatycy włoskiej kawy nie będą zachwyceni soczystym espresso z jasno wypalonej kawy, dlatego Wasze preferencje są tu niezwykle ważne. Zasadniczo jednak kawa do espresso powinna być wypalona w stopniu ciemnym (dla amatorów tradycyjnych smaków) lub średnim (dla szukających wrażeń).


Kawa do ekspresu kolbowego - ranking

HAYB Black Espresso Blend


Black Espresso Blend to klasyczne espresso od warszawskiej palarni HAYB. Kremowa uczta w klasycznym stylu, która świetnie komponuje się z mlekiem. Jeśli lubicie kawę o mocnym, wyrazistym smaku czekolady i orzechów to z pewnością Black Blend przypadnie Wam do gustu.

Nuty smakowe: gorzka czekolada, orzechy, melasa

Arcaffe Roma


Jaką kawę można zrobić w ekspresie kolbowym jeśli chcemy poczuć się jak we włoskiej kawiarni? Arcaffe Roma to prawdziwy włoski klasyk, mieszanka przygotowywana od niemal stu lat z wyjątkową pieczołowitością. Smak tej kawy jest jednocześnie kompleksowy i delikatny. Delikatnie kwasowa, z intensywną słodyczą, sprawdzi się idealnie jako espresso i w towarzystwie mleka.

Nuty smakowe: orzechy brazylijskie, mleczna czekolada

Heresy Illuminati Blend Espresso


Polska palarnia Heresy proponuje kompromis między nowoczesnym, słodko-owocowym espresso, a zbalansowanym, tradycyjnym smakiem — Heresy Illuminati Blend Espresso. Znajdziemy w niej nieco więcej owoców niż w klasycznych, czekoladowych kawach. Dobra zarówno solo jak i z mlekiem.

Nuty smakowe: karmel, dżem jagodowy

Bergstrands Kafferosteri Moomin Coffee Moominmamma


Jeśli zastanawiacie się jaka kawa mielona do ekspresu kolbowego sprawdzi się najlepiej jako prezent to Waszą uwagę powinna zwrócić Muminkowa kawa ze szwedzkiej palarni Bergstrands Kafferosteri Moominmamma. Wypalona w średnim stopniu, przeznaczona do parzenia jako espresso w wygodnej, zmielonej formie.

Nuty smakowe: pomarańcze, figi

Five Elephant - Salwador Finca Majahual Natural Espresso 250g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 06.01.2025

Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty melona miodowego, ananasa i skórki cytryny.Kraj pochodzenia: SalwadorRegion: Los Naranjos Valley, SonsonateFarma: Finca El MajahualProducent: Roberto H. Murray MezaOdmiana: Red BourbonMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1350 - 1700 m n.p.m.
Nowość
Five Elephant - Etiopia Kaffa Biftu Gudina Washed Espresso 250g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 06.01.2025

  Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty herbaty Earl Grey, czerwonej śliwki i magnolii.Kraj pochodzenia: EtiopiaRegion: Agaro, KaffaProducent: Biftu Gudina Cooperative, Kata Muduga Farmers’ UnionOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1900 - 2100 m n.p.m.
Lazy Legs - Daily Espresso 250g

Producent: LAZY LEGS

Data palenia: 06.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez Lazy Legs. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz, kwasowość jest niska - można tu wyczuć nuty białej czekolady, orzechów i wanilii.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: Minas Gerais, CerradoOdmiana: Bourbon, Mundo NovoMetoda obróbki: NaturalOpinia roastera:Daily Espresso powstało szczególnie po to by odnaleźć się w naszej ulubionej metodzie jaką jest kawiarka. Intensywny napar bez względu na to czy dodacie do niego wody czy mleka sprawi wiele przyjemności. Wysoka słodycz i niska kwasowość będzie również idealnie komponowała się z toniciem oraz sokiem pomarańczowym. You will lern the way on the way so brew everyday.Metody parzenia:O palarni:Kilka słów od założycieli palarni, Piotrka i Dziewula: "Jesteśmy dwoma kumplami i wspólnie organizujemy między innymi eventy Coffee Race Poland, Coffee Race Europe i od tego roku jeszcze Coffee Race USA. Jaramy się kawą i robimy to, na co mamy ochotę. Stworzyliśmy kawy, które nam smakują, dają radość i są proste do zaparzenia. Chcesz ich spróbować, to fajnie - życzymy smacznego!"
Nowość
Lazy Legs - Lazy Espresso 1kg

Producent: LAZY LEGS

Data palenia: 06.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w Warszawie przez Lazy Legs. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty czekolady.W paczce znajdziecie ciemniej wypalony blend ziaren brazylijskiej arabici (80%) i robusty (20%), które doskonale nadają się do codziennego, prostego parzenia kawy. Ziarna Lazy Espresso pozwalają cieszyć się smaczną kawą espresso, jak i kawami mlecznymi.
Lazy Legs - Daily Espresso 1kg

Producent: LAZY LEGS

Data palenia: 06.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez Lazy Legs. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz, kwasowość jest niska - można tu wyczuć nuty białej czekolady, orzechów i wanilii.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: Minas Gerais, CerradoOdmiana: Bourbon, Mundo NovoMetoda obróbki: NaturalOpinia roastera:Daily Espresso powstało szczególnie po to by odnaleźć się w naszej ulubionej metodzie jaką jest kawiarka. Intensywny napar bez względu na to czy dodacie do niego wody czy mleka sprawi wiele przyjemności. Wysoka słodycz i niska kwasowość będzie również idealnie komponowała się z toniciem oraz sokiem pomarańczowym. You will lern the way on the way so brew everyday.Metody parzenia:O palarni:Kilka słów od założycieli palarni, Piotrka i Dziewula: "Jesteśmy dwoma kumplami i wspólnie organizujemy między innymi eventy Coffee Race Poland, Coffee Race Europe i od tego roku jeszcze Coffee Race USA. Jaramy się kawą i robimy to, na co mamy ochotę. Stworzyliśmy kawy, które nam smakują, dają radość i są proste do zaparzenia. Chcesz ich spróbować, to fajnie - życzymy smacznego!"
Nowość
Good Coffee - Brazylia Paulo Nelci Da Silva Natural Espresso 250g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 12.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Good Coffee. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty malin, truskawek i orzechów.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: Sitio São Bartolomeu, Mantiqueira de MinasMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.Odmiana: Red Catuai
Nowość
Good Coffee - Tanzania Tarime Natural Espresso 250g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 14.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Tanzanii, wypalona przez Good Coffee. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty czereśni, truskawek, cytrusów i żółtych, tropikalnych owoców.Kraj pochodzenia: TanzaniaRegion: Tarime, MaraMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.Odmiana: Kent, N29Trochę przypadkiem trafiła do nas ta Tanzania (w formie próbki :-)). Ale od razu nas urzekła słodyczą i złożonym smakiem. Jest w niej dużo owoców, głównie tropikalnych, żółtych, ale są też czereśnie, truskawki i cytrusy, chyba najmocniej wyczuć można pomelo.Ziarna pochodzą od indywidualnych rolników z Tarime w regionie Mara (to tam leży narodowy Park Serengeti). Położone wysoko, żyzne ziemie i chłodne, wilgotne powietrze sprzyjają tam uprawie kawy.Kawowe rolnictwo w Tanzanii w ponad 90 % opiera się na niewielkich producentach zrzeszonych w kooperatywach AMCOS. Sami sadzą arabikę i zbierają owoce, które dostarczają do puktów obróbki zarządzanych przez te kooperatywy. Wygląda to tak, że niewielkie ilości owoców pochodzące z niewielkich pól trafiają do wspólnego zbiornika i są poddawane obróbce jako jedna porcja, tzw. ""lot"".Oczywiście owoce są sortowane, myte, tak, by ta porcja była jak najbardziej jednolita i miała jak najwyższą jakość. Obróbka naturalna - tak właśnie były preparowane nasze owoce - oznacza, że wiśnie arabiki po sortowaniu leżakują 24-48 godzin w zbiornikach, a potem są przenoszone na platformy do suszenia.Wystawione na działanie słońca i wiatru, klka razy dziennie przewracane, pozostają na platformach nawet 3-4 tygodnie. Kiedy osiągną pożądany poziom wilgotności trafiają do zbiorczego punktu obróbki, w którym usuwa się z nich wysuszoną skórkę i miąższ. Potem jeszcze leżakują i dopiero po ok. miesiącu są ostatecznie pakowane na eksport.Eksport oznacza czasem spore trudności - już pisaliśmy o tym, że z powodu ataków na statki u wschodnich wybrzeży Afryki kontenerowce są zmuszone do tego, by opływać cały kontynent od południa i zachodu, by dotrzeć do Europy. W przypadku tej kawy pojawiła się jeszcze jedna trudność. Na kontenerowcu, który wiózł tę Tanzanię wybuchł pożar, statek musiał zawinąć do południowoafrykańskiego portu i nasz importer długo nie był pewien, czy kawa nie została zniszczona. Na szczęście pożar nie był poważny i wkrótce potem statek mógł ruszyć dalej. Długo to trwało, ale kawa już może trafiać do Waszych filiżanek.
Nowość
Good Coffee - Gwatemala La Pila Natural Espresso 250g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 17.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona przez Good Coffee. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty białego wina, jabłek, cytrusów i dżemu truskawkowego.Kraj pochodzenia: GwatemalaRegion: Santa Ana, FraijanesMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1700 - 1750 m n.p.m.Odmiana: PacamaraPrzyjemna, słodka kawa z południowej części Gwatemali. W smaku można wyczuć jabłka i cytrusy na tle dżemu truskawkowego. W posmaku wyczuwalne białe wino.La Pila to nazwa farmy, z której pochodzi nasza kawa. Jej właścicielami są Reina i Rodolfo, którego życie od zawsze kręciło się wokół kawy. Jako nastolatek pracował na okolicznych polach jako zbieracz, a kiedy miał 25 lat otrzymał od ojca kawałek ziemi pod uprawę własnej arabiki. Potem, krok po kroku zwiększał swoje plony i zainwestował w dodatkową ziemię.Nazwa La Pila znaczy tu tyle co zbiornik wodny, a wzięła się od tego, że na swej działce Rodolfo dkrył źródło i zbudował w pobliżu zbiornik, by móc z tej wody korzystać. A ponieważ woda to cenny zasób na tamtych ziemiach, postanowił ująć ją w nazwie.Rodolfo cały czas stara się uczyć i wprowadzać innowacje. Planuje przeprowadzenie analizy gleby, żeby móc optymalnie dobrać nawozy. Przygotowuje się też do inwestycji w urządzenia do obróbki. Sami zobaczcie jakie super urządzenie do usuwania miąższu sam skonstruował - napędzane ""nożnie""! 
Nowość
KYOTO - Kolumbia Perico Washed Espresso 500g

Producent: KYOTO

Data palenia: 28.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, jagód i ciemnego winogrona.Kraj pochodzenia: KolumbiaRegion: Kordyliera ŚrodkowaPołożenie upraw: 1500 m n.p.m.Obróbka: WashedOdmiana: Typica, Bourbon, Caturra i CatuaiPunkty w cuppingu: 84 / 100 punktów
Nowość
KYOTO - Salwador Maylo Washed Espresso 500g

Producent: KYOTO

Data palenia: 27.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Salwadoru, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady mlecznej, karmelu, orzechów ziemnych i wanilii.Kraj pochodzenia: SalwadorObróbka: WashedPołożenie upraw: 1200 - 1600 m n.p.m.Odmiana: Bourbon, PacasPunkty w cuppingu: 85 / 100 punktów

Kawa w ekspresie kolbowym - podsumowanie

Parzenie kawy to niełatwa sztuka, wymagająca nieco cierpliwości, dokładności i finezji. Często umiejętności baristy są ważniejsze niż cena ekspresu w którym przygotowujemy espresso. Dlatego warto poszukiwać swojej ulubionej kawy, dopracowywać własną recepturę i cieszyć się procesem parzenia i picia espresso, które przygotujemy w domu. Jaka kawa do ekspresu kolbowego? Zazwyczaj najbardziej polecane są kawy ziarniste, wypalane w stopniu ciemnym lub średnim. Miłośnikom klasycznego smaku i kaw z mlekiem, polecamy szukać w nutach smakowych czekolady, orzechów lub karmelu. Fani soczystych i ciekawych smaków powinni być zadowoleni z wyboru kaw, w których znajdziemy nuty owocowe i kwiatowe.


Zobacz również