Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!
Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee
Farma: San Coffee
Odmiana: mundo novo, topazio, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.
OBRÓBKA
20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony w niemalże identyczny sposób.
FARMA
San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!
OPINIA ROASTERA
W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny
Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros
Farma: El Puente / jakaś piękna
Odmiana: catuai / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
FARMA
Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny
Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros
Farma: El Puente / jakaś piękna
Odmiana: catuai / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
FARMA
Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką intensywnością nut tropikalnych, pełnym body i długim, owocowym posmakiem.
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras
Region: Ocotepeque
Farma: La Mora
Producent: Carlos Roberto Hernandez
Odmiana: obata
Obróbka: extended natural
Położenie upraw: 1400 m n.p.m.
Zbiór: luty 2023
Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Przed rozrzuceniem do suszenia, wisienki odbyły przedłużoną fermentację. Dzięki temu w profilu smakowym pojawiły się wyraźne, owocowe, intensywne smaczki i trochę szalonej kwasowości. Ale spokojnie, wszystko w krągłym anturażu!
PRODUCENT
To pierwszy rok, kiedy kupiliśmy kawę od tego jegomościa i pierwszy raz, kiedy prezentujemy Honduras z innego regionu, niż Santa Barbara. Carlos jest jednym z współzałożycieli Cafesmo - firmy, która pomaga producentom z Ocotepeque w produkcji wyżej punktowanych arabiczek oraz eksporcie tychże za granicę. No i mamy to!
OPINIA ROASTERA
Z pewnością jedna z bardziej pofermentowanych kaw, jakie prezentowaliśmy od dawna. Jest tu sporo tropikalno-funkowych smaczków, ale w żadnym wypadku, absolutnie, definitywnie nie znajdziecie tu kiszonki, sosu sojowego i tak dalej. Dla koneserów!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny
Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros
Farma: El Puente / jakaś piękna
Odmiana: catuai / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
FARMA
Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!
Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee
Farma: San Coffee
Odmiana: mundo novo, topazio, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.
OBRÓBKA
20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony w niemalże identyczny sposób.
FARMA
San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!
OPINIA ROASTERA
W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą z wyraźną kwasowością, przypominającą pomarańcze oraz nutami winnymi w tle. Filiżanka o harmonijnym balansie, wysokiej intensywności i długim posmaku.
Kraj pochodzenia ziarna: Salwador
Region: Apaneca
Producent: Andres Acosta
Farma: Finca Atzumpa
Odmiana: Bourbon
Obróbka: Natural Bourbon
Położenie upraw: 1400 m n.p.m.
Zbiór: luty 2023
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyczny natural, ogarnięty profesorsko. Dojrzałe wiśnie są rozsypywane na glinianym patio i suszą się w suchych, stabilnych warunkach przez około 20 dni. Niska wilgotność i stabilne temperatury na farmie są tu kluczowe - w filiżance czysto, słodko i głęboko!
PRODUCENT
Andres reprezentuje piątą generację producentów, co znaczy, że już jego pra-pra-dziadek hodował kawkę w regionie Apaneca w drugiej połowie XIX wieku. No i jegomość chyba wie jak to robić, gdyż jego kawy zajmowały czołowe miejsca w Cup of Excellence w 2018 i 2019 roku. Wraz z rodziną są również założycielami fundacji FUNDATACO, która pomaga utalentowanym dzieciom z okolicy dostawać się do klubów piłkarskich i zaczynać sportowe kariery przy wsparciu stypendiów. Coś pięknego!
OPINIA ROASTERA
Czy to najlepsza kawa z El Salvadoru jaką piłem? Być może. Chyba tak! Miłość od pierwszego siorbnięcia. Wysoka, lepka słodycz zbalansowana dojrzałą, pomarańczową kwasowością. Wszystko w lekko winnym, a także owocowym anturażu. A i jakiś kwiatek macha w tle. Wszystko się tu pięknie zaokrągla, aż miło.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, soczystością i pełną słodyczą.
Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
Region: Kirinyaga
Producent: Baragwi Coop
Odmiana: SL28, SL34
Obróbka: washed
Położenie upraw: 1700 - 1800 m n.p.m.
Zbiór: 2023
Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Myta obróbka ma się do Kenii tak, jak wódeczka na stole do polskich imienin. Typowe i musi być! Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia...
FARMA
Gachami to jedna z 12 stacji myjących, zrzeszonych w znanej kooperatywie Baragwi. Kawy z tych rejonów regularnie goszczą w naszej ofercie: Thimu, Muchagara czy Guama. A sam region, na obszarze którego znajdują się uprawy to Kirinyaga, a to oznacza jedno: niesamowicie owocowe i głębokie w smaku loty, stabilne i fachowo przeprocesowane rok do roku!
OPINIA ROASTERA
To, jak dobrze trzyma się ta kawa (wszak ponad rok po zbiorze), jest niewiarygodne. W oczekiwaniu na świeże Kenie, które płyną do Europy, palimy ziarna, które spokojnie mogły by stanąć z tymi nowymi do pepsi challenge. Dżemowo, słodko, czysto i soczyście. Pyszne.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą z dojrzałą, dość intensywną kwasowością z nutami czerwonych owoców, cytrusów, kwiatów i ziół.
Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda
Producent: Agnes Mukamushinja
Odmiana: Bourbon
Obróbka: Washed
Wynik w cuppingu: 86.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie na afrykańskich łóżkach, w idealnych warunkach regionu Gicumbi.
FARMA
Nova Coffee jest w rękach Agnes i Felixa, małżeństwa, które założyło firmę stosunkowo niedawno, bo w 2015 roku. To zarówno producenci kawy ze 155 hektarowej farmy, jak i współpracujący z tysiącami małych producentów eksporterzy. Całość upraw położona jest w północnej części kraju, wokół jeziora Muhazi – wygoogluj sobie, coś pięknego.
OPINIA ROASTERA
Refleksja terroir w filiżance to tutaj mocne 10/10. Jest czysto, rześko, wyraźnie owocowo. Wysoka słodycz z dojrzałą, dość intensywną kwasowością. Czerwony owoc, cytrusik, jakiś kwiat i ziółko w tle. Myty rwandyjski bourbon w pełnej krasie!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny
Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros
Farma: El Puente / jakaś piękna
Odmiana: catuai / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
FARMA
Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!
Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee
Farma: San Coffee
Odmiana: mundo novo, topazio, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.
OBRÓBKA
20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony w niemalże identyczny sposób.
FARMA
San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!
OPINIA ROASTERA
W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku.. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą dopełnioną nutami owoców leśnych, czarnej herbaty i cytrusów.
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Odmiana: maragogype
Obróbka: natural
Producent: Diana & Hector Ovalle
Farma: Las Codornices
Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
Zbiór: 2023
Wynik w cuppingu: 86.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Suchy i stabilny klimat tej części Huehue aż się prosi o soczystego naturala. Suszenie przebiega równomiernie, bez niespodziewanych zmian wilgotności albo innych nieoczekiwanych paternów pogodowych. W efekcie mamy głęboki, owocowy profil, który oferuje cudowne niuanse.
FARMA
Las Codornices to wyjątkowe miejsce - farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową!
OPINIA ROASTERA
Przy Dianie i Hectorze jesteśmy króciutcy i ciency jak dupa węża! To są dopiero heretycy. Uprawiają kawę tam, gdzie nikt inny się nie odważył. Sucho, coś jak na kazachskim stepie, ale dali radę przemyślanym systemem irygacyjnym. W filiżance istota zarówno odmiany, jak i terroir. Znajdziecie tam gęste i lepkie body, z nutami leśnych owoców, cały wachlarz karmelowo-czekoladowych historii, wszystko zaokrąglone dojrzałą kwasowością.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się nutami suszonych owoców, cytrusów, czerwonych owoców i kakao.
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras
Region: Marcala
Producent: Marysabel Caballero
Odmiana: Catuai
Obróbka: Washed
Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
PRODUCENT
Ta pani to legenda. Kawowa superstar. Marysabel pochodzi z rodziny z ponad stuletnią tradycją w uprawie kawy, a swoją własną farmę, El Puente, założyła z mężem 25 lat temu. Dzięki skupieniu na rozwoju jakości ziaren, stali się liderami regionu oraz finalistami Cup of Excellence. Wrodzona ciekawość Marysabel i Moisesa oraz pełna profeska zaprowadziły ich w kierunku uprawy wielu odmian botanicznych oraz eksperymentalnej obróbki ziaren.
OPINIA ROASTERA
Ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się pełną, owocowo-winną słodyczą, wsparta tropikami, kwiatkami i karmelowymi elementami dla balansu.
Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala
Region: Frijanes
Producent: Castillo Family / Erik de la Roca
Odmiana: H1
Obróbka: Natural
Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
Zbiór: styczeń - luty 2023
Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Po zbiorze kawa wrzucana jest do tanka w całym owocu i leży tam sobie, fermentując troszkę, przez około dobę. Następnie rozrzucana jest do suszenia na afrykańskich łóżkach. Proces przeprowadzony jest profesorsko – zero fermentowych nieczystości, za to wyciśniętych jest tu z tego ziarna 120% mięcha.
FARMA
Agua Tibia jest zarządzana przez naszego znajomego producenta, którego kawy z La Esperanza mieliśmy już kiedyś w piecu. Świetne warunki, wysokość i zaangażowanie całej ekipy pod przywództwem Erika sprawiają, że co rok te kawy są po prostu coraz lepsze!
OPINIA ROASTERA
Była już gejsza, czas na coś innego, ale od tych samych ludzi! H1 to jedna z najciekawszych w Ameryce Centralnej hybryd, łącząca odporność na choroby z cudownym efektem w filiżance, za którym stoją geny Sudan Rume – etiopskiej, owocowo-kwiatowej odmiany. W wykonaniu ekipy z Agua Tibia: pełna, owocowo-winna słodycz, wsparta tropikami, kwiatkami i karmelowymi elementami dla balansu. Bardzo warto!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, soczystością i pełną słodyczą.
Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
Region: Kirinyaga
Producent: Baragwi Coop.
Odmiana: SL28, SL34, Batian, Ruiru
Obróbka: washed
Położenie upraw: 1700 - 1900 m n.p.m.
Zbiór: 2023
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia...
FARMA
Stacja obróbki Thimu należy do, z tego co wiemy, największej kooperatywy w Kenii, zwanej Baragwi. Z kolei region, gdzie uprawiane są te owocki, Kirinyaga, jest słynny w całym kawowym światku z dobrej jakości upraw.
OPINIA ROASTERA
Klasyczna Kenia! Co tu będziemy pisać jakieś wypracowania na dwie strony. Owocowo, cytrusowo, słodko i rześko. Cały pakiet, typowy dla regionu Kirinyaga.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się cukierkową słodyczą, kwasowością dojrzałej borówki i jedwabistą teksturą.
Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
Region: Northern Rift Valley
Farma: Endebess Estate
Odmiana: Kenyan varietals mix
Obróbka: natural
Położenie upraw: 1750 - 1950 m n.p.m.
Zbiór: listopad - grudzień 2022
Wynik w cuppingu: 87,5 / 100 punktów
OBRÓBKA
W pobliżu farmy płynie sobie niewielka rzeka Koitobos – dojrzałe owoce są przemywane wodą pobieraną z tego właśnie ruczaju, a następnie suszone w całości na afrykańskich (a jakże!) łóżkach. Proces trwa zazwyczaj od 21 do 28 dni.
FARMA
Endebess Estate to plantacja znajdująca się w trochę mniej popularnym regionie Kenii, Northern Rift Valley, bardzo blisko granicy z Ugandą. Sama farma leży u podnóża góry Elgon, wygasłego już wulkanu, leżącego na pograniczu państw.
OPINIA ROASTERA
Kenia natural! Ale jak to? Coraz częściej ten proces pojawia się w kawach z kraju kojarzonego jako mekka mytej obróbki. Przez ostatnich kilka lat piliśmy trochę tych kenijskich naturali, ale to pierwszy, który zasmakował nam na 100%.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką kompleksowością z nutami winnymi, owocowymi i karmelowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka
Region: Chirripó
Producent: rodzina Ureña-Rojas
Farma: Cafe Rivense
Odmiana: caturra, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
Zbiór: 2023
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Najpierw wiśnie przechodzą proces wstępnej fermentacji, a potem suszą się na długich afrykańskich stołach pod czymś, co wygląda jak foliak dziadków na RODosie, no wiesz, tam gdzie rosną pomidorki, ogóreczki. Tylko jest to tak z siedem razy dłuższe.
PRODUCENT
Rodzinny biznes państwa Ureña, w którym wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. Jeździmy tam już od trzech lat i jest to piękna sprawa. El Higueron to nazwa niezwykle oryginalnego drzewa, które wzrasta na innym, szybko oplatając je dziesiątkami swych rozgałęzień. Trochę straszne, trochę piękne. To nieopodal kilku Higueronów znajduje się część farmy, z której pochodzi ten lot.
OPINIA ROASTERA
Trzeci rok z rzędu kupujemy kawy od Ricardo i jego wesołej, rodzinnej ekipy. I trzeci rok z rzędu lot z plotu El Higueron w słoju! Ryt kostarykańskiego, owocowego naturala: wysoka intensywność, winna słodycz, sporo ciałka, jeszcze więcej kompleksowości! W filiżance pełna refleksja terroir. Wysoka, lepka słodycz pochodząca trochę to z obróbki, a trochę z samej odmiany. Spora kompleksowość, nuty winne przeplatają się z owocowymi i karmelowymi. Krągłe, jedwabiste body. Mint po prostu!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend Zimowy Sweterek 252g - Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowej Gwatemali oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Heresy - Antidotum Filter Zimowy Sweterek 252g - Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!
Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę. Więcej informacji...