Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemniej, przeznaczona do parzenia w ekspresie, kawiarce, french pressie lub w przelewowych metodach parzenia czy zalania w kubku. Profil o niskiej kwasowości, wysokiej słodyczy oraz wyraźniejszej goryczy.To najbardziej budżetowa kawa w ofercie Heresy i być może najbardziej heretyczna! Pastor jest blendem kaw z poprzedniego sezonu, który udowadnia, że nie ma nic złego w transparentnym mówieniu o dacie zbiorów! Palimy tę kawę ciemniej, choć w taki sposób, aby nadawała się do różnych metod parzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w ekspresie lub kawiarce, a dla fanów niższej kwasowości, większej goryczy i ciemniejszych, czekoladowo-karmelowych nut, także w metodach przelewowych. Dlatego nazywamy go blendem uniwersalnym. Pastor nie oferuje kawom życia wiecznego, ale daje drugie tym, które na to zasłużyły!CO TO ZA HEREZJAW niemal każdej palarni zostaje trochę kawy z poprzednich zbiorów, kiedy wjeżdżają już nowe, świeższe, z ostatniego cropu. Te ziarna często wciąż są dobre, szczególnie jeśli ich jakość była wysoka od samego początku, choć zazwyczaj zdarza się, że tracą trochę na intensywności a czasem pojawiają się w nich nuty, kojarzące się z drewnem. Są różne pomysły na ich zagospodarowanie. Sporo palarni sprzedaje je w cenie regularnej, bez ujawniania informacji o dacie zbiorów, niektóre dorzucają do tańszych blendów, inne próbują ukryć smak ciemniejszym paleniem lub aromatyzacją. Aby podkreślić w naszej ofercie nacisk na świeże, aktualne cropy, zawsze w opisie kaw podajemy ich daty. Marzy nam się, by był to branżowy standard! By konsument mógł bardziej świadomie oceniać jakość i świeżość w stosunku do ceny. Tymczasem w samych “past cropach” nie ma nic złego, jeśli powiemy o tym wprost i odpowiednio niżej je wycenimy. Być może to jedno z niewielu takich podejść na rynku, ale czas wnieść trochę więcej transparentności w temacie kaw z poprzednich zbiorów!OPIS KAWYOdmiana: blendObróbka: blendProducent: blendFarma: blendOrigin: blendPołożenie upraw: różnieZbiór: zbiory z poprzedniego sezonu!Wynik w cuppingu: kawy ocenione na minimum 86 / 100 punktów podczas cuppingów na świeżym ziarnieOPINIA ROASTERAJeśli jesteś coffee geekiem, który szuka w kawie kwiatków i owocków, znajdziesz ich całą gamę w naszej sezonowej ofercie! Jeśli za to wolisz ciemniejsze, klasyczne kawy lub szukasz prezentu dla wujka, babci czy kogoś, kto jeszcze nie poznał świata kawy specialty - mamy to! To intensywna kawa o wysokiej słodyczy, niskiej kwasowości i wyraźnej, choć przyjemnej goryczce (coś jak czekolada 85%), a dzięki wykorzystaniu ziaren z poprzednich zbiorów, ma też dużo niższą cenę, bo sprzedajemy ją “po kosztach”! To też nasz sposób na less waste, bo trochę świetnego ziarna zostało w naszym magazynie.. I tak powstał Pastor. Zdrówko!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaProducent: 20 członków kooperatywy San CoffeeFarma: San CoffeeOdmiana: mundo novo, topazio, catuaiObróbka: naturalPołożenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.OBRÓBKA20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony w niemalże identyczny sposób.FARMASan Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!OPINIA ROASTERAW filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty cytrusów, czekolady i karmelu.Kraj: GwatemalaRegion: San MartinOdmiana: Caturra & BourbonObróbka: WashedPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.O KAWIENiniejszy lot to blend caturry i bourbona uprawianych przez kilkudziesięciu smallholderów w regionie San Martin, w Chimaltenango. To miejsce w centralnej Gwatemali słynie z niezwykle górzystego ukształtowania terenu oraz rolniczego charakteru – oprócz kawy uprawia się tu sporo kukurydzy oraz wszelkiego rodzaju fasoli, spożywanej lokalnie. Mali producenci dostarczają owoce kawowca do młyna o nazwie Catalan, mieszczącego się na całkiem dobrze znanej farmie Catalan de Mercedes, należącej do Nicolasa Hammonda, który nadzoruje pracę stacji.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Owocowa, cytrusowa i niesamowicie czysta filiżanka o pięknym balansie. Kraj pochodzenia ziarna: RwandaRegion: GicumbiOdmiana: BourbonObróbka: WashedPołożenie upraw: 1800 - 2200 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówZIARNOMamy tu kilka nazw, które przydałoby się wyjaśnić! Bukure Women’s Coop to kooperatywa zrzeszająca kobiety-smallholderki, które uprawiają kawę w północnej Rwandzie, w dystrykcie Gicumbi. Mamy tu do czynienia z kwintesencją rwandyjskiego terroir – wiśnie dojrzewają na bogatych w minerały, wulkanicznych glebach i na imponujących wysokościach, przekraczających 2000 m. n.p.m. Nova Coffee to z kolei stacja obróbki, a także firma eksportowa należąca do Agnes i Felixa Mukamushinja, którzy koordynują całe przedsięwzięcie.OPINIA ROASTERAJest nawet ciut bardziej soczyście i głęboko, niż rok temu! Nie przez przypadek gościmy Bukure kolejny sezon z rzędu – to podręcznikowy przykład dopieszczonej na każdym etapie kawy z Rwandy.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się nutami czerwonych owoców, cytrusów, czekolady i owoców pestkowych.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: AcatenangoProducent: Raul PerezFarma: El LlanoOdmiana: CatuaiObróbka: WashedPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 86.25 / 100 punktówFARMAEl LLano to farma, której teren zaczyna się dosłownie kilka metrów od drzwi wejściowych do domu Raula. Położona w przepięknym regionie Acatenango, jest młodszą siostrą bardziej popularnej La Soledad. Zdecydowana większość zbiorów z El Llano to czyste, owocowe mikroloty i tak jest również w przypadku tej mytej caturry.OBRÓBKAZebrane owoce fermentują sobie nawet do 40 godzin po zbiorze, i dopiero wtedy zostają łuskane ze skórki. Suszenie po królewsku – na afrykańskich łóżkach. W wyniku wieloletnich eksperymentów, Raul zawsze zachowuje grubą warstwę ziaren, które miesza co 40-60 minut, w zależności od nasłonecznienia, które panuje w danym momencie. Cały proces suszenia trwa 12-14 dni.OPINIA ROASTERAPowtarzalność kaw od Raula to coś niesamowitego, rok w rok loty z El Llano smakują czyściutko, słodko i soczyście. Można pić hektolitrami.OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się pełną, owocowo-winną słodyczą i kwiatowym aromatem.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: FrijanesProducent: Castillo Family / Erik de la RocaOdmiana: H1Obróbka: NaturalPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówOBRÓBKAPo zbiorze kawa wrzucana jest do tanka w całym owocu i leży tam sobie, fermentując troszkę, przez około dobę. Następnie rozrzucana jest do suszenia na afrykańskich łóżkach. Proces przeprowadzony jest profesorsko – zero fermentowych nieczystości, za to wyciśniętych jest tu z tego ziarna 120% mięcha.FARMAAgua Tibia jest zarządzana przez naszego znajomego producenta, którego kawy z La Esperanza mieliśmy już kiedyś w piecu. Świetne warunki, wysokość i zaangażowanie całej ekipy pod przywództwem Erika sprawiają, że co rok te kawy są po prostu coraz lepsze!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładnyProducent: Marysabel Caballero / jakiś prosFarma: El Puente / jakaś pięknaOdmiana: catuai / coś fajnegoObróbka: washed / jakaś dobraPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysokoZbiór: zawsze świeżyWynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktówOBRÓBKABaza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.FARMACatuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.OPINIA ROASTERANiepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaProducent: 20 członków kooperatywy San CoffeeFarma: San CoffeeOdmiana: mundo novo, topazio, catuaiObróbka: naturalPołożenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.OBRÓBKA20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony w niemalże identyczny sposób.FARMASan Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!OPINIA ROASTERAW filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Hondurasu, wypalona wpalarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Kawa charakteryzująca się smakiem borówki i cytrusów.Kraj pochodzenia ziarna: HondurasRegion: Santa BarbaraProducent: Manuel Vallecillo, Los PrimosOdmiana: ParainemaObróbka: WashedPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87,25 / 100O FARMIE I PRODUCENCIE KAWYManuel uprawia kawę na 10 hektarach – i to w sumie całkiem sporo, jak na specyfikę Santa Barbary. Robotą dzieli się z bratem ciotecznym, stąd wzięła się nazwa farmy: Los Primos to po prostu Kuzyni! Jak w przypadku wszystkich producentów z tych okolic, z którymi pracujemy, kawki od Manuela lśnią na stole rok w rok i wydaje się, że nie przez przypadek chłopaki zgarnęli w ostatnim sezonie 6. miejsce w prestiżowym Cup of Excellence.O OBRÓBCE ZIAREN KAWY NA FARMIEKlasyka gatunku, mamy tu washed, w którym owoce świeżo po depulpingu fermentowały przed ponad 24 godziny w niewielkim tanku. Następnie – a jakże – suszenie na podniesionych stołach połączone z nieustannym mieszaniem, by pestki przeszły ten proces najrówniej, jak się da!OPINIA ROASTERASanta Barbara w pełnej krasie – świeże, soczyste borówki, słodkie cytrusy i charakterystyczna głębia, której nie sposób porównać z innymi kawami świata.OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Kawa charakteryzująca się smakiem borówki, słodkich cytrusów, czekolady, karmelu i ziół.Kraj: HondurasRegion: Santa BarbaraFarma: El ParaisoOdmiana: parainemaObróbka: honeyPołożenie upraw: 1550 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówO FARMIE I PRODUCENCIEIrma to żona naszego zaznajomionego producenta Wila, którego kawy niejednokrotnie mieliśmy już w ofercie. Oboje uprawiają kawę na niewielkim skrawku ziemi, przy górze Santa Barbara, nieopodal przepięknego jeziora Yojoa. Początki ich pracy sięgają aż 1998 roku, a w 2012, kiedy Polacy cieszyli się z główki Roberta Lewandowskiego z Grecją na Euro w Warszawie, zdecydowali się na produkcję w segmencie specialty i eksport swych kaw poza Honduras. El Paraiso to po hiszpańsku raj i ma to sens - oprócz kawy, na tym bajkowym, malowniczym terenie, Irma i Wil uprawiają także awokado, warzywa korzeniowe oraz hodują mnóstwo kolorowych kwiatów.OBRÓBKAOdmiana parainema, zbierana ręcznie i procesowana w niewielkiej stacji znajdującej się na farmie. Ziarna poddane wstępnej, ręcznej selekcji, następnie oddzielane od owocu za pomocą maszyny skalibrowanej w celu pozostawienia wyraźnej warstwy miąższu. Fermentowane w tanku przez 12 godzin, następnie suszone na podniesionych stołach przez około 20 dni. "OPINIA ROASTERANiesamowicie "miękka" i krągła kawa z wyraźnym profilem, typowym dla Santa Barbary. Znajdziesz tu i boróweczkę, i cytrus, i sporo lepkiej, zbalansowanej słodyczy. Wraz ze spadkiem temperatury, coraz bardziej żywa, soczysta, co typowe dla tej odmiany botanicznej.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemniej, przeznaczona do parzenia w ekspresie, kawiarce, french pressie lub w przelewowych metodach parzenia czy zalania w kubku. Profil o niskiej kwasowości, wysokiej słodyczy oraz wyraźniejszej goryczy.To najbardziej budżetowa kawa w ofercie Heresy i być może najbardziej heretyczna! Pastor jest blendem kaw z poprzedniego sezonu, który udowadnia, że nie ma nic złego w transparentnym mówieniu o dacie zbiorów! Palimy tę kawę ciemniej, choć w taki sposób, aby nadawała się do różnych metod parzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w ekspresie lub kawiarce, a dla fanów niższej kwasowości, większej goryczy i ciemniejszych, czekoladowo-karmelowych nut, także w metodach przelewowych. Dlatego nazywamy go blendem uniwersalnym. Pastor nie oferuje kawom życia wiecznego, ale daje drugie tym, które na to zasłużyły!CO TO ZA HEREZJAW niemal każdej palarni zostaje trochę kawy z poprzednich zbiorów, kiedy wjeżdżają już nowe, świeższe, z ostatniego cropu. Te ziarna często wciąż są dobre, szczególnie jeśli ich jakość była wysoka od samego początku, choć zazwyczaj zdarza się, że tracą trochę na intensywności a czasem pojawiają się w nich nuty, kojarzące się z drewnem. Są różne pomysły na ich zagospodarowanie. Sporo palarni sprzedaje je w cenie regularnej, bez ujawniania informacji o dacie zbiorów, niektóre dorzucają do tańszych blendów, inne próbują ukryć smak ciemniejszym paleniem lub aromatyzacją. Aby podkreślić w naszej ofercie nacisk na świeże, aktualne cropy, zawsze w opisie kaw podajemy ich daty. Marzy nam się, by był to branżowy standard! By konsument mógł bardziej świadomie oceniać jakość i świeżość w stosunku do ceny. Tymczasem w samych “past cropach” nie ma nic złego, jeśli powiemy o tym wprost i odpowiednio niżej je wycenimy. Być może to jedno z niewielu takich podejść na rynku, ale czas wnieść trochę więcej transparentności w temacie kaw z poprzednich zbiorów!OPIS KAWYOdmiana: blendObróbka: blendProducent: blendFarma: blendOrigin: blendPołożenie upraw: różnieZbiór: zbiory z poprzedniego sezonu!Wynik w cuppingu: kawy ocenione na minimum 86 / 100 punktów podczas cuppingów na świeżym ziarnieOPINIA ROASTERAJeśli jesteś coffee geekiem, który szuka w kawie kwiatków i owocków, znajdziesz ich całą gamę w naszej sezonowej ofercie! Jeśli za to wolisz ciemniejsze, klasyczne kawy lub szukasz prezentu dla wujka, babci czy kogoś, kto jeszcze nie poznał świata kawy specialty - mamy to! To intensywna kawa o wysokiej słodyczy, niskiej kwasowości i wyraźnej, choć przyjemnej goryczce (coś jak czekolada 85%), a dzięki wykorzystaniu ziaren z poprzednich zbiorów, ma też dużo niższą cenę, bo sprzedajemy ją “po kosztach”! To też nasz sposób na less waste, bo trochę świetnego ziarna zostało w naszym magazynie.. I tak powstał Pastor. Zdrówko!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładnyProducent: Marysabel Caballero / jakiś prosFarma: El Puente / jakaś pięknaOdmiana: catuai / coś fajnegoObróbka: washed / jakaś dobraPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysokoZbiór: zawsze świeżyWynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktówOBRÓBKABaza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.FARMACatuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.OPINIA ROASTERANiepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Tanzanii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona w jasnym stopniu, przeznaczona do metod przelewowych lub parzenia w kubku. W smaku wyczuwalne są porzeczki, przyprawy, herbata, cytrusy, owoce pestkowe i czekolada.Kraj pochodzenia ziarna: TanzaniaRegion: MboziFarma: Sambewe coopOdmiana: KenyObróbka: washedPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówO FARMIEPołożona w południowej Tanzanii, tuż przy granicach z Zambią i Malawi, Sambewe powstała w 2007 roku i obecnie zrzesza ponad 440 małych producentów, zwanych (pięknym, staropolskim słowem) smallholderami. Współdzielą oni centralny punkt i serce kooperatywy – stację obróbki, której wyposażenie w nowszy sprzęt ponad dekadę temu zafundowały zainteresowanym lokalne władze. Oprócz zarządzania processingiem, kooperatywa zajmuje się także transportem przeprocesowanej kawy, ogarnianiem wszelkich dokumentacji oraz marketingiem. Wygląda to na porządnie naoliwiony mechanizm!Podstawowym etapem przy procesie jest ręczna selekcja wiśni, które dotarły do stacji – odrzucane są niedojrzałe owoce i dopiero wtedy zbiór trafia do depulpera – maszynki, która oddziela pestkę od reszty owocu. Tak przemielone ziarna trafiają do fermentacyjnych tanków i tam spędzają od 24 do 72 godzin. Suszenie to klasa, bo odbywa się na afrykańskich łóżkach, gdzie pełna cyrkulacja powietrza skutkuje szybszym i równiejszym procesem.OPINIA ROASTERANie dość, że pierwszy raz, to jeszcze z południowych regionów Tanzanii, tych mniej popularnych. W filiżance reprezentacja cały czas dość rzadko spotykanego, tanzańskiego terroir: sporo soczysto-dżemowego owocu, żywa kwasowość, a na dodatek niezwykle ciekawa warstwa, która kojarzy nam się z przyprawami albo szlachetnym drewnem, takim, którego nuty można czasem znaleźć w fancy-szmancy niszowych perfumach.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W smaku pojawia się czekolada, czerwone owoce, nut candy - like, winne, słodko-cytrusowe. Kraj pochodzenia ziarna: RwandaRegion: GicumbiOdmiana: Red Bourbon PeaberryObróbka: NaturalPołożenie upraw: 1800 - 2200 m n.p.m.ZIARNOMamy tu kilka nazw, które przydałoby się wyjaśnić! Bukure Women’s Coop to kooperatywa zrzeszająca kobiety-smallholderki, które uprawiają kawę w północnej Rwandzie, w dystrykcie Gicumbi. Mamy tu do czynienia z kwintesencją rwandyjskiego terroir – wiśnie dojrzewają na bogatych w minerały, wulkanicznych glebach i na imponujących wysokościach, przekraczających 2000 m. n.p.m. Nova Coffee to z kolei stacja obróbki, a także firma eksportowa należąca do Agnes i Felixa Mukamushinja, którzy koordynują całe przedsięwzięcie.OPINIA ROASTERATęskniliśmy za słodkim rwandyjskim naturalem, no i mamy! Dodatkowa ciekawostka – to peaberry, czyli mutacja genetyczna, która powoduje, że w owocu znajduje się tylko jedna, mała, okrągła pestka. To dodatkowy walor estetyczny, bo wygląda to po prostu cudownie.
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Kawa charakteryzująca się smakiem borówki, wina, karmelu i brązowych przypraw.Kraj: KostarykaRegion: PalmichalFarma: Finca ToñitaOdmiana: caturra & catuaiObróbka: naturalPołożenie upraw:1450 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówO FARMIE I PRODUCENCIEToñita - tej pieszczotliwej ksywki używają bliscy Marii Antonii, żony Olmana, który postanowił, na cześć wybranki swego serca, nazwać tak swoją plantację kawy. Pan Ureña uprawia arabikę w regionie Palmichal już niemal 3 dekady, współpracując z lokalną stacją obróbki o tej samej nazwie. To tutaj od dziesięciu lat eksperymentuje z procesami. Precyzyjne zbieranie danych i śledzenie takich wartośći jak pH czy koncentracji cukrów w wiśniach, co roku zwiększaja kontrolę Olmana nad profilami smakowymi. Palmichal odwiedziliśmy w 2024 roku i byliśmy pod wrażeniem zaawansowanej struktury, technologii, ale i czystości oraz porządku, jakie panują na miejscu. Profeska 100%!OBRÓBKAOdmiany caturra i catuai, zbierane ręcznie na farmie Olmana, następnie transportowane do stacji Palmichal i sortowane, następnie przechodzą proces fermentacji w całym owocu, który trwa około 30 godzin. Rozrzucane do suszenia na patio, regularnie mieszane w celu równiejszego i wydajniejszego oddawania wody. Suszone do 10.5% wilgotności w około 20 dni. Homogenizowane, ciągle w całym owocu przez 2 miesiące, w celu ustabilizowania wilgotności w całym locie. OPINIA ROASTERAKlasyczna reprezentacja originu w połączeniu z procesem - sporo nut winnych, wyczuwalne, choć zbalansowane nuty fermentacji, trochę owoców i wysoka, karmelowa słodycz. Ciekawe, zero nudy, a można pić hektolitrami!
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładnyProducent: Marysabel Caballero / jakiś prosFarma: El Puente / jakaś pięknaOdmiana: catuai / coś fajnegoObróbka: washed / jakaś dobraPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysokoZbiór: zawsze świeżyWynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktówOBRÓBKABaza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.FARMACatuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.OPINIA ROASTERANiepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości speciality pochodzącaz Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty dżemu owocowego, borówek, kwiatów, słodkich cytrusów i leśnych owoców.Kraj: HondurasRegion: Santa BarbaraFarma: La LeonaOdmiana: PacasObróbka: WashedPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktówO FARMIE I PRODUCENCIE KAWYO ile od kilku lat kupujemy kawy od kilku zaznajomionych mikroproducentów z regionu, kawa od Melvina trafa do nas w tym roku pierwszy raz! Chociaż ten uzdolniony chłopak ma zaledwie 25 lat, to profil jego kaw wbił się do ścisłej topki lotów z Santa Barbary, których dziesiątki testujemy każdego sezonu. Jedną trzecią jego małej, 3-hektarowej farmy zajmują drzewka odmiany pacas, który jest varietalem klasycznym dla tych wyjątkowych terenów i cenionym wśród najlepszych palarni za niesamowicie złożony, owocowo-kwiatowy charakter.Plantacja Melvina położona jest w prawdziwie dzikim zakątku, z dala od nawet najprostszych lokalnych dróg, toteż bohater niniejszej historii musi transportować kawę przy pomocy mułów. Mimo przeszkód, do których dodać możemy coraz większy problem z zatrudnieniem (większość młodych ludzi z okolicy emigruje) czy zwiększające się z sezonu na sezon koszty produkcji, Melvin z energią mówi o przyszłości i chęci rozwoju. Planuje rozszerzyć plantację o dodatkowy hektar oraz zbudować swój własny mokry młyn, gdyż obecnie procesuje swoją kawę u sąsiada.O OBRÓBCE Odmiana pacas, zbierana ręcznie rano, po południu dostarczana do stacji myjącej. Oddzielana od owocu, fermentuje w tanku przez 15 do 20 godzin, w międzyczasie przepłukiwana wodą cztery razy. Suszona na podniesionych stołach przez około 20 dni. Podczas ostatniego etapu sortowana ręcznie w kontekście rozmiaru oraz potencjalnych defektów.OPINIA ROASTERAJeśli podczas porannego cuppingu na stole błyszczy kolejna gwiazda z Santa Barbary, to wiedz, że wrzucamy do tych słoików kawę, którą sami zapijamy się niemal codziennie. Warto również zauważyć, że inflacja określenia “wyjątkowy” nie dotyczy ziaren z tego mikroregionu. Toteż, podkreślamy – warto, to wyjątkowa kawa!
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Kawa charakteryzująca się smakiem borówki, wina, cytrusów, czekolady i nutami fermentowanymi.Kraj: BrazyliaRegion: Campo das VertentesProducent: Raquel Ribeiro AguiarFarma: Cerrado GrandeOdmiana: red catuaiObróbka: Anaerobic naturalPołożenie upraw:1100 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówOBRÓBKAMamy tu natural, czyli kawa do samego końca suszy się w pełnym, nieruszonym owocu. W przypadku tego mikrolotu Raquel przefermentowała jeszcze wiśnie przez dwa dni, zanim zostały rozrzucone na afrykańskim stole.FARMARaquel urodziła się w kawowej, producenckiej rodzinie i jest coraz rzadszym przypadkiem młodej osoby, która po studiach zdecydowała się powrócić na farmę i kontynuować wybitnie wymagającą pracę, kultywowaną przez jej ojca. Dzisiaj to niesamowicie doświadczona producentka, której kawy co roku smakują wybitnie. Potwierdzają to regularnie zajmowane miejsca w czołówce corocznego konkursu Best SanCup, który organizowany jest dla producentów z Campo das Vertentes.OPINIA ROASTERAOwocowo i winnie, intensywnie i głęboko! Nasza kolejna propozycja, która zadaje kłam nazbyt uproszczonym stereotypom o kawach z Brazylii.OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty jaśminu, owoców pestkowych, cukierków, chmielu i herbaty.Kraj: EtiopiaRegion: San MartinOdmiana: Caturra & BourbonObróbka: WashedPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.O FARMIEBekele Yutute to kolejna gwiazda regionu Sidama, miejsca gdzie obecnie uprawia się w Etiopii kawę na największych wysokościach. Jego niewielka, zaledwie 4-hektarowa farma mieści się w wiosce Kokose, gdzie Bekele posadził jedną, konkretnie wyselekcjonowaną odmianę: 74158. Niesamowicie kompleksowy i zarazem intensywny profil, który oferuje ten varietal (do spółki z wyjątkowymi warunkami – 2350 metrów nad poziomem morza!) zapewnił mu wysokie, piąte miejsce w prestiżowym Cup of Excellence w 2021 roku. Bekele skorzystał z liberalizacji przepisów, wdrożonej przez rząd Etiopii w zeszłej dekadzie i od 2019 roku niezależnie eksportuje kawę na swojej licencji. Dzięki temu jego mikrolot mógł wylądować między innymi w rozgrzanym bębnie naszego pieca!O OBRÓBCE Odmiana 74158, zbierana ręcznie na imponującej wysokości niemal 2400 metrów nad poziomem morza. Przed właściwym procesem poddana ręcznej selekcji oraz zanurzana w wodzie w celu wyodrębnienia floaterów – niedojrzałych owoców. Fermentowana przez 72 godziny w beczce z ograniczonym dostępem tlenu, w zacienionym, chłodnym miejscu w celu uniknięcia “dzikich”, alkoholowych lub octowych nut smakowych. Suszona na podniesionych stołach przez 28 dni.OPINIA ROASTERARarytasik, brylancik, złoto – Bekele Yutute to kolejna gwiazda etiopskiej kawy, pojedynczy varietal 74158 uprawiany na imponującej wysokości prawie 2400 metrów. Absolutnie namawiam do przyjemności spijania tej kawki!
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty owoców leśnych, karmelu, cytrusów, czekolady i owoców pestkowych.Kraj: GwatemalaRegion: Santa Barbara, HuehuetenangoOdmiana: BourbonObróbka: WashedPołożenie upraw: 1800 - 2200 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pktO FARMIE I PRODUCENCIEOkazuje się, że Santa Barbara to synonim wspaniałych kaw, ale tym razem nie o Honduras tu chodzi, a o niewielką gminę położoną w słynnym departamencie Huehuetenango w Gwatemali. To stąd pochodzą najbardziej rześkie i owocowe loty z tego kraju, a jeśli dodamy do tego najwyższe górskie partie (powyżej 2000 m n.p.m.) i rdzenną ludność uprawiającą kawę od nastu pokoleń, otrzymamy ten świetny mikrolot. Ci mikroproducenci, którzy uprawiają kawę na absurdalnie małych powierzchniach w stylu 0.3 hektara i nie posługują się nawet językiem hiszpańskim, uznawani są za najlepszych pickerów w całym kraju - zbierają wiśnie w idealnym momencie, gdy ich kolor przypomina już bardziej purpurę, niż czerwień. Dzięki ogromnej zawartości cukrów i umiejętnemu procesowi, w filiżance znajdziesz pełną, owocową słodycz z gęstą, lepką teksturą.O OBRÓBCEOdmiana bourbon, zbierana ręcznie przez 12 smallholderów z Santa Barbara w Huehuetenango. Procesowana w mikromłynie - depulpowana, fermentowana w tanku przez 24 godziny, następnie myta i suszona na podniesionych stołach przez około 2 tygodnie.OPINIA ROASTERADobrze przeprocesowane, myte kawy z Huehue to niemal zawsze samograj. Pełne, krągłe body, ewidentne owocowe nuty, które kojarzą się mocno z owocami leśnymi, do tego wyraźna, lepka słodycz. Tutaj mamy takiego samograja na sterydach, w postaci nanolotu wyprodukowanego przez totalnych speców, którzy robią to od nastu pokoleń, z surowca zbieranego o wiele bardziej odważnie, niż robi to większość na świecie - jeszcze moment i byłoby za późno.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się nutami owoców tropikalnych, kwiatów, wina, borówek, cytrusów i przypraw.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: NariñoFarma: Finca El ParaisoOdmiana: caturraObróbka: anaerobic naturalPołożenie upraw: 1900 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktówO FARMIE I PRODUCENCIE KAWYJose wychowywał się w kawowej rodzinie i już jako młody chłoptaś zaczął przejawiać zainteresowania smakami, sensoryką, próbowaniem i porównywaniem. Dziś uprawia drzewka na niewielkiej, 6.5-hektarowej plantacji w regionie Nariño, jednym z najbardziej cenionych w kraju w kontekście jakości i profilu – tutejsze kawy są wyjątkowo złożone, soczyste, prezentujące szerokie spektrum nut owocowo-kwiatowych.Podczas zbiorów wiśnie zbierane są przez samego Jose, członków jego rodziny, a także kilku sztywniutko wytrenowanych pickerów. Dzięki stosunkowo niewielkiej powierzchni upraw oraz systemowi zrywania tylko wybitnie dojrzałych, niemal purpurowych owoców, w filiżance znajdziesz same rzeczy, które świecą się i mienią na złoto-brokatowo.O OBRÓBCE ZIAREN KAWY NA FARMIEOdmiana caturra, zbierana ręcznie, tego samego dnia dostarczana do niewielkiej stacji położonej na farmie. Fermentowana w warunkach ograniczonego dostępu tlenu przez 120 godzin, w kontrolowanej temperaturze nieprzekraczającej 18 stopni – dzięki temu nie smakuje jak kimchi :). Następnie przefermentowana z dostępem powietrza przez kolejne 2 dni. Suszona mechanicznie, w temperaturze 35 stopni, co pozwoliło na niezwykle równomierny proces, skrócony do jedynie pięciu dni.OPINIA ROASTERATo ten typ kawy, która wywołuje szeroki uśmiech od pierwszego siorbnięcia. Jest intensywnie, ultrasłodko i soczyście – czyli tak, jak się tu wszyscy w tej banieczce najlepszych kaw świata umówiliśmy. Wyraźny ferment nie zagłusza innych smaczków, wśród których z łatwością znajdziesz cały przekrój tropikalnych owoców, cytrusów, borówek i kwiatów. Można w ciemno, a nawet wypada.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Kawa charakteryzująca się smakiem borówki, cytrusów, kwiatów, herbaty, przypraw i owoców pestkowych.Kraj: KostarykaRegion: TurrialbaFarma: Aquiares EstateOdmiana: esperanzaObróbka: red honeyPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówO FARMIE I PRODUCENCIE KAWYHistoria farmy Aquiares sięga końcówki XIX wieku, ale to dopiero stulecie później Alfonso Robelo został autorem niesamowitej transformacji tego miejsca położonego na wschód od stolicy, San Jose. Ów dżentelmen znalazł się na tych terenach w wyniku ucieczki przed wojną domową w Nikaragui. W latach 80′ Aquiares było symbolem biedy i braku stabilności, a uprawiana tu kawa trafiała na lokalny rynek po wyjątkowo niskich cenach. Alfonso, niczym skandynawski socjaldemokrata, zbudował wokół farmy silną, niezależną i przede wszystkim opartą na aktywnej współpracy wspólnotę, która w konsekwencji przeobraziła się w niewielkie miasteczko. Dziś to jedna z największych farm w Kostaryce – znajduje się tu ponad 200 domów, które w stu procentach należą do pracowników. Model Aquiares stał się wizytówką zrównoważonego podejścia w uprawie kawy, a farma ta jest dzisiaj prawdziwą ikoną świata producenckiego.Diego, syn Alfonso, jest obecnie głównym menedżerem farmy, odpowiedzialnym również za wdrażanie innowacyjnych rozwiązań zarówno w produkcji i processingu, jak i tych systemowych, które doprowadziły Aquiares do całkowitej neutralności węglowej.O OBRÓBCE ZIAREN KAWY NA FARMIEOdmiana esperanza, zbierana ręcznie, procesowana w stacji Aquiares. Wiśnie przed wysuszeniem zostały poddane depulpingowi, czyli oddzieleniu ziarna od owocu – w tym przypadku pozostawiając na nim niewielką warstwę miąższu. Suszona na podniesionych stołach przez 24 dni.OPINIA ROASTERANie wiem czy nie jest to najczystszy honey z Kostaryki, jaki przyszło mi spróbować w całej tej kawowej przygodzie. W ślepym teście byłem przekonany, że w czarce znajduje się jakiś soczysty, owocowo-herbaciany washed. Elegancka, czysta i mięciutka jak cholera.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Tanzanii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty porzeczek, borówek, cytrusów, dżemu owocowego, kwiatów i herbaty.Kraj: TanzaniaRegion: Songwe, MboziFarma: Itumpi CoopOdmiana: Peaberry BourbonObróbka: WashedPołożenie upraw: 1500 - 1700 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktO FARMIE I PRODUCENCIEItumpi to kooperatywa o dość długich tradycjach, gdyż jej początki sięgają lat 70' ubiegłego wieku. Zrzesza 160 małych producentów zamieszkałych w regionie Mbozi, niecałe 70 km od granicy z Zambią. Niedawno, bo w 2019 roku spółdzielnia wybudowała centralną stację myjącą, dzięki której wszystkie zebrane wiśnie procesowane są na miejscu. Rzecz jasna, spotęgowało to jakość końcowego produktu oraz pozwoliło na łatwiejszy eksport poza Tanzanię - a co za tym idzie - zwiększyło zysk kooperatywy.O OBRÓBCEOdmiana bourbon, zbierana ręcznie, tego samego dnia dostarczana do niewielkiej stacji myjącej, należącej do kooperatywy. Po procesie depulpingu, czyli oddzielania pestki od owocu, sortowana według wielkości ziaren, a następnie oddzielnie fermentowana w tanku przez 10 godzin. Myta, suszona na podniesionych stołach przez 10 dni.OPINIA ROASTERAPrzez dłuższy czas trudno nam było znaleźć głębokie i złożone kawy z Tanzanii, aż tu nagle mamy wysyp! I tak kolejny lot ląduje w tym roku w naszych słojach. W ślepym teście na 100% powiedzielibyśmy, że to jakiś owocowy soczek z Kenii. Cała feeria porzeczkowo-borówkowo-cytrusowych historii z lepką słodyczą i posmakiem liczonym w kwadransach.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Zgarnij letniego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w letniej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę. Więcej informacji...