Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!
Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee
Farma: San Coffee
Odmiana: mundo novo, topazio, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.
OBRÓBKA
20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony w niemalże identyczny sposób.
FARMA
San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!
OPINIA ROASTERA
W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny
Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros
Farma: El Puente / jakaś piękna
Odmiana: catuai / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
FARMA
Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą z dojrzałą, dość intensywną kwasowością z nutami czerwonych owoców, cytrusów, kwiatów i ziół.
Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda
Producent: Agnes Mukamushinja
Odmiana: Bourbon
Obróbka: Washed
Wynik w cuppingu: 86.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie na afrykańskich łóżkach, w idealnych warunkach regionu Gicumbi.
FARMA
Nova Coffee jest w rękach Agnes i Felixa, małżeństwa, które założyło firmę stosunkowo niedawno, bo w 2015 roku. To zarówno producenci kawy ze 155 hektarowej farmy, jak i współpracujący z tysiącami małych producentów eksporterzy. Całość upraw położona jest w północnej części kraju, wokół jeziora Muhazi – wygoogluj sobie, coś pięknego.
OPINIA ROASTERA
Refleksja terroir w filiżance to tutaj mocne 10/10. Jest czysto, rześko, wyraźnie owocowo. Wysoka słodycz z dojrzałą, dość intensywną kwasowością. Czerwony owoc, cytrusik, jakiś kwiat i ziółko w tle. Myty rwandyjski bourbon w pełnej krasie!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku.. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą dopełnioną nutami landrynek, tropikalnych owoców, czerwonycj jagód i wina.
Kraj: Kolumbia
Region: Antioquia
Farma: La Claudina
Odmiana: Colombia, tabi
Obróbka: natural
Producent: Juan Saldarriaga
Położenie upraw: 1400 - 1800 m n.p.m.
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Zbiór ręczny, selektywny, z jeszcze większym naciskiem na najdojrzalsze owoce, które idą do naturala. Potem do wody, w celu pozbycia się floaterów (niedojrzałych bądź zdefektowanych wiśni), 48 godzin fermentacji w tanku i do suszenia. Całość gotowa po około 25 dniach.
PRODUCENT
Juan Saldarriaga to jegomość, który stoi za produkcją kawy na jego La Claudinie. Zbiór w okolicach Ciudad Bolivar odbywa się raz do roku, między wrześniem, a styczniem, co znaczy, że mamy tu do czynienia z prawdziwą świeżynką! Region Antioquia kojarzony jest głównie z masową produkcją kawy jakości komercyjnej, a sam Juan jeszcze 10 lat temu zajmował się uprawą i eksportem w tym sektorze. Mniej więcej w tamtym czasie, coraz większa liczba mniejszych producentów z okolicy postanowiła obrać przeciwną drogę, skupiając się na osiąganiu ciekawszych rezultatów jakościowych - a to pozwoliło im wejść w segment kaw specialty. Juan przekształcił oddolną inicjatywę w sztywniutką grupę zaangażowanych, wymieniających doświadczenia producentów, którzy nieustannie pracują nad poprawą standardów na wszystkich etapach produkcji tych ciekawych drzewek.
OPINIA ROASTERA
Kto nie lubi słodkiego i pełnego smaków naturala z Kolumbii? Mnóstwo cukierkowo-winnej słodyczy, cała gama owocowych skojarzeń - od tropików do boróweczki. Kompleksowo, intensywnie i krągło jak orbita Wenus.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W filiżance wyczuwalne nuty leśnych owoców, cytrusów i kwiatów.
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Huila
Odmiana: pink bourbon
Obróbka: washed
Producent: Wilder Lazo
Farma: Bella Alejandria
Położenie upraw: 1800-1900 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 86.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Washed przy zastosowaniu podwójnej fermentacji. Najpierw całe wiśnie przez 100 godzin, potem do depulpera i jeszcze raz, przed suszeniem, przeprocesowany parchment fermentuje kolejne 100 godzin. W rezultacie mamy jedną z czystszych kaw, jakie piliśmy w ostatnich miesiącach.
PRODUCENT
Wilder Lazo ma fisia na punkcie kawowej genetyki. Uprawia dziesiątki przeróżnych odmian botanicznych od lat eksperymentując z procesami i farmingiem. Ma do tego niezły warun, bo jego Bella Alejandria leży w słynącym z fenomenalnych warunków do uprawy kawowca, małym regionie Huila. To jeden z tych producentów, którzy prą do przodu i nie biorą jeńców w kwestii jakości i przekraczania granic!
OPINIA ROASTERA
Ten myty pink bourbon z Kolumbii to kwintesencja czystego, krągłego washed’a. Miękkie nuty leśnych owoców, cytrusik i kwiat na dokładkę w tle. Świetnie ułożona, do picia hektolitrami każdego dnia.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się nutami suszonych owoców, cytrusów, czerwonych owoców i kakao.
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras
Region: Marcala
Producent: Marysabel Caballero
Odmiana: Catuai
Obróbka: Washed
Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
PRODUCENT
Ta pani to legenda. Kawowa superstar. Marysabel pochodzi z rodziny z ponad stuletnią tradycją w uprawie kawy, a swoją własną farmę, El Puente, założyła z mężem 25 lat temu. Dzięki skupieniu na rozwoju jakości ziaren, stali się liderami regionu oraz finalistami Cup of Excellence. Wrodzona ciekawość Marysabel i Moisesa oraz pełna profeska zaprowadziły ich w kierunku uprawy wielu odmian botanicznych oraz eksperymentalnej obróbki ziaren.
OPINIA ROASTERA
Ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty, blend z Kolumbii i Hondurasu, wypalony w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palony jasno, przeznaczony do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką intensywnością słodyczy, balansem nut owocowych, kwiatowych oraz ziołowych.
Kraj pochodzenia: Kolumbia / Honduras
Region: Quindio / Santa Barbara
Odmiana: pink bourbon / geisha
Obróbka: carbonic maceration / anaerobic washed
Farma: El Placer / La Salsa
Położenie upraw: 1800 / 1700 m.n.p.m.
Zbiór: październik 2023 / maj 2023
Ocena w cuppingu: 90+ / 100 punktów
FARMY
Sebastian to jeden z tych najbardziej innowacyjnych i szalonych na punkcie jakości kolumbijskich producentów. Egzotyczne odmiany botaniczne, laboratoryjny sprzęt do processingu, otwarta głowa i chęć do przesuwania barier, o tym tu mówimy. El Placer to światowy poziom kawowej rozkminki. Benjamin to z kolei prawdziwa legenda w świecie kawy oraz człowiek-orkiestra. Z ramienia Beneficio San Vicente, pracuje z ponad 600 (!) małymi producentami, łącząc ich z palarniami czy importerami w celu nawiązywania długoterminowych relacji. Oprócz tego posiada swoją własną farmę, La Salsę, z którą dwukrotnie w ciągu ostatnich lat wygrał prestiżowe Cup of Excellence. Uwaga... właśnie z niniejeszym lotem geishy!
OBRÓBKI
pink bourbon: Podwójna fermentacja z wykorzystaniem techniki carbonic maceration. Najpierw wiśnie w całości spędzają sobie 2 dni w szczelnych tankach, w towarzystwie dwutlenku węgla. Następnie depulping – oddzielanie ziarna od owocu. Potem kolejne dwa dni fermentacji, tym razem pod wodą i suszenie. geisha: Do ‘klasycznego’ washeda został tu dodany element fermentacji, podczas którego, przed depulpingiem, owoce spędziły dwa dni w beczkach z ograniczonym dostępem powietrza. Zabieg ten podbił wyraźnie intensywność profilu, ale nie wprowadził przy okazji typowych dla takich igraszek, funkowych, szalonych nut smakowych.
OPINIA ROASTERA
Nie przez przypadek wybrałem ten właśnie blend do startu. Jest to zdecydowane TOP3 kaw, jakie kiedykolwiek piłem. Intensywność słodyczy, balans nut owocowych, kwiatowych oraz ziołowych, niesamowicie ułożone warstwy – coś pięknego! Czego nie wymyślisz, to tu jest!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty kwiatów, wina, cytrusów, owoców tropikalnych i jagód.
Kraj: Peru
Region: Cajamarca
Farma: Aromas del Valle coop
Odmiana: Caturra, Bourbon
Obróbka: Washed
Położenie upraw: 1500 - 2100 m n.p.m.
Wynik w cuppingu: 87.25 / 100 punktów
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W filiżance wyczuwalne nuty owoców leśnych, kwiatów, ziół i przypraw dopełnione lepką słodyczą i dojrzałą kwasowością.
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: San Adolfo, Huila
Odmiana: pink bourbon
Obróbka: washed
Producent: Wilder Lazo
Farma: La Dinastia
Położenie upraw: 1500 m n.p.m.
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Mamy tu klasyczną odmianę washeda, z małym twistem, bo po depulpingu kawa fermentowała razem z oddzielonym od niej wcześniej miąższem przez dwa dni. Potem suszenie
PRODUCENT
Wilder jest z wykształcenia weterynarzem, specjalizującym się w hodowli zwierząt. W 2016 roku, kiedy ceny kawy notowały notoryczne spadki, a jego ojciec poważnie zachorował, postanowił, wraz z bratem podźwignąć rodzinną farmę.
Mimo wdrażania skomplikowanych procesów i ściśle kontrolowanych obróbek, początkowo ich kawy kapowały zaledwie w przedziale 80-83 punktów w skali cuppingowej. Wilder zaczął badać próbki gleby i stosować konkretne składniki odżywcze i nawozy, aby zneutralizować wartość pH, zwiększając w ten sposób dostępność składników odżywczych dla drzewek.
Dzisiaj te efekty są bardziej widoczne, niż kiedykolwiek, a ten pink bourbon to kolejna kawa od Wildera, która zachwyca nas swoją kompleksowością.
Wilder ma też fisia na punkcie kawowej genetyki. Uprawia dziesiątki przeróżnych odmian botanicznych od lat eksperymentując z procesami i farmingiem. Ma do tego niezły warun, bo jego La Dinastia leży w słynącym z fenomenalnych warunków do uprawy kawowca, małym regionie Huila. To jeden z tych producentów, którzy prą do przodu i nie biorą jeńców w kwestii jakości i przekraczania granic!
OPINIA ROASTERA
Jeden z najlepszych pink bourbonów, jakie kiedykolwiek piłem. Miliard warstw, mamy tu i owoce w stylu borówek, i wyraźne kwiatowe historie, a także całą wiązankę ziołowo-przyprawową. Wszystko na wysokich intensywnościach, z soczystą, elegancką, lepką słodyczą i rześką, dojrzałą jak cholera kwasowością. Majstersztyk!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny
Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros
Farma: El Puente / jakaś piękna
Odmiana: catuai / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
FARMA
Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Kawa charakteryzująca się intensywnie owocowym profilem, dopełnionym nutami kwiatowymi, nietypowym dla kaw z Brazylii.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Odmiana: yellow catuai
Obróbka: yeast-inoculated anaerobic natural
Producent: Henrique Cambria
Farma: Samambaia
Położenie upraw: 1000-1200 m n.p.m.
Zbiór: lipiec 2023
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Słowo klucz: drożdże! Po przesortowaniu, owoce umieszczane są w zdezynfekowanej, plastikowej beczce, a na każde kolejne warstwy wiśni rozpylany jest roztwór specjalnie wyselekcjonowanej, konkretnej kultury drożdży. Następnie tank zamykany jest szczelnie zamykany, a fermentacja przy ograniczonej ilości tlenu trwa dwa dni. Po tym czasie kawa przepłukiwana jest czystą wodą w celu natychmiastowego przerwania procesu. Na koniec wrzutka na łóżka afrykańskie do suszenia.
FARMA
Samambaia to farma należąca do prawdziwej legendy brazylijskiej kawy – Henrique Cambrii, wielokrotnego finalisty Cup of Excellence. W pewne upalne, brazylijskie lato Henrique ugościł nas w swym pięknym domu, z którego uczyniliśmy bazę wypadową w okoliczne farmy, zrzeszone w kooperatywie San Coffee. Wiedza, doświadczenie i worek niesamowitych anegdot – chłonęliśmy wszystko od tego niesamowitego gościa do późnych godzin nocnych. Henrique to jeden z pionierów, jeśli chodzi o kompleksowe, owocowe i sprzeciwiające się stereotypom "nudnej, czekoladowo-orzechowej Brazylki" mikroloty. Samambaia to przykład ultra-profesjonalnego, merytorycznego podejścia do prowadzenia farmy: szczegółowe kontrole fitosanitarne pól uprawnych, ciągłe szkolenia oparte na nowoczesnych programach kontroli jakości oraz, co najważniejsze, ponadprzeciętne zaangażowanie całego zespołu pracującego na farmie.
OPINIA ROASTERA
Wyselekcjonowany szczep drożdży + beztlenowa obróbka i mamy łakomy kąsek dla fanów intensywnych i nieoczywistych naparów. Fazenda Samambaia to ścisła topka i jedna z najbardziej rozpoznawalnych oraz cenionych farm w Brazylii. Henrique jest jednym z pionierów, jeśli chodzi o produkcję złożonych, owocowych, łamiących stereotypy “nudnej, orzechowej Brazylki” mikrolotów.
NASZE OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!
Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee
Farma: San Coffee
Odmiana: mundo novo, topazio, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.
OBRÓBKA
20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony w niemalże identyczny sposób.
FARMA
San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!
OPINIA ROASTERA
W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się owocowością, dżemową słodyczą, nutami przypominającymi czerwone owoce, mleczną czekoladę, cukierki i dojrzałe cytrusy.
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: Bukure
Odmiana: bourbon
Obróbka: natural
Producent: Agnes Mukamushinja, Nova Coffee
Położenie upraw: 1800-2000 m n.p.m.
Zbiór: lipiec 2023
Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Tym razem natural, czyli suszenie w całym owocu. Na rzecz żywej, cytrusowej kwasowości, trochę więcej słodyczy i dżemowatości w filiżance!
FARMA
Nova Coffee jest w rękach Agnes i Felixa, małżeństwa, które założyło firmę stosunkowo niedawno, bo w 2015 roku. To zarówno producenci kawy ze 155 hektarowej farmy, jak i współpracujący z tysiącami małych producentów eksporterzy. Całość upraw położona jest w północnej części kraju, wokół jeziora Muhazi – wygoogluj sobie, coś pięknego.
OPINIA ROASTERA
No to jazda, proszę Państwa! Jest washed, to i jest natural. Z tej samej farmy, od tych samych ludzi. Ta sama kawa, lecz w innej obróbce! Co zostało? Dużo owoców. Co jest inne? Trochę mniej kwasowości na rzecz dżemowo-cukierkowych smaczków. Chyba dobry deal?
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny
Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros
Farma: El Puente / jakaś piękna
Odmiana: catuai / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
FARMA
Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!
Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee
Farma: San Coffee
Odmiana: mundo novo, topazio, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.
OBRÓBKA
20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony w niemalże identyczny sposób.
FARMA
San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!
OPINIA ROASTERA
W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny
Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros
Farma: El Puente / jakaś piękna
Odmiana: catuai / coś fajnego
Obróbka: washed / jakaś dobra
Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko
Zbiór: zawsze świeży
Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów
OBRÓBKA
Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.
FARMA
Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.
OPINIA ROASTERA
Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką intensywnością nut tropikalnych, pełnym body i długim, owocowym posmakiem.
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras
Region: Ocotepeque
Farma: La Mora
Producent: Carlos Roberto Hernandez
Odmiana: obata
Obróbka: extended natural
Położenie upraw: 1400 m n.p.m.
Zbiór: luty 2023
Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Przed rozrzuceniem do suszenia, wisienki odbyły przedłużoną fermentację. Dzięki temu w profilu smakowym pojawiły się wyraźne, owocowe, intensywne smaczki i trochę szalonej kwasowości. Ale spokojnie, wszystko w krągłym anturażu!
PRODUCENT
To pierwszy rok, kiedy kupiliśmy kawę od tego jegomościa i pierwszy raz, kiedy prezentujemy Honduras z innego regionu, niż Santa Barbara. Carlos jest jednym z współzałożycieli Cafesmo - firmy, która pomaga producentom z Ocotepeque w produkcji wyżej punktowanych arabiczek oraz eksporcie tychże za granicę. No i mamy to!
OPINIA ROASTERA
Z pewnością jedna z bardziej pofermentowanych kaw, jakie prezentowaliśmy od dawna. Jest tu sporo tropikalno-funkowych smaczków, ale w żadnym wypadku, absolutnie, definitywnie nie znajdziecie tu kiszonki, sosu sojowego i tak dalej. Dla koneserów!
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku.. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą dopełnioną nutami czekolady, cytrusów i owoców tropikalnych.
Kraj: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Farma: Boa Vista
Odmiana: Yellow catuai
Obróbka: Fermented natural
Producent: Luiza Vilela Barreira
Położenie upraw: 1100 m n.p.m.
Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
OBRÓBKA
Natural, ale pofermentowany. Czyli, że zanim wiśnie zostały rozłożone do suszenia, spędziły dwa dni w środowisku z ograniczonym dostępem powietrza. Ta dodatkowa fermentacja zwiększyła głębię oraz dodała do profilu kilka owocowych warstw. Majstersztyk!
PRODUCENT
Oto, co mówi sama Luiza:
“Zawsze miałam kontakt z kawą. Uwielbiałam przyjeżdżać podczas zbiorów, ale skończyło się na tym, że zająłam się inną dziedziną. Skończyłam medycynę, ale wraz ze śmiercią mojego ojca pojawiła się potrzeba powrotu na farmę. To było jego oczko w głowie i życiowe powołanie. Codziennie patrzę na to wszystko co zbudował i jestem z niego dumna!”
Luiza przejęła kierowanie plantacją w 2021 roku, ale ekspertyzę i wiedzę od ojca zaczęła pobierać kilka lat wcześniej. Jednym z priorytetów na Boa Vista jest ciągłe podnoszenie kwalifikacji załogi, by z roku na rok wykorzystywać pełen potencjał położenia farmy, które sprzyja produkcji wysokojakościowych mikrolotów!
OPINIA ROASTERA
Owocowa Brazylia. Hasło-klucz! Luiza i jej Boa Vista debiutują w herezyjnych słojach. Kawa pełna winnej słodyczy, wspartej nutami tropikalnych owoców i dojrzałych cytrusów, wszystko pięknie domknięte czekoladową otoczką.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, soczystością i pełną słodyczą.
Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
Region: Kirinyaga
Producent: Baragwi Coop
Odmiana: SL28, SL34
Obróbka: washed
Położenie upraw: 1700 - 1800 m n.p.m.
Zbiór: 2023
Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów
OBRÓBKA
Myta obróbka ma się do Kenii tak, jak wódeczka na stole do polskich imienin. Typowe i musi być! Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia...
FARMA
Gachami to jedna z 12 stacji myjących, zrzeszonych w znanej kooperatywie Baragwi. Kawy z tych rejonów regularnie goszczą w naszej ofercie: Thimu, Muchagara czy Guama. A sam region, na obszarze którego znajdują się uprawy to Kirinyaga, a to oznacza jedno: niesamowicie owocowe i głębokie w smaku loty, stabilne i fachowo przeprocesowane rok do roku!
OPINIA ROASTERA
To, jak dobrze trzyma się ta kawa (wszak ponad rok po zbiorze), jest niewiarygodne. W oczekiwaniu na świeże Kenie, które płyną do Europy, palimy ziarna, które spokojnie mogły by stanąć z tymi nowymi do pepsi challenge. Dżemowo, słodko, czysto i soczyście. Pyszne.
OPAKOWANIE
Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend Zimowy Sweterek 252g - Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowej Gwatemali oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!
Heresy - Antidotum Filter Zimowy Sweterek 252g - Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!
Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę. Więcej informacji...