Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot
Filtrowanie i sortowanie
1 - 21 produktów z 21 dostępnych
Nowość
Heresy - Kolumbia Huila Bella Alejandria Washed Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 28.05.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W filiżance wyczuwalne nuty leśnych owoców, cytrusów i kwiatów. Kraj pochodzenia: Kolumbia Region: Huila Odmiana: pink bourbon Obróbka: washed Producent: Wilder Lazo Farma: Bella Alejandria Położenie upraw: 1800-1900 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86.5 / 100 punktów OBRÓBKA Washed przy zastosowaniu podwójnej fermentacji. Najpierw całe wiśnie przez 100 godzin, potem do depulpera i jeszcze raz, przed suszeniem, przeprocesowany parchment fermentuje kolejne 100 godzin. W rezultacie mamy jedną z czystszych kaw, jakie piliśmy w ostatnich miesiącach. PRODUCENT Wilder Lazo ma fisia na punkcie kawowej genetyki. Uprawia dziesiątki przeróżnych odmian botanicznych od lat eksperymentując z procesami i farmingiem. Ma do tego niezły warun, bo jego Bella Alejandria leży w słynącym z fenomenalnych warunków do uprawy kawowca, małym regionie Huila. To jeden z tych producentów, którzy prą do przodu i nie biorą jeńców w kwestii jakości i przekraczania granic! OPINIA ROASTERA Ten myty pink bourbon z Kolumbii to kwintesencja czystego, krągłego washed’a. Miękkie nuty leśnych owoców, cytrusik i kwiat na dokładkę w tle. Świetnie ułożona, do picia hektolitrami każdego dnia. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Rwanda Nova Coffee Agnes Mukamushinja Washed Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 28.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą z dojrzałą, dość intensywną kwasowością z nutami czerwonych owoców, cytrusów, kwiatów i ziół. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Producent: Agnes Mukamushinja Odmiana: Bourbon Obróbka: Washed Wynik w cuppingu: 86.5 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie na afrykańskich łóżkach, w idealnych warunkach regionu Gicumbi. FARMA Nova Coffee jest w rękach Agnes i Felixa, małżeństwa, które założyło firmę stosunkowo niedawno, bo w 2015 roku. To zarówno producenci kawy ze 155 hektarowej farmy, jak i współpracujący z tysiącami małych producentów eksporterzy. Całość upraw położona jest w północnej części kraju, wokół jeziora Muhazi – wygoogluj sobie, coś pięknego. OPINIA ROASTERA Refleksja terroir w filiżance to tutaj mocne 10/10. Jest czysto, rześko, wyraźnie owocowo. Wysoka słodycz z dojrzałą, dość intensywną kwasowością. Czerwony owoc, cytrusik, jakiś kwiat i ziółko w tle. Myty rwandyjski bourbon w pełnej krasie! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 07.05.2024

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros Farma: El Puente / jakaś piękna Odmiana: catuai / coś fajnego Obróbka: washed / jakaś dobra Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów OBRÓBKA Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala. FARMA Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle. OPINIA ROASTERA Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Antidotum Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 16.04.2024

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Honduras El Puente Washed Catuai Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 07.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się nutami suszonych owoców, cytrusów, czerwonych owoców i kakao. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: Marcala Producent: Marysabel Caballero Odmiana: Catuai Obróbka: Washed Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów OBRÓBKA Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala. PRODUCENT Ta pani to legenda. Kawowa superstar. Marysabel pochodzi z rodziny z ponad stuletnią tradycją w uprawie kawy, a swoją własną farmę, El Puente, założyła z mężem 25 lat temu. Dzięki skupieniu na rozwoju jakości ziaren, stali się liderami regionu oraz finalistami Cup of Excellence. Wrodzona ciekawość Marysabel i Moisesa oraz pełna profeska zaprowadziły ich w kierunku uprawy wielu odmian botanicznych oraz eksperymentalnej obróbki ziaren. OPINIA ROASTERA Ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Antidotum Filter 54g

Producent: Heresy

Data palenia: 16.04.2024

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 404g

Producent: Heresy

Data palenia: 07.05.2024

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros Farma: El Puente / jakaś piękna Odmiana: catuai / coś fajnego Obróbka: washed / jakaś dobra Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów OBRÓBKA Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala. FARMA Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle. OPINIA ROASTERA Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Darmowa dostawa
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 1001g

Producent: Heresy

Data palenia: 28.05.2024

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros Farma: El Puente / jakaś piękna Odmiana: catuai / coś fajnego Obróbka: washed / jakaś dobra Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów OBRÓBKA Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala. FARMA Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle. OPINIA ROASTERA Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Honduras La Mora Carlos Hernandez Extended-Natural Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 16.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką intensywnością nut tropikalnych, pełnym body i długim, owocowym posmakiem. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: Ocotepeque Farma: La Mora Producent: Carlos Roberto Hernandez Odmiana: obata Obróbka: extended natural Położenie upraw: 1400 m n.p.m. Zbiór: luty 2023 Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów OBRÓBKA Przed rozrzuceniem do suszenia, wisienki odbyły przedłużoną fermentację. Dzięki temu w profilu smakowym pojawiły się wyraźne, owocowe, intensywne smaczki i trochę szalonej kwasowości. Ale spokojnie, wszystko w krągłym anturażu! PRODUCENT To pierwszy rok, kiedy kupiliśmy kawę od tego jegomościa i pierwszy raz, kiedy prezentujemy Honduras z innego regionu, niż Santa Barbara. Carlos jest jednym z współzałożycieli Cafesmo - firmy, która pomaga producentom z Ocotepeque w produkcji wyżej punktowanych arabiczek oraz eksporcie tychże za granicę. No i mamy to! OPINIA ROASTERA Z pewnością jedna z bardziej pofermentowanych kaw, jakie prezentowaliśmy od dawna. Jest tu sporo tropikalno-funkowych smaczków, ale w żadnym wypadku, absolutnie, definitywnie nie znajdziecie tu kiszonki, sosu sojowego i tak dalej. Dla koneserów! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Brazylia Boa Vista Fermented Natural Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 07.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku.. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą dopełnioną nutami czekolady, cytrusów i owoców tropikalnych. Kraj: Brazylia Region: Campo das Vertentes Farma: Boa Vista Odmiana: Yellow catuai Obróbka: Fermented natural Producent: Luiza Vilela Barreira Położenie upraw: 1100 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów OBRÓBKA Natural, ale pofermentowany. Czyli, że zanim wiśnie zostały rozłożone do suszenia, spędziły dwa dni w środowisku z ograniczonym dostępem powietrza. Ta dodatkowa fermentacja zwiększyła głębię oraz dodała do profilu kilka owocowych warstw. Majstersztyk!   PRODUCENT Oto, co mówi sama Luiza: “Zawsze miałam kontakt z kawą. Uwielbiałam przyjeżdżać podczas zbiorów, ale skończyło się na tym, że zająłam się inną dziedziną. Skończyłam medycynę, ale wraz ze śmiercią mojego ojca pojawiła się potrzeba powrotu na farmę. To było jego oczko w głowie i życiowe powołanie. Codziennie patrzę na to wszystko co zbudował i jestem z niego dumna!”   Luiza przejęła kierowanie plantacją w 2021 roku, ale ekspertyzę i wiedzę od ojca zaczęła pobierać kilka lat wcześniej. Jednym z priorytetów na Boa Vista jest ciągłe podnoszenie kwalifikacji załogi, by z roku na rok wykorzystywać pełen potencjał położenia farmy, które sprzyja produkcji wysokojakościowych mikrolotów! OPINIA ROASTERA Owocowa Brazylia. Hasło-klucz! Luiza i jej Boa Vista debiutują w herezyjnych słojach. Kawa pełna winnej słodyczy, wspartej nutami tropikalnych owoców i dojrzałych cytrusów, wszystko pięknie domknięte czekoladową otoczką. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 54g

Producent: Heresy

Data palenia: 16.04.2024

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros Farma: El Puente / jakaś piękna Odmiana: catuai / coś fajnego Obróbka: washed / jakaś dobra Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów OBRÓBKA Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala. FARMA Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle. OPINIA ROASTERA Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Antidotum Filter 1001g

Producent: Heresy

Data palenia: 28.05.2024

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Gwatemala Agua Tibia H1 Natural Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 27.02.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się pełną, owocowo-winną słodyczą, wsparta tropikami, kwiatkami i karmelowymi elementami dla balansu. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Frijanes Producent: Castillo Family / Erik de la Roca Odmiana: H1 Obróbka: Natural Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Zbiór: styczeń - luty 2023 Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów OBRÓBKA Po zbiorze kawa wrzucana jest do tanka w całym owocu i leży tam sobie, fermentując troszkę, przez około dobę. Następnie rozrzucana jest do suszenia na afrykańskich łóżkach. Proces przeprowadzony jest profesorsko – zero fermentowych nieczystości, za to wyciśniętych jest tu z tego ziarna 120% mięcha. FARMA Agua Tibia jest zarządzana przez naszego znajomego producenta, którego kawy z La Esperanza mieliśmy już kiedyś w piecu. Świetne warunki, wysokość i zaangażowanie całej ekipy pod przywództwem Erika sprawiają, że co rok te kawy są po prostu coraz lepsze! OPINIA ROASTERA Była już gejsza, czas na coś innego, ale od tych samych ludzi! H1 to jedna z najciekawszych w Ameryce Centralnej hybryd, łącząca odporność na choroby z cudownym efektem w filiżance, za którym stoją geny Sudan Rume – etiopskiej, owocowo-kwiatowej odmiany. W wykonaniu ekipy z Agua Tibia: pełna, owocowo-winna słodycz, wsparta tropikami, kwiatkami i karmelowymi elementami dla balansu. Bardzo warto! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Heresy - Gwatemala Las Codornices Natural Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 07.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku.. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą dopełnioną nutami owoców leśnych, czarnej herbaty i cytrusów. Kraj: Gwatemala Region: Huehuetenango Odmiana: maragogype Obróbka: natural Producent: Diana & Hector Ovalle Farma: Las Codornices Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Zbiór: 2023 Wynik w cuppingu: 86.5 / 100 punktów OBRÓBKA Suchy i stabilny klimat tej części Huehue aż się prosi o soczystego naturala. Suszenie przebiega równomiernie, bez niespodziewanych zmian wilgotności albo innych nieoczekiwanych paternów pogodowych. W efekcie mamy głęboki, owocowy profil, który oferuje cudowne niuanse. FARMA Las Codornices to wyjątkowe miejsce - farma położona w samym sercu najbardziej suchego obszaru w Huehuetenengo, gdzie… nikt nie uprawia kawy. No, prawie nikt! Diana i Hector stworzyli unikatowy terroir, dokonując niemal niemożliwego. Plantacja nawadniana jest przy użyciu skrupulatnie zaprojektowanego systemu irygacyjnego, opartego na zbiornikach retencyjnych oraz wodzie z rzeki, płynącej w dolinie. Oryginał na skalę światową! OPINIA ROASTERA Przy Dianie i Hectorze jesteśmy króciutcy i ciency jak dupa węża! To są dopiero heretycy. Uprawiają kawę tam, gdzie nikt inny się nie odważył. Sucho, coś jak na kazachskim stepie, ale dali radę przemyślanym systemem irygacyjnym. W filiżance istota zarówno odmiany, jak i terroir. Znajdziecie tam gęste i lepkie body, z nutami leśnych owoców, cały wachlarz karmelowo-czekoladowych historii, wszystko zaokrąglone dojrzałą kwasowością. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko            o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Kenia Baragwi Coop Thimu Washed Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 06.02.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, soczystością i pełną słodyczą. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kirinyaga Producent: Baragwi Coop. Odmiana: SL28, SL34, Batian, Ruiru Obróbka: washed Położenie upraw: 1700 - 1900 m n.p.m. Zbiór: 2023 Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów OBRÓBKA Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia... FARMA Stacja obróbki Thimu należy do, z tego co wiemy, największej kooperatywy w Kenii, zwanej Baragwi. Z kolei region, gdzie uprawiane są te owocki, Kirinyaga, jest słynny w całym kawowym światku z dobrej jakości upraw. OPINIA ROASTERA Klasyczna Kenia! Co tu będziemy pisać jakieś wypracowania na dwie strony. Owocowo, cytrusowo, słodko i rześko. Cały pakiet, typowy dla regionu Kirinyaga. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Kenia Endebess Natural Kenyan Varietals Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 27.02.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się cukierkową słodyczą, kwasowością dojrzałej borówki i jedwabistą teksturą. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Northern Rift Valley Farma: Endebess Estate Odmiana: Kenyan varietals mix Obróbka: natural Położenie upraw: 1750 - 1950 m n.p.m. Zbiór: listopad - grudzień 2022 Wynik w cuppingu: 87,5 / 100 punktów OBRÓBKA W pobliżu farmy płynie sobie niewielka rzeka Koitobos – dojrzałe owoce są przemywane wodą pobieraną z tego właśnie ruczaju, a następnie suszone w całości na afrykańskich (a jakże!) łóżkach. Proces trwa zazwyczaj od 21 do 28 dni. FARMA Endebess Estate to plantacja znajdująca się w trochę mniej popularnym regionie Kenii, Northern Rift Valley, bardzo blisko granicy z Ugandą. Sama farma leży u podnóża góry Elgon, wygasłego już wulkanu, leżącego na pograniczu państw. OPINIA ROASTERA Kenia natural! Ale jak to? Coraz częściej ten proces pojawia się w kawach z kraju kojarzonego jako mekka mytej obróbki. Przez ostatnich kilka lat piliśmy trochę tych kenijskich naturali, ale to pierwszy, który zasmakował nam na 100%. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Heresy - Kenia Gachami AA Washed Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 07.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką owocowością, soczystością i pełną słodyczą. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kirinyaga Producent: Baragwi Coop Odmiana: SL28, SL34 Obróbka: washed Położenie upraw: 1700 - 1800 m n.p.m. Zbiór: 2023 Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów OBRÓBKA Myta obróbka ma się do Kenii tak, jak wódeczka na stole do polskich imienin.  Typowe i musi być! Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia... FARMA Gachami to jedna z 12 stacji myjących, zrzeszonych w znanej kooperatywie Baragwi. Kawy z tych rejonów regularnie goszczą w naszej ofercie: Thimu, Muchagara czy Guama. A sam region, na obszarze którego znajdują się uprawy to Kirinyaga, a to oznacza jedno: niesamowicie owocowe i głębokie w smaku loty, stabilne i fachowo przeprocesowane rok do roku! OPINIA ROASTERA To, jak dobrze trzyma się ta kawa (wszak ponad rok po zbiorze), jest niewiarygodne. W oczekiwaniu na świeże Kenie, które płyną do Europy, palimy ziarna, które spokojnie mogły by stanąć z tymi nowymi do pepsi challenge. Dżemowo, słodko, czysto i soczyście. Pyszne. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.  

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Kostaryka El Higueron Urena Rojas Family Natural Caturra & Catuai Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 12.03.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką kompleksowością z nutami winnymi, owocowymi i karmelowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Chirripó Producent: rodzina Ureña-Rojas Farma: Cafe Rivense Odmiana: caturra, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Zbiór: 2023 Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów OBRÓBKA Najpierw wiśnie przechodzą proces wstępnej fermentacji, a potem suszą się na długich afrykańskich stołach pod czymś, co wygląda jak foliak dziadków na RODosie, no wiesz, tam gdzie rosną pomidorki, ogóreczki. Tylko jest to tak z siedem razy dłuższe. PRODUCENT Rodzinny biznes państwa Ureña, w którym wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. Jeździmy tam już od trzech lat i jest to piękna sprawa. El Higueron to nazwa niezwykle oryginalnego drzewa, które wzrasta na innym, szybko oplatając je dziesiątkami swych rozgałęzień. Trochę straszne, trochę piękne. To nieopodal kilku Higueronów znajduje się część farmy, z której pochodzi ten lot. OPINIA ROASTERA Trzeci rok z rzędu kupujemy kawy od Ricardo i jego wesołej, rodzinnej ekipy. I trzeci rok z rzędu lot z plotu El Higueron w słoju! Ryt kostarykańskiego, owocowego naturala: wysoka intensywność, winna słodycz, sporo ciałka, jeszcze więcej kompleksowości! W filiżance pełna refleksja terroir. Wysoka, lepka słodycz pochodząca trochę to z obróbki, a trochę z samej odmiany. Spora kompleksowość, nuty winne przeplatają się z owocowymi i karmelowymi. Krągłe, jedwabiste body. Mint po prostu! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Heresy - Rwanda Nova Coffee Agnes Mukamushinja Natural Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 28.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się owocowością, dżemową słodyczą, nutami przypominającymi czerwone owoce, mleczną czekoladę, cukierki i dojrzałe cytrusy. Kraj pochodzenia: Rwanda Region: Bukure Odmiana: bourbon Obróbka: natural Producent: Agnes Mukamushinja, Nova Coffee Położenie upraw: 1800-2000 m n.p.m. Zbiór: lipiec 2023 Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów OBRÓBKA Tym razem natural, czyli suszenie w całym owocu. Na rzecz żywej, cytrusowej kwasowości, trochę więcej słodyczy i dżemowatości w filiżance! FARMA Nova Coffee jest w rękach Agnes i Felixa, małżeństwa, które założyło firmę stosunkowo niedawno, bo w 2015 roku. To zarówno producenci kawy ze 155 hektarowej farmy, jak i współpracujący z tysiącami małych producentów eksporterzy. Całość upraw położona jest w północnej części kraju, wokół jeziora Muhazi – wygoogluj sobie, coś pięknego. OPINIA ROASTERA No to jazda, proszę Państwa! Jest washed, to i jest natural. Z tej samej farmy, od tych samych ludzi. Ta sama kawa, lecz w innej obróbce! Co zostało? Dużo owoców. Co jest inne? Trochę mniej kwasowości na rzecz dżemowo-cukierkowych smaczków. Chyba dobry deal? OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko            o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Heresy - Salwador Apaneca Finca Atzumpa Andres Acosta Natural Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 27.03.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się wysoką słodyczą z wyraźną kwasowością, przypominającą pomarańcze oraz nutami winnymi w tle. Filiżanka o harmonijnym balansie, wysokiej intensywności i długim posmaku. Kraj pochodzenia ziarna: Salwador Region: Apaneca Producent: Andres Acosta Farma: Finca Atzumpa Odmiana: Bourbon Obróbka: Natural Bourbon Położenie upraw: 1400 m n.p.m. Zbiór: luty 2023 Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów   OBRÓBKA Klasyczny natural, ogarnięty profesorsko. Dojrzałe wiśnie są rozsypywane na glinianym patio i suszą się w suchych, stabilnych warunkach przez około 20 dni. Niska wilgotność i stabilne temperatury na farmie są tu kluczowe - w filiżance czysto, słodko i głęboko! PRODUCENT Andres reprezentuje piątą generację producentów, co znaczy, że już jego pra-pra-dziadek hodował kawkę w regionie Apaneca w drugiej połowie XIX wieku. No i jegomość chyba wie jak to robić, gdyż jego kawy zajmowały czołowe miejsca w Cup of Excellence w 2018 i 2019 roku. Wraz z rodziną są również założycielami fundacji FUNDATACO, która pomaga utalentowanym dzieciom z okolicy dostawać się do klubów piłkarskich i zaczynać sportowe kariery przy wsparciu stypendiów. Coś pięknego! OPINIA ROASTERA Czy to najlepsza kawa z El Salvadoru jaką piłem? Być może. Chyba tak! Miłość od pierwszego siorbnięcia. Wysoka, lepka słodycz zbalansowana dojrzałą, pomarańczową kwasowością. Wszystko w lekko winnym, a także owocowym anturażu. A i jakiś kwiatek macha w tle. Wszystko się tu pięknie zaokrągla, aż miło. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zestaw kaw zimowych Heresy filtr

Producent: Heresy

Data palenia: 13.11.2023

Heresy - Elixir Unstable Filter Blend Zimowy Sweterek 252g - Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowej Gwatemali oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Heresy - Antidotum Filter Zimowy Sweterek 252g - Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!