Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot
Filtrowanie i sortowanie
1 - 6 produktów z 6 dostępnych
Nowość
Heresy - Kostaryka El Higueron Natural Espresso 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 14.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  W jej smaku można wyczuć nuty owoców tropikalnych, wina i przypraw. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Chirripó Farma: El Higueron Producent: Cafe Rivense / Ureña Rojas Family Odmiana: caturra, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m. O PRODUCENCIE    Rodzinny biznes państwa Ureña, w którym wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. Jeździmy tam już od czterech lat i jest to piękna sprawa. El Higueron to nazwa niezwykle oryginalnego drzewa, które wzrasta na innym, szybko oplatając je dziesiątkami swych rozgałęzień. Trochę straszne, trochę piękne. To nieopodal kilku Higueronów znajduje się część farmy, z której pochodzi ten lot. Najpierw wiśnie przechodzą proces wstępnej fermentacji, a potem suszą się na długich afrykańskich stołach pod czymś, co wygląda jak foliak dziadków na RODosie, no wiesz, tam gdzie rosną pomidorki, ogóreczki. Tylko jest to tak z siedem razy dłuższe.  OPINIA ROASTERA No słuchajcie, mamy tu do czynienia z typowym espresso z wyższej półki. El Higueron to typowy fensi-mikrolot, niecałe 50 worków zbioru rocznie i tyle! Kawy od Ricardo znamy od podszewki, pracujemy z rodzinką Ureña już kilka lat, jeździmy tam do nich rok w rok, więc wybór był nieprzypadkowy. To, z czego słyną najlepsze kawy z Kostaryki, to potężna słodycz, kompleksowość i intensywność. W tym idealnie przfermentowanym naturalu znajdziecie przede wszystkim przeplatające się nuty winne i karmelowe, z dojrzałą kwasowością, przywodzącą skojarzenia z owocami tropikalnymi. Do tego pieknego równania bez niewiadomych dodajmy trwający eony posmak, coś jakby zjeść tego cukierka z logo z dwoma dzbanami, a w tle kościółek. A w ogóle, to uważamy, że naturale są wręcz stworzone do espresso, a El Higueron jest tego książkowym przykładem! PRZEPIS Polecamy wyjść od klasycznej propocji 1:2, to znaczy dwa razy więcej płynu, niż kawy w sitku. Wagowo! Jeśli lubisz bardziej intensywne, skoncentrowane smaki - zmniejsz proporcje. Jeśli wolisz poświęcić gęstość i kompaktowość na rzecz bardziej rozciągniętej słodyczy i niższej kwasowości - zaparz dłuższe espresso. Nie podajemy czasu parzenia, bo w zależności od sprzętu (młynek, sitka, doza, sam ekspres, woda) Twój god shot może się parzyć 22, a i 33 sekundy i wszystko pomiędzy! Jeśli mimo podstawowej proporcji, espresso smakuje dość płasko i wodniście, to znak, by mielić drobniej, a tym samym wydłużyć czas ekstrakcji. I na odwrót - zbyt wysoka gorycz i suche odczucie w ustach? Być może trzeba trochę rozkręcić młynek :-) Zdróweczko!
Darmowa dostawa Nowość
Heresy - Kostaryka El Higueron Natural Espresso 1001g

Producent: Heresy

Data palenia: 14.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  W jej smaku można wyczuć nuty owoców tropikalnych, wina i przypraw. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Chirripó Farma: El Higueron Producent: Cafe Rivense / Ureña Rojas Family Odmiana: caturra, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m. O PRODUCENCIE    Rodzinny biznes państwa Ureña, w którym wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. Jeździmy tam już od czterech lat i jest to piękna sprawa. El Higueron to nazwa niezwykle oryginalnego drzewa, które wzrasta na innym, szybko oplatając je dziesiątkami swych rozgałęzień. Trochę straszne, trochę piękne. To nieopodal kilku Higueronów znajduje się część farmy, z której pochodzi ten lot. Najpierw wiśnie przechodzą proces wstępnej fermentacji, a potem suszą się na długich afrykańskich stołach pod czymś, co wygląda jak foliak dziadków na RODosie, no wiesz, tam gdzie rosną pomidorki, ogóreczki. Tylko jest to tak z siedem razy dłuższe.  OPINIA ROASTERA No słuchajcie, mamy tu do czynienia z typowym espresso z wyższej półki. El Higueron to typowy fensi-mikrolot, niecałe 50 worków zbioru rocznie i tyle! Kawy od Ricardo znamy od podszewki, pracujemy z rodzinką Ureña już kilka lat, jeździmy tam do nich rok w rok, więc wybór był nieprzypadkowy. To, z czego słyną najlepsze kawy z Kostaryki, to potężna słodycz, kompleksowość i intensywność. W tym idealnie przfermentowanym naturalu znajdziecie przede wszystkim przeplatające się nuty winne i karmelowe, z dojrzałą kwasowością, przywodzącą skojarzenia z owocami tropikalnymi. Do tego pieknego równania bez niewiadomych dodajmy trwający eony posmak, coś jakby zjeść tego cukierka z logo z dwoma dzbanami, a w tle kościółek. A w ogóle, to uważamy, że naturale są wręcz stworzone do espresso, a El Higueron jest tego książkowym przykładem! PRZEPIS Polecamy wyjść od klasycznej propocji 1:2, to znaczy dwa razy więcej płynu, niż kawy w sitku. Wagowo! Jeśli lubisz bardziej intensywne, skoncentrowane smaki - zmniejsz proporcje. Jeśli wolisz poświęcić gęstość i kompaktowość na rzecz bardziej rozciągniętej słodyczy i niższej kwasowości - zaparz dłuższe espresso. Nie podajemy czasu parzenia, bo w zależności od sprzętu (młynek, sitka, doza, sam ekspres, woda) Twój god shot może się parzyć 22, a i 33 sekundy i wszystko pomiędzy! Jeśli mimo podstawowej proporcji, espresso smakuje dość płasko i wodniście, to znak, by mielić drobniej, a tym samym wydłużyć czas ekstrakcji. I na odwrót - zbyt wysoka gorycz i suche odczucie w ustach? Być może trzeba trochę rozkręcić młynek :-) Zdróweczko!
Heresy - Illuminati Blend Espresso 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 26.03.2024

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie! Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Producent: mali producenci z regionu Jalapa Farma: San Martin i Santa Rosa Odmiana: caturra i bourbon Obróbka: washed i natural Położenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m. OBRÓBKA Mamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend! FARMA Kawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot. OPINIA ROASTERA Kolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Antidotum Espresso 1001g

Producent: Heresy

Data palenia: 15.04.2024

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Darmowa dostawa
Heresy - Illuminati Blend Espresso 1001g

Producent: Heresy

Data palenia: 15.04.2024

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie! Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Producent: mali producenci z regionu Jalapa Farma: San Martin i Santa Rosa Odmiana: caturra i bourbon Obróbka: washed i natural Położenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m. OBRÓBKA Mamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend! FARMA Kawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot. OPINIA ROASTERA Kolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Antidotum Espresso 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 26.03.2024

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.