Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot 365 dni na zwrot
Heresy: kawy do espresso – Coffeedesk
Filtrowanie i sortowanie
1 - 6 produktów z 6 dostępnych
DARMOWA DOSTAWA
Heresy - kawa ziarnista Illuminati Blend Espresso 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 17.06.2025

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik!Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemno, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie!Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaProducent: mali producenci z regionu JalapaFarma: San Martin i Santa RosaOdmiana: caturra i bourbonObróbka: washed i naturalPołożenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m.OBRÓBKAMamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend!FARMAKawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot.OPINIA ROASTERAKolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku.OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
DARMOWA DOSTAWA
Heresy - kawa ziarnista Antidotum Espresso 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 17.06.2025

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemno, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaProducent: 20 członków kooperatywy San CoffeeFarma: San CoffeeOdmiana: mundo novo, topazio, catuaiObróbka: naturalPołożenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.OBRÓBKA20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób.FARMASan Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!OPINIA ROASTERAW filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
DARMOWA DOSTAWA
Heresy - kawa ziarnista Antidotum Espresso 1001 g

Producent: HERESY

Data palenia: 27.05.2025

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemno, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaProducent: 20 członków kooperatywy San CoffeeFarma: San CoffeeOdmiana: mundo novo, topazio, catuaiObróbka: naturalPołożenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.OBRÓBKA20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób.FARMASan Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!OPINIA ROASTERAW filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
DARMOWA DOSTAWA
Heresy - kawa ziarnista Illuminati Blend Espresso 1001 g

Producent: HERESY

Data palenia: 27.05.2025

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik!Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemno, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie!Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaProducent: mali producenci z regionu JalapaFarma: San Martin i Santa RosaOdmiana: caturra i bourbonObróbka: washed i naturalPołożenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m.OBRÓBKAMamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend!FARMAKawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot.OPINIA ROASTERAKolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku.OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
DARMOWA DOSTAWA
Heresy - kawa ziarnista Etiopia Jimma & Guji Natural Espresso 1001 g

Producent: HERESY

Data palenia: 11.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Etiopii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. W jej smaku można wyczuć owoce pestkowe, czekoladę deserową, kwiaty i słodkie cytrusy.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: Jimma & GujiProducent: Gemechu Shonora / Abdurahman AbabulguOdmiana: 74410 & kurumeObróbka: naturalPołożenie upraw: 2050 - 2200 m n.p.m.PRODUCENCIGemechu poznaliśmy w styczniu 2024 roku, podczas naszej pierwszej podróży do Etiopii. Ten skromny chłopak o nienagannych manierach i dobrym sercu kontynuuje, wraz z braćmi, dzieło ich ojca. Uprawiają oni kawę w okolicy miasteczka Gerba, a także współpracują z setkami małych producentów z okolic. A są one nie byle jakie! Wysokości znacznie powyżej 2 tysięcy metrów, wyselekcjonowane, pojedyncze odmiany botaniczne oraz mikroklimat tego wyjątkowego dla etiopskiej kawy regionu przekładają się na rześkie, kwiatowo-ziołowe, słodkie smaki w filiżance.Abdurahman z kolei to producent, który należał niegdyś do jednej z najbardziej znanych kooperatyw o nazwie Duromina - zaprawieni w bojach kawowi zawodnicy na pewno kojarzą tę nazwę! Kilka lat temu, po wprowadzeniu przez rząd Etiopii zliberalizowanych przepisów, które zapewniły większą niezależność smallholderom, Abdurahman zaczął działać na swoim! Posiada niewielką połąć ziemi, trochę powyżej 10 hektarów, ale współpracuje również ze smallholderami z okolicy. Profil jego kawy charakteryzuje się niezwykle pełną słodyczą, która kojarzy się nam z żółtymi, pestkowymi owocami. Kwiatowe i cytrusowe smaki, a nawet jakaś odrobina przypraw przeplatają się gdzieś w tle!OBRÓBKAMamy tu blend fifty-fifty, a obie kawy były obrabiane w najbardziej klasyczny spośób, wywodzący się z Etiopii. Natural, czyli suszenie kawowych pestek w całym owocu: świeżo zebrane wiśnie przechodzą wstępną selekcję, podczas której odrzucane są te z defektami. Następnie rozrzucane są po tzw. afrykańskich łóżkach - długich, ciągnących się nieraz przez kilkadziesiąt (!) metrów stołach o podszyciu z siatki, co pozwala na równy obieg powietrza w ciągu całego procesu, a w rezultacie homogeniczne suszenie. Całość trwa, w zależności od pogody, od 25 do 30 dni.OPINIA ROASTERAOto nasz pomysł na to espresso: stworzyliśmy profil palenia, który pokazuje piękne, typowe dla wysokiej jakości etiopskich kaw nuty kwiatów i owoców, lecz w tym samym czasie oferuje sporo czekoladowo-deserowej głębi, która równoważy również kwasowość i nadaje filiżance balansu. W efekcie, niezależnie czy zaparzysz to w ekspresie kolbowym, kawiarce, czy nawet przelewowo, otrzymasz pełną, krągłą i złożoną kawę, z utrzymującym się długo lepkim posmakiem!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - kawa ziarnista Etiopia Nectar Fruity Espresso 252 g

Producent: HERESY

 Kawa ziarnista jakości specialty z Etiopii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemno, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Etiopskie espresso par excellence! Masz tu pełny, kwiatowo-owocowy (owoce pestkowe, cytrusy) profil, ale bez kwasiora, jak to czasem bywa! Zamiast tego lepka, zbalansowana słodycz z czekoladowym posmakiem na drugą nóżkę.  Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: Jimma & GujiOdmiana: 74410 & kurumeObróbka: naturalPołożenie upraw: 2050 - 2200 m n.p.m.Punktacja w cuppingu: 87 / 100 punktów PRODUCENCIGemechu poznaliśmy w styczniu 2024 roku, podczas naszej pierwszej podróży do Etiopii. Ten skromny chłopak o nienagannych manierach i dobrym sercu kontynuuje, wraz z braćmi, dzieło ich ojca. Uprawiają oni kawę w okolicy miasteczka Gerba, a także współpracują z setkami małych producentów z okolic. A są one nie byle jakie! Wysokości znacznie powyżej 2 tysięcy metrów, wyselekcjonowane, pojedyncze odmiany botaniczne oraz mikroklimat tego wyjątkowego dla etiopskiej kawy regionu przekładają się na rześkie, kwiatowo-ziołowe, słodkie smaki w filiżance.Abdurahman z kolei to producent, który należał niegdyś do jednej z najbardziej znanych kooperatyw o nazwie Duromina - zaprawieni w bojach kawowi zawodnicy na pewno kojarzą tę nazwę! Kilka lat temu, po wprowadzeniu przez rząd Etiopii zliberalizowanych przepisów, które zapewniły większą niezależność smallholderom, Abdurahman zaczął działać na swoim! Posiada niewielką połąć ziemi, trochę powyżej 10 hektarów, ale współpracuje również ze smallholderami z okolicy. Profil jego kawy charakteryzuje się niezwykle pełną słodyczą, która kojarzy się nam z żółtymi, pestkowymi owocami. Kwiatowe i cytrusowe smaki, a nawet jakaś odrobina przypraw przeplatają się gdzieś w tle!OBRÓBKAMamy tu blend fifty-fifty, a obie kawy były obrabiane w najbardziej klasyczny spośób, wywodzący się z Etiopii. Natural, czyli suszenie kawowych pestek w całym owocu: świeżo zebrane wiśnie przechodzą wstępną selekcję, podczas której odrzucane są te z defektami. Następnie rozrzucane są po tzw. afrykańskich łóżkach - długich, ciągnących się nieraz przez kilkadziesiąt (!) metrów stołach o podszyciu z siatki, co pozwala na równy obieg powietrza w ciągu całego procesu, a w rezultacie homogeniczne suszenie. Całość trwa, w zależności od pogody, od 25 do 30 dni.OPINIA ROASTERAOto nasz pomysł na to espresso: stworzyliśmy profil palenia, który pokazuje piękne, typowe dla wysokiej jakości etiopskich kaw nuty kwiatów i owoców, lecz w tym samym czasie oferuje sporo czekoladowo-deserowej głębi, która równoważy również kwasowość i nadaje filiżance balansu. W efekcie, niezależnie czy zaparzysz to w ekspresie kolbowym, kawiarce, czy nawet przelewowo, otrzymasz pełną, krągłą i złożoną kawę, z utrzymującym się długo lepkim posmakiem!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zgarnij letniego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w letniej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.