Przepisy

Domowe lody cold brew – mrożona kawa, ale inaczej!

A gdyby tak zjeść swoją ulubioną kawę zamiast ją pić? W upalne dni cold brew to najlepsza opcja na orzeźwienie. Dzięki swojej łagodności i naturalnej słodyczy, napar parzony na zimno jest idealną bazą do przygotowania pysznych lodów.

To nie tylko świetny deser, ale też sposób na uratowanie niewypitej porannej kawy. Zamiast wylewać przepyszną Etiopię Bombę, którą zaparzyłeś rano, a nie zdążyłeś wypić, po prostu wykorzystaj ją do przygotowania mrożonego deseru. Zero marnowania, sto procent przyjemności.

Opcji jest kilka – możesz zaparzyć cold brew lub nie, możesz zrobić lody z mlekiem lub bez. Mogą być słodkie lub nie. Ten przepis to kwintesencja prostoty.

Lody cold brew

Składniki:

Na cold brew:

21 g świeżo zmielonej kawy
300 ml zimnej, przefiltrowanej wody

Na lody:

300 ml gotowego cold brew
100 ml mleka np. kokosowego lub owsianego
2-3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego (do smaku)

Sposób przygotowania:

Zrób cold brew: Wsyp zmieloną kawę do dzbanka lub słoika, zalej zimną wodą, delikatnie wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na całą noc. Po upływie 8-12 godzin przecedź cold brew przez filtr do kawy, aby pozbyć się fusów.

Kawę wymieszaj z mlekiem i syropem z agawy lub klonowym i dokładnie wymieszaj. Słodkość dostosuj do swoich preferencji.

Zamroź lody: Gotową masę przelej do silikonowych foremek na lody. Włóż patyczki i umieść w zamrażarce na co najmniej 4-6 godzin lub do całkowitego zamrożenia.

Spróbuj też dodać do masy na lody szczyptę cynamonu, kakao, a nawet trochę mrożonych malin. To prosty sposób na zrobienie jeszcze ciekawszego deseru. Sky is the limit. Pamiętaj, że możesz wykorzystać kawę z rana, lub po prostu zaparzyć jej więcej.

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Ziołowe cold brew z malinami i melisą

Lato to czas, gdy szukamy orzeźwienia. Przyznacie, że ciężko je znaleźć w gorącej herbacie, a…

4 tygodnie ago

Running clubs

Jeszcze do niedawna kawa była sprawą osobistą -  szybka, samotna, na wynos. Bieganie? Tylko dla…

1 miesiąc ago

Koniec ery Kryształu Żywieckiego

Historia popularności Jest wrzesień 2016. Trwają Mistrzostwa Polski Aeropress organizowane przez Forum — wtedy jeszcze…

1 miesiąc ago

Młynkowy zawrót głowy, czyli jak znaleźć idealne ustawienie?

O świeżości słów kilka Chyba każdy entuzjasta kawy, szczególnie tej wysokiej jakości - specialty, zdaje…

1 miesiąc ago

Matcha japońska czy chińska?

Kupując kawę, zwracamy uwagę na kraj pochodzenia, bo wiemy, że wpływa ono na smak kawy.…

2 miesiące ago

Milk Brew – kompromis między kawą przelewową a mrożonym latte!

Czy to możliwe, by pogodzić miłość do klarownej kawy przelewowej z nieodpartą chęcią delektowania się…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej