Kawa

Kawa po brazylijsku

Co kraj to obyczaj – kultura parzenia i picia kawy znacząco różni się w zależności od części świata. Dzisiaj zabierzemy was do Brazylii – królestwa kawy i miejsca skąd pochodzi, zapewne większości dobrze znana, delikatna w smaku klasyka gatunku. Niemniej myślę, że może Was zaskoczyć sposób, w jaki Brazylijczycy parzą kawę. Dlatego dzisiaj przybliżymy Wam tamtejsze zwyczaje i pokażemy jak zaparzyć mocną kawę po brazylijsku. Przepis czeka na Was!

Kawa z Brazylii

Położenie geograficzne i klimat Brazylii sprzyjają uprawie kawy. Produkcja kawy odbywa się tutaj w przeważającej części w sposób maszynowy, na dużą skalę. Oczywiście można również znaleźć farmy specialty, gdzie z wyjątkową troską dba się o jakość kawy i sposób zbioru. Brazylia uprawia zarówno kawy arabika, jak i robusta. Uogólniając, można powiedzieć, że ziarna pochodzące z Brazylii są łagodne w smaku, zbalansowane, o niskiej kwasowości i umiarkowanej goryczy, za to często ze słodką nutą czekolady i orzechów. Dzięki swojemu klasycznemu, delikatnemu profilowi większości przypadną do gustu. Kawa z Brazylii zazwyczaj doskonale sprawdza się do parzenia w ekspresie i w kawiarce.

 

Kawa po brazylijsku

W Brazylii kawa stanowi nieodłączną część codziennego życia. Co więcej, Brazylijczycy lubią kawę mocną i słodką. Rano do śniadania sięgają po cafe com leite, czyli kawę z gorącym, spienionym mlekiem. Jednak najpopularniejszym typem kawy serwowanym w Brazylii o każdej porze dnia jest cafezinho – czarna kawa, którą można porównać do espresso, podawana z dużą ilością cukru. Duża ilość cukru wynika z tego, że wysokiej jakości kawa z Brazylii jest niemal w 100% uprawiana pod eksport i Brazylijczycy mają dostęp do niskiej jakości surowca. Kawa parzona po brazylijsku brzmi dobrze, prawda?

Klasyczne cafezinho jest także parzone zupełnie inaczej, niż dobrze nam znana, tradycyjna “mała czarna”. A mianowicie, jeśli chcecie je przygotować w oldschoolowy sposób należy gotować wodę z cukrem oraz świeżo mieloną kawą, a następnie całość przefiltrować przez bawełniany filtr, ewentualnie papierowy. W zależności od użytego filtra napar będzie się trochę różnił.

Obecnie, powszechną metodą parzenia kawy w Brazylii jest również przelanie wrzątku, przez nałożoną na dzbanek nakładkę/drip z papierowym filtrem z mieloną kawą lub wymieszanie mielonej kawy z wrzątkiem, a następnie przelanie przez filtr. Wodę należy przelewać stopniowo, zbyt szybkie przelanie wrzątku może sprawić, że napar będzie płytki w smaku. Najlepiej metodą prób i błędów dostosować szybkość parzenia do własnych oczekiwań. Dodatkowo, warto pamiętać o wcześniejszym przelaniu papierowego filtra gorącą wodą, aby pozbyć się posmaku papieru oraz rozgrzać naczynie.

Kawa używana do parzenia po brazylijsku powinna być grubiej zmielona niż do kawiarki, lecz drobniej niż do przelewu. Sama do mielenia używałam młynka Wilfa z ustawioną grubością pomiędzy moccą, a filtrem. Nie muszę chyba dodawać, że do parzenia kawy po brazylijsku najlepiej wykorzystać ziarna pochodzące z Brazylii, aby lepiej odwzorować tamtejszy klimat napoju. 

Mocna kawa parzona po brazylijsku z dużą ilością cukru ma bardzo charakterystyczny smak, który na pewno nie każdy go polubi. Zamiast cukru kawę można urozmaicić dobrej jakości syropem smakowym, cynamonem lub czekoladą i mlekiem, a nawet odrobiną bitej śmietany.

Przepis na kawę po brazylijsku

Składniki:

  • 2 czubate łyżeczki mielonej kawy na filiżankę/kubek naparu
  • woda
  • brązowy cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzać wodę.
  2. Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści.

Następnie dodać świeżo mieloną kawę, wymieszać i zagotować.

  1. Na koniec, całość przefiltrować przez bawełniany filtr lub ewentualnie papierowy (w zależności od użytego filtra napar będzie nieco inny) do dzbanka.
  2. Chwilę poczekać, aż cała kawa spłynie, usunąć filtr z kawą i gotowe.

Koniecznie dajcie znać, czy przetestujcie brazylijski sposób parzenia kawy, a może mieliście już okazję takiej kawy próbować? Trzymajcie się!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Wilfa Uniform Evo — single dose w nowej odsłonie

Wilfa Uniform Evo to ewolucja młynka, którego poprzednik – Wilfa Uniform+ – od swojej premiery…

5 dni ago

Matcha japońska i chińska – czym się różnią?

Coraz częściej obok japońskiej matchy stoi chińska. Czy naprawdę to, skąd pochodzi, ma aż takie…

6 dni ago

Muffiny hojicha z malinami i orzechami

A gdyby tak kuchnia tej jesieni pachniała hojichą? Pisaliśmy już trochę o hojicha latte, ale…

2 tygodnie ago

Raspberry mocha z białą czekoladą

Maliny i biała czekolada to wyjątkowo udane połączenie, które sprawdzi się zarówno w deserach, jak…

3 tygodnie ago

Jak wybrać idealny dripper dla siebie?

Drip it, baby! Dripper to prawdopodobnie najpopularniejsze urządzenie do parzenia kawy filtrowanej, definiujący niejako całą…

3 tygodnie ago

Latte z pianką o smaku chai

Zbliżamy się do tej magicznej pory roku, kiedy zostawiamy w spokoju kostki lodu i witamy…

4 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej