Akcesoria

Mistrzowskie przepisy na AeroPress – 2022

W ubiegły weekend odbyły się Mistrzostwa Polski AeroPress. To jedna z najbardziej głośnych, imprezowych i hipsterskich imprez kawowych. Nie ma w niej rutyny, stresu i skomplikowanej punktacji charakteryzujących inne konkurencje kawowe. Zasady są bardzo proste – zapisani zawodnicy dostają takie same ziarna i, startując w trójkach, przygotowują jak najsmaczniejszą kawę z wykorzystaniem AeroPressu. Mają osiem minut na zaparzenie kawy i podanie jej w specjalnym naczyniu. Po tym czasie wszystkie trzy kawy są stawiane obok siebie i sędziowie, przy pomocy łyżek cuppingowych, próbują ich, wskazując tę najsmaczniejszą. 

Przed warszawskim finałem odbyły się lokalne eliminacje Aeropress Season 2022, a zdobywcy 3 pierwszych miejsc z każdego z regionów spotkali się w ostatni weekend sierpnia w Centrum Kultury Żydowskiej w Warszawie aby zawalczyć o tytuł Mistrza Polski.

Mistrzostwa Polski Aeropress z roku na rok przyciągają rzesze kawowych maniaków, a tytuł Mistrza staje się biletem wstępu na Mistrzostwa Świata Aeropress. Polacy odnieśli w tych zawodach wiele sukcesów: w 2009 roku wygrał je Łukasz Jura, jego wyczyn powtórzył w 2017 Filip Kucharczyk, a w 2018 Paulina Miczka (choć jako reprezentantka Anglii). Tym razem na światowych mistrzostwach Polskę będzie reprezentować Marcin Zakrzewski.

O mistrzowskie przepisy poprosiliśmy całą finałową trójkę. Za pomocą poniższych wskazówek od Marcina, Bartka i Krzyśka, możesz przygotować w domu kawę z podium tegorocznych zawodów, zapraszamy do lektury i parzenia!

Marcin Zakrzewski

Metoda: Invert
Kawa: 18g
Woda: Żywiecki kryształ
Temperatura: 86°C
Mielenie: 21 klików Comandante

Przepis:

  1. Do Aeropressu wlewamy 100 ml wody.
  2. Wsypujemy kawę i włączamy stoper.
  3. Dolewamy do 237 ml.
  4. Dobrze mieszamy.
  5. Kawę przeciskamy w 1:00 do 1:20
  6. Napowietrzamy w serwerze, żeby lekko schłodzić i pijemy!

Bartek Kiński

Metoda: Invert
Kawa: 18g
Woda: Żywiecki kryształ
Temperatura: 81°C
Mielenie: 21 klików na Comandante

Filtr: 1 klasyczny filtr, który wcześniej został przepłukany
(AeroPress był natomiast chwilę nagrzewany).

Przepis:

  1. 0:00 – wsypać kawę, wlać 50ml wody, zamieszać 3 razy tam i z powrotem
  2. 0:15 – dolać kolejne 50 ml, zamieszać 3 razy tam i z powrotem, „ściągnąć w dół” AeroPress, żeby nie zostało powietrze, nałożyć sitko z filtrem
  3. 0:53 – obrócić AeroPress, energicznie zamieszać
  4. 0:55-1:25 – delikatnie przecisnąć
  5. Dolać do smaku 85-95 ml wody w temperaturze 65°C, zamieszać całość (ja robiłem to łyżką, ale tu daję pole do popisu).

 

Krzysztof Ropek

Metoda: Invert
Kawa: 15g
Woda: Żywiecki kryształ
Temperatura: 80°C
Mielenie: 21 klików na comandante
Filtr: 2 filtry

Przepis:

  1. Przelać filtr
  2. Wlać 60 ml wody
  3. Włączyć stoper i wsypać kawę
  4. Po 10 sekundach wlać 60 ml wody
  5. Zamieszać dwa razy
  6. Zakręcić filtr
  7. Kiedy minie 1 minuta, odwrócić aeropress i przeciskać przez 1 minutę
  8. Dolać 71.5 ml wody
  9. Zamieszać!

Do grona sędziowskiego zawodów dołączył Grzegorz Ciaptacz – zwycięzca licytacji, którą AeroPress, Coffeedesk oraz oficjalni organizatorzy Mistrzostw AeroPress w Polsce Cophi Solutions zorganizowali w celu wsparcia mieszkańców Ukrainy. Więcej o zbiórce w naszym newsroomie.

 

Aga Bukowska

Dziennikarka, specjalistka od branży specialty. Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Miłośniczka dobrego jedzenia i pięknych zdjęć, uzależniona od kawy i podróży.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Aga Bukowska

Recent Posts

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

2 tygodnie ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

4 tygodnie ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

1 miesiąc ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

1 miesiąc ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 miesiące ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej