Categories: Bez kategorii

Przepis na lemoniadę na ciepło – idealna na zimne dni

Lemoniada z pewnością bardziej kojarzy nam się z upalnym latem, jednak lemoniada na ciepło może być wspaniałym remedium na długie zimowe wieczory. Prócz rozgrzewającej herbaty w naszym jesienno-zimowym repertuarze powinna pojawić się lemoniada na gorąco, jeśli chcemy jednocześnie powspominać z nostalgią ciepłe dni, a także przetrwać ciemne i zimne miesiące.

Lemoniada na ciepło – letnie smaki także podczas zimy!

Tradycyjnie lemoniada jest napojem cytrynowym, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do niej trochę owoców, które kojarzą się z latem, a do tego świetnie smakują. Cytryna jest dobrą bazą do lemoniady z dodatkiem innych owoców — malin, truskawek, wiśni. Połączenie cytryny z letnimi owocami pozwoli nam stworzyć owocowy napar, który będzie zachwycał swoim smakiem.

Przepis na lemoniadę na gorąco

Lemoniada malinowa na gorąco może nie tylko zabrać nas w podróż do letnich miesięcy, ale także wspomóc naszą odporność i poprawić nastrój. Zawarte w cytrynie i malinach antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i pomogą w walce z przeziębieniem. Oprócz malin w naszej lemoniadzie dobrze odnajdzie się także syrop malinowy, który nada napojowi dodatkowego smaku i słodyczy.

Dodatkową zaletą lemoniady na ciepło jest to, że naturalnie jest bezkofeinowa, możemy zatem bez obaw wypić ją wieczorem, a także podać dzieciom.

Składniki

  • 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin
  • Sok z dwóch cytryn
  • 3 łyżki miodu lub innego ulubionego słodzika
  • Litr wody
  • Laska cynamonu
  • Kilka listków świeżej mięty
  • Syrop malinowy

Przygotowanie

Przygotowanie lemoniady na ciepło nie jest niczym trudnym. Na początku podgrzewamy w garnku wodę, dodajemy maliny i miętę, gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia przez około 10 minut. Dorzucamy laskę cynamonu i gotujemy przez kolejne 5 minut. Po ściągnięciu lemoniady z gazu dodajemy sok z cytryny, możemy dorzucić także kilka plasterków cytryny i – kiedy lemoniada troszkę ostygnie – dodajmy miód oraz trzy łyżki syropu malinowego. Całość możemy ozdobić kilkoma listkami świeżej mięty. Lemoniada gotowana ma wyjątkowy charakter, powolne przygotowanie pozwala wydobyć z owoców dużo smaku i aromatu. Cynamon nadaje całości zimowego klimatu, a mięta doskonale przełamuje słodycz miodu i syropu, dodając lemoniadzie orzeźwiającego charakteru.

Dorota Brzozowska

Chociaż opuściła kołobrzeską kawiarnię wspiera Coffeedesk na odległość. Pije czarną kawę, wychowuje czarnego kota i studiuje filozofię.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Dorota Brzozowska

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 tydzień ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej