Lemoniada z pewnością bardziej kojarzy nam się z upalnym latem, jednak lemoniada na ciepło może być wspaniałym remedium na długie zimowe wieczory. Prócz rozgrzewającej herbaty w naszym jesienno-zimowym repertuarze powinna pojawić się lemoniada na gorąco, jeśli chcemy jednocześnie powspominać z nostalgią ciepłe dni, a także przetrwać ciemne i zimne miesiące.
Tradycyjnie lemoniada jest napojem cytrynowym, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do niej trochę owoców, które kojarzą się z latem, a do tego świetnie smakują. Cytryna jest dobrą bazą do lemoniady z dodatkiem innych owoców — malin, truskawek, wiśni. Połączenie cytryny z letnimi owocami pozwoli nam stworzyć owocowy napar, który będzie zachwycał swoim smakiem.
Lemoniada malinowa na gorąco może nie tylko zabrać nas w podróż do letnich miesięcy, ale także wspomóc naszą odporność i poprawić nastrój. Zawarte w cytrynie i malinach antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i pomogą w walce z przeziębieniem. Oprócz malin w naszej lemoniadzie dobrze odnajdzie się także syrop malinowy, który nada napojowi dodatkowego smaku i słodyczy.
Dodatkową zaletą lemoniady na ciepło jest to, że naturalnie jest bezkofeinowa, możemy zatem bez obaw wypić ją wieczorem, a także podać dzieciom.
Przygotowanie lemoniady na ciepło nie jest niczym trudnym. Na początku podgrzewamy w garnku wodę, dodajemy maliny i miętę, gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia przez około 10 minut. Dorzucamy laskę cynamonu i gotujemy przez kolejne 5 minut. Po ściągnięciu lemoniady z gazu dodajemy sok z cytryny, możemy dorzucić także kilka plasterków cytryny i – kiedy lemoniada troszkę ostygnie – dodajmy miód oraz trzy łyżki syropu malinowego. Całość możemy ozdobić kilkoma listkami świeżej mięty. Lemoniada gotowana ma wyjątkowy charakter, powolne przygotowanie pozwala wydobyć z owoców dużo smaku i aromatu. Cynamon nadaje całości zimowego klimatu, a mięta doskonale przełamuje słodycz miodu i syropu, dodając lemoniadzie orzeźwiającego charakteru.
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej