Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową staje się ta serwowana na zimno. Zapomnijmy na chwilę o gorących naparach, które jeszcze niedawno rozgrzewały nasze dłonie. Teraz liczy się tylko chłodny dotyk szklanki i orzeźwiający łyk. Wyjątek? Flat white – tu nie ma alternatywy dla idealnie spienionego, ciepłego mleka.
Ale co, gdybyśmy mogli połączyć przyjemne z pożytecznym? Napój, którego nie trzeba macerować przez całą noc, a będzie zbawiennym ochłodzeniem w ciepłe dni? Odpowiedź to aerocano!
Pomyśl o nim jak o domowej wersji nitro cold brew, ale bez konieczności posiadania dodatkowego sprzętu. Aerocano to sprytne połączenie espresso i zimnej wody, które dzięki spienianiu nabiera niezwykłej, lekkiej, kremowej tekstury, przypominając nasycone azotem nitro.
Kiedy brakuje Ci czasu na wypad do ulubionej kawiarni, a pragnienie zrobienia sobie okładów z zimnej kawy staje się nie do zniesienia, ten przepis stanie się Twoim nowym, ulubionym sprzymierzeńcem. Jest szybki i prosty, a takie lubimy najbardziej.
Orzeźwiające aerocano
Potrzebujesz:
Do dzbanka wlej espresso i dodaj kilka kostek lodu (około 5-6, w zależności od ich wielkości) oraz zimną, filtrowaną wodę. Ilość wody jest kwestią preferencji – zacznij od około 80 ml i dostosuj do swojego smaku.
Użyj dyszy do spieniania mleka w swoim ekspresie. Zanurz dyszę w mieszance espresso, lodu i wody. Spieniaj energicznie przez krótki czas (zazwyczaj 5-15 sekund). Celem jest napowietrzenie napoju i rozbicie części lodu, bez nadmiernego podgrzania. Powinieneś uzyskać lżejszą konsystencję i jaśniejszy kolor napoju.
Wypełnij wysoką szklankę dodatkowymi kostkami lodu (opcjonalnie). Przelej spienioną kawę do szklanki.
Wskazówki:
Aerocano to fantastyczny sposób na cieszenie się chłodną kawą bez mleka, ale za to z przyjemną teksturą, przypominającą nitro cold brew. Idealny, gdy potrzebujesz szybkiego i orzeźwiającego zastrzyku kofeiny w upalny dzień!
Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…
Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…
Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…
Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Ta strona używa cookies.
Więcej