Kawa

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę bawić się w cold brew albo parzyć espresso, żeby potem je chłodzić. Czy da się zrobić coś orzeźwiającego bez kombinowania i specjalnego sprzętu?

Latem sposób picia kawy się zmienia – to żadna nowość. Gdy robi się ciepło, mało kto ma ochotę na parujący przelew czy kolejne cappuccino. Szukamy czegoś chłodniejszego, lżejszego, szybszego. Cold brew dalej się broni, ale coraz więcej osób rozgląda się za innymi rozwiązaniami, które można zrobić w domu bez specjalnego sprzętu, czy kilku godzin oczekiwania.

Jednym z takich napojów jest Aeropress Lemonade – kawa przygotowana w Aeropressie, serwowana z lodem i dodatkiem cytryny. To prosta opcja na lato, szczególnie jeśli nie chcesz bawić się w długie parzenie, a zależy Ci na czymś orzeźwiającym. Nie jest to ani klasyczna lemoniada, ani cold brew – raczej szybki sposób na schłodzony napar z kwaśnym akcentem, który dobrze wchodzi w upał.

Do przygotowania napoju potrzebujesz podstawowego zestawu, który większość home baristów ma już w domu, w jego skład wchodzą:

Sposób przygotowania:

Wsyp kawę do Aeropressa, zalej całą porcją wody od razu – nie stopniowo. Po 30 sekundach dokładnie zamieszaj. Kiedy stoper pokaże 3:00, przeciśnij tłokiem napar do dzbanka lub szklanki.

Gotowy ekstrakt powinien być wyrazisty, czysty i mieć lekko owocowy profil – dlatego najlepiej używać jasnopalonej kawy, najlepiej z naturalną obróbką. Do naparu dodaj sok z połowy cytryny, dorzuć kilka kostek lodu. Możesz też dodać odrobinę syropu cukrowego, jeśli chcesz złagodzić kwasowość – ale nie jest to konieczne.

To wszystko. Bez chłodzenia przez noc, bez precyzyjnych proporcji. Napój jest prosty, ale daje efekt, który dobrze sprawdza się przy wysokich temperaturach i gdy nie chce Ci się pić kolejnego przelewu „na ciepło”.

Dlaczego warto?

Aeropress Lemonade nie jest rewolucją, ale może być sensownym uzupełnieniem domowego repertuaru na lato. Zwłaszcza jeśli znasz już każdą możliwą wersję cold brew i nie chcesz włączać ekspresu przy trzydziestu stopniach za oknem. To sposób na szybką kawę z orzeźwiającym twistem, którą da się przygotować bez planowania z wyprzedzeniem.

Jeśli masz pod ręką dobrą kawę, cytrynę i kilka minut, warto spróbować. A potem – jak zwykle – można kombinować. Zmienić proporcje, dodać tonik, zamienić cytrynę na limonkę albo wrzucić coś ziołowego. Ale najpierw warto sprawdzić bazę. Bo czasem to właśnie najprostsze napoje robią najlepszą robotę latem!

 

Dominik Ropela

Prawnik z duszą marketingowca. W Coffeedesk odpowiadam za wydarzenia, akcje sprzedażowe i wszystko, co dzieje się „na froncie” warszawskich lokali. Po pracy zaglądam do nowych gastro miejscówek, podróżuję i robię zdjęcia analogiem, żeby o niczym nie zapomnieć.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Dominik Ropela

Recent Posts

Młynkowy zawrót głowy, czyli jak znaleźć idealne ustawienie?

O świeżości słów kilka Chyba każdy entuzjasta kawy, szczególnie tej wysokiej jakości - specialty, zdaje…

2 dni ago

Matcha japońska czy chińska?

Kupując kawę, zwracamy uwagę na kraj pochodzenia, bo wiemy, że wpływa ono na smak kawy.…

2 tygodnie ago

Milk Brew – kompromis między kawą przelewową a mrożonym latte!

Czy to możliwe, by pogodzić miłość do klarownej kawy przelewowej z nieodpartą chęcią delektowania się…

2 tygodnie ago

Coconut coffee cloud

Kawa to, czy obłoczek? Lato to idealny czas na kawowe eksperymenty. Upalne, długie dni same…

4 tygodnie ago

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

2 miesiące ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej