Kawa

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę bawić się w cold brew albo parzyć espresso, żeby potem je chłodzić. Czy da się zrobić coś orzeźwiającego bez kombinowania i specjalnego sprzętu?

Latem sposób picia kawy się zmienia – to żadna nowość. Gdy robi się ciepło, mało kto ma ochotę na parujący przelew czy kolejne cappuccino. Szukamy czegoś chłodniejszego, lżejszego, szybszego. Cold brew dalej się broni, ale coraz więcej osób rozgląda się za innymi rozwiązaniami, które można zrobić w domu bez specjalnego sprzętu, czy kilku godzin oczekiwania.

Jednym z takich napojów jest Aeropress Lemonade – kawa przygotowana w Aeropressie, serwowana z lodem i dodatkiem cytryny. To prosta opcja na lato, szczególnie jeśli nie chcesz bawić się w długie parzenie, a zależy Ci na czymś orzeźwiającym. Nie jest to ani klasyczna lemoniada, ani cold brew – raczej szybki sposób na schłodzony napar z kwaśnym akcentem, który dobrze wchodzi w upał.

Do przygotowania napoju potrzebujesz podstawowego zestawu, który większość home baristów ma już w domu, w jego skład wchodzą:

Sposób przygotowania:

Wsyp kawę do Aeropressa, zalej całą porcją wody od razu – nie stopniowo. Po 30 sekundach dokładnie zamieszaj. Kiedy stoper pokaże 3:00, przeciśnij tłokiem napar do dzbanka lub szklanki.

Gotowy ekstrakt powinien być wyrazisty, czysty i mieć lekko owocowy profil – dlatego najlepiej używać jasnopalonej kawy, najlepiej z naturalną obróbką. Do naparu dodaj sok z połowy cytryny, dorzuć kilka kostek lodu. Możesz też dodać odrobinę syropu cukrowego, jeśli chcesz złagodzić kwasowość – ale nie jest to konieczne.

To wszystko. Bez chłodzenia przez noc, bez precyzyjnych proporcji. Napój jest prosty, ale daje efekt, który dobrze sprawdza się przy wysokich temperaturach i gdy nie chce Ci się pić kolejnego przelewu „na ciepło”.

Dlaczego warto?

Aeropress Lemonade nie jest rewolucją, ale może być sensownym uzupełnieniem domowego repertuaru na lato. Zwłaszcza jeśli znasz już każdą możliwą wersję cold brew i nie chcesz włączać ekspresu przy trzydziestu stopniach za oknem. To sposób na szybką kawę z orzeźwiającym twistem, którą da się przygotować bez planowania z wyprzedzeniem.

Jeśli masz pod ręką dobrą kawę, cytrynę i kilka minut, warto spróbować. A potem – jak zwykle – można kombinować. Zmienić proporcje, dodać tonik, zamienić cytrynę na limonkę albo wrzucić coś ziołowego. Ale najpierw warto sprawdzić bazę. Bo czasem to właśnie najprostsze napoje robią najlepszą robotę latem!

 

Dominik Ropela

Sales & Marketing Manager w Coffeedesk. W świecie kawy od 2020 roku – zawodowo i prywatnie. Poza kawiarniami niestrudzony podróżnik, przyszły prawnik i pasjonat gastronomii. Uwielbiam odkrywać nowe smaki, miejsca i historie – zawsze pośród ludzi.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Dominik Ropela

Recent Posts

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

1 tydzień ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

2 tygodnie ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

4 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

1 miesiąc ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

1 miesiąc ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej