Turecka herbata to ciekawa alternatywa dla kawy i dobry sposób na pobudzenie się w ciągu dnia. Jej przygotowanie wymaga nieco innego sposobu parzenia niż ten, do którego przywykliśmy. Jednak jeśli poświęcimy trochę czasu na jej przygotowanie, herbata po turecku odwdzięczy nam się głębokim smakiem i dużą dawką kofeiny.
W Turcji picie kawy i herbaty to nie tylko sposób na dostarczenie sobie kofeiny, ale przede wszystkim integralna część kultury i stylu życia. Turcja jest znana ze swojej mocnej czarnej kawy po turecku, o której możecie przeczytać w tym artykule. Turcja jest też jednym z czołowych producentów herbaty o długowiecznej tradycji uprawy tej rośliny. Pomimo, że Turcja produkuje aż 10% herbaty na świecie, większość tego produktu zostaje skonsumowana w kraju.
Herbata po turecku wyróżnia się przede wszystkim specyficznym sposobem parzenia. Parzenie herbaty po turecku wymaga użycia specjalnego podwójnego dzbanka, w którym herbata gotuje się na wolnym ogniu do 15 minut. Dzięki temu uzyskujemy bardzo aromatyczny, skoncentrowany napar, który następnie rozcieńczamy gorącą wodą. Jednak jak parzyć herbatę po turecku w domu, bez oryginalnego tureckiego zaparzacza do herbaty? Istnieje kilka sposobów, żeby przygotować turecką herbatę we własnym domu, bez konieczności użycia specjalnego sprzętu.
Klasyczny susz, jaki możemy spotkać to turecka herbata w proszku. Jak zrobić herbatę po turecku jeśli nie mamy pod ręką oryginalnej tureckiej herbaty? Każda czarna herbata dobrej jakości sprawdzi się bardzo dobrze. Wybierzcie swoją ulubioną i zaczynamy!
Brzmi to skomplikowanie, jednak jeśli macie dwa garneczki, jeden mniejszy, drugi większy, które można w siebie włożyć, to możecie z powodzeniem zastosować tę metodę. Będą wam potrzebne:
W większym garnku gotujemy wodę, należy pamiętać, żeby zagotować więcej wody niż potrzebujemy do zaparzenia herbaty. Do mniejszego wsypujemy herbatę i czekamy aż woda w dużym garnku się zagotuje. Następnie zagotowaną wodę dolewamy do mniejszego garnka z herbatą i wstawiamy go do garnka z gorącą wodą, zmniejszamy ogień i pozwalamy herbacie gotować się do 15 minut.
Herbatę podajemy w małych filiżankach — 2/3 herbacianej esencji uzupełniamy gorącą wodą i cieszymy się bardzo aromatycznym naparem.
Jeśli nie macie czasu na operacje z gotowaniem herbaty możecie przygotować herbatę po turecku w wersji mniej ortodoksyjnej.
W imbryku do herbaty przygotujcie mocny napar z czarnej herbaty — pozwólcie mu parzyć się nawet 20 minut. Jeśli macie możliwość przygotowania go w termosie, to będzie jeszcze lepiej. Tak przygotowany napar rozcieńczajcie w filiżance gorącą wodą w proporcji 1:1. Uzyskacie wówczas bardzo kofeinową herbatę, która z pewnością pobudzi Was na długie godziny.
A gdyby tak zjeść swoją ulubioną kawę zamiast ją pić? W upalne dni cold brew…
Lato to czas, gdy szukamy orzeźwienia. Przyznacie, że ciężko je znaleźć w gorącej herbacie, a…
Jeszcze do niedawna kawa była sprawą osobistą - szybka, samotna, na wynos. Bieganie? Tylko dla…
Historia popularności Jest wrzesień 2016. Trwają Mistrzostwa Polski Aeropress organizowane przez Forum — wtedy jeszcze…
O świeżości słów kilka Chyba każdy entuzjasta kawy, szczególnie tej wysokiej jakości - specialty, zdaje…
Kupując kawę, zwracamy uwagę na kraj pochodzenia, bo wiemy, że wpływa ono na smak kawy.…
Ta strona używa cookies.
Więcej