Turecka herbata to ciekawa alternatywa dla kawy i dobry sposób na pobudzenie się w ciągu dnia. Jej przygotowanie wymaga nieco innego sposobu parzenia niż ten, do którego przywykliśmy. Jednak jeśli poświęcimy trochę czasu na jej przygotowanie, herbata po turecku odwdzięczy nam się głębokim smakiem i dużą dawką kofeiny.
W Turcji picie kawy i herbaty to nie tylko sposób na dostarczenie sobie kofeiny, ale przede wszystkim integralna część kultury i stylu życia. Turcja jest znana ze swojej mocnej czarnej kawy po turecku, o której możecie przeczytać w tym artykule. Turcja jest też jednym z czołowych producentów herbaty o długowiecznej tradycji uprawy tej rośliny. Pomimo, że Turcja produkuje aż 10% herbaty na świecie, większość tego produktu zostaje skonsumowana w kraju.
Herbata po turecku wyróżnia się przede wszystkim specyficznym sposobem parzenia. Parzenie herbaty po turecku wymaga użycia specjalnego podwójnego dzbanka, w którym herbata gotuje się na wolnym ogniu do 15 minut. Dzięki temu uzyskujemy bardzo aromatyczny, skoncentrowany napar, który następnie rozcieńczamy gorącą wodą. Jednak jak parzyć herbatę po turecku w domu, bez oryginalnego tureckiego zaparzacza do herbaty? Istnieje kilka sposobów, żeby przygotować turecką herbatę we własnym domu, bez konieczności użycia specjalnego sprzętu.
Klasyczny susz, jaki możemy spotkać to turecka herbata w proszku. Jak zrobić herbatę po turecku jeśli nie mamy pod ręką oryginalnej tureckiej herbaty? Każda czarna herbata dobrej jakości sprawdzi się bardzo dobrze. Wybierzcie swoją ulubioną i zaczynamy!
Brzmi to skomplikowanie, jednak jeśli macie dwa garneczki, jeden mniejszy, drugi większy, które można w siebie włożyć, to możecie z powodzeniem zastosować tę metodę. Będą wam potrzebne:
W większym garnku gotujemy wodę, należy pamiętać, żeby zagotować więcej wody niż potrzebujemy do zaparzenia herbaty. Do mniejszego wsypujemy herbatę i czekamy aż woda w dużym garnku się zagotuje. Następnie zagotowaną wodę dolewamy do mniejszego garnka z herbatą i wstawiamy go do garnka z gorącą wodą, zmniejszamy ogień i pozwalamy herbacie gotować się do 15 minut.
Herbatę podajemy w małych filiżankach — 2/3 herbacianej esencji uzupełniamy gorącą wodą i cieszymy się bardzo aromatycznym naparem.
Jeśli nie macie czasu na operacje z gotowaniem herbaty możecie przygotować herbatę po turecku w wersji mniej ortodoksyjnej.
W imbryku do herbaty przygotujcie mocny napar z czarnej herbaty — pozwólcie mu parzyć się nawet 20 minut. Jeśli macie możliwość przygotowania go w termosie, to będzie jeszcze lepiej. Tak przygotowany napar rozcieńczajcie w filiżance gorącą wodą w proporcji 1:1. Uzyskacie wówczas bardzo kofeinową herbatę, która z pewnością pobudzi Was na długie godziny.
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej