Herbata

Herbata po turecku – jak ją zaparzyć

Turecka herbata to ciekawa alternatywa dla kawy i dobry sposób na pobudzenie się w ciągu dnia. Jej przygotowanie wymaga nieco innego sposobu parzenia niż ten, do którego przywykliśmy. Jednak jeśli poświęcimy trochę czasu na jej przygotowanie, herbata po turecku odwdzięczy nam się głębokim smakiem i dużą dawką kofeiny. 

Herbata i kawa w Turcji – jaką rolę pełnią w kulturze?

W Turcji picie kawy i herbaty to nie tylko sposób na dostarczenie sobie kofeiny, ale przede wszystkim integralna część kultury i stylu życia. Turcja jest znana ze swojej mocnej czarnej kawy po turecku, o której możecie przeczytać w tym artykule. Turcja jest też jednym z czołowych producentów herbaty o długowiecznej tradycji uprawy tej rośliny. Pomimo, że Turcja produkuje aż 10% herbaty na świecie, większość tego produktu zostaje skonsumowana w kraju.

Herbata po turecku – czyli właściwie jaka?

Herbata po turecku wyróżnia się przede wszystkim specyficznym sposobem parzenia. Parzenie herbaty po turecku wymaga użycia specjalnego podwójnego dzbanka, w którym herbata gotuje się na wolnym ogniu do 15 minut. Dzięki temu uzyskujemy bardzo aromatyczny, skoncentrowany napar, który następnie rozcieńczamy gorącą wodą. Jednak jak parzyć herbatę po turecku w domu, bez oryginalnego tureckiego zaparzacza do herbaty? Istnieje kilka sposobów, żeby przygotować turecką herbatę we własnym domu, bez konieczności użycia specjalnego sprzętu.

Parzenie herbaty po turecku krok po kroku

Klasyczny susz, jaki możemy spotkać to turecka herbata w proszku. Jak zrobić herbatę po turecku jeśli nie mamy pod ręką oryginalnej tureckiej herbaty? Każda czarna herbata dobrej jakości sprawdzi się bardzo dobrze. Wybierzcie swoją ulubioną i zaczynamy!

Herbata po turecku: przepis z użyciem podwójnego bojlera

Brzmi to skomplikowanie, jednak jeśli macie dwa garneczki, jeden mniejszy, drugi większy, które można w siebie włożyć, to możecie z powodzeniem zastosować tę metodę. Będą wam potrzebne:

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty na jedną porcję,
  • woda filtrowana.

W większym garnku gotujemy wodę, należy pamiętać, żeby zagotować więcej wody niż potrzebujemy do zaparzenia herbaty. Do mniejszego wsypujemy herbatę i czekamy aż woda w dużym garnku się zagotuje. Następnie zagotowaną wodę dolewamy do mniejszego garnka z herbatą i wstawiamy go do garnka z gorącą wodą, zmniejszamy ogień i pozwalamy herbacie gotować się do 15 minut.

Herbatę podajemy w małych filiżankach — 2/3 herbacianej esencji uzupełniamy gorącą wodą i cieszymy się bardzo aromatycznym naparem.

Herbata turecka – przepis dla zabieganych

Jeśli nie macie czasu na operacje z gotowaniem herbaty możecie przygotować herbatę po turecku w wersji mniej ortodoksyjnej.

W imbryku do herbaty przygotujcie mocny napar z czarnej herbaty — pozwólcie mu parzyć się nawet 20 minut. Jeśli macie możliwość przygotowania go w termosie, to będzie jeszcze lepiej. Tak przygotowany napar rozcieńczajcie w filiżance gorącą wodą w proporcji 1:1. Uzyskacie wówczas bardzo kofeinową herbatę, która z pewnością pobudzi Was na długie godziny.

 

Dorota Brzozowska

Chociaż opuściła kołobrzeską kawiarnię wspiera Coffeedesk na odległość. Pije czarną kawę, wychowuje czarnego kota i studiuje filozofię.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Dorota Brzozowska

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej