Herbata

Hibiskusowe cold brew

Hibiskus kojarzy nam się zwykle z ciepłem, idealnym na długie zimowe wieczory. Ale co, jeśli powiem Ci, że ma on również swoje orzeźwiające, a co najważniejsze – równie pyszne – letnie oblicze? Jego intensywny, kwaskowaty smak i głęboki, rubinowy kolor są idealne na letnie dni.

Cold brew, czyli parzenie na zimno, to metoda, która w pełni uwalnia owocowy potencjał tych kwiatów. Wystarczy odrobina cierpliwości, by stworzyć napój o wyjątkowo czystym smaku, który skutecznie gasi pragnienie.

W tym przepisie korzystamy z wyjątkowej herbaty Teapigs – Super Fruit. To połączenie hibiskusa, płatków róży i suszonych owoców, które razem tworzą niesamowitą mieszankę. Jest ona na tyle wyjątkowa, że marnowanie pozostałości po parzeniu herbaty nie wchodzi w grę. Co możesz zrobić z zaparzonymi kwiatami hibiskusa? Recykling! Wysusz kwiaty dokładnie, a następnie sproszkuj w młynku do kawy lub blenderze. Taki proszek to naturalny barwnik i dodatek do ciast, kremów, koktajli czy jogurtów.

Jeżeli zostanie Ci trochę zaparzonego cold brew, zrób z niego kostki lodu. Przelej gotowy napar do foremek i zamroź. Powstaną piękne, czerwone kostki, które będą świetnym dodatkiem do wody lub kawowego cold brew. Możesz też przygotować domowe lody. W tym celu połącz napar z syropem z agawy (do smaku), a następnie przelej do foremek na lody na patyku i zamroź.

Możliwości jest wiele, a pracy przy tym tyle co nic. Zrób sobie hibiskusowe cold brew!

Przepis na Hibiskusowe Cold Brew

Składniki:

  • 3 łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
  • 750 ml zimnej, przefiltrowanej wody
  • Syrop z agawy, miód lub inny słodzik (opcjonalnie, do smaku)
  • Garść świeżej mięty
  • Lód
  • Butelka do cold brew

Sposób przygotowania:

Hibiskus wsyp do butelki. Zalej zimną, przefiltrowaną wodą, przykryj i wstaw do lodówki na 8-12h, a najlepiej na całą noc, aby hibiskus powoli uwolnił swój kolor, smak i aromat. Po upływie tego czasu przecedź napar, aby pozbyć się kwiatów. Gotowe cold brew przelej do szklanek wypełnionych lodem, dodaj kilka listków świeżej mięty, a jeśli wolisz słodszy smak, dosłodź napój syropem z agawy według własnych preferencji.

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Hojicha latte

W świecie japońskich herbat matcha jest bezsprzecznie królową. Jej intensywnie zielony kolor i unikalny smak…

2 tygodnie ago

Domowe lody cold brew – mrożona kawa, ale inaczej!

A gdyby tak zjeść swoją ulubioną kawę zamiast ją pić? W upalne dni cold brew…

4 tygodnie ago

Ziołowe cold brew z malinami i melisą

Lato to czas, gdy szukamy orzeźwienia. Przyznacie, że ciężko je znaleźć w gorącej herbacie, a…

1 miesiąc ago

Running clubs

Jeszcze do niedawna kawa była sprawą osobistą -  szybka, samotna, na wynos. Bieganie? Tylko dla…

2 miesiące ago

Koniec ery Kryształu Żywieckiego

Historia popularności Jest wrzesień 2016. Trwają Mistrzostwa Polski Aeropress organizowane przez Forum — wtedy jeszcze…

2 miesiące ago

Młynkowy zawrót głowy, czyli jak znaleźć idealne ustawienie?

O świeżości słów kilka Chyba każdy entuzjasta kawy, szczególnie tej wysokiej jakości - specialty, zdaje…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej