Kawa

Kawa organiczna – co to jest? Jaka będzie najlepsza?

W świecie chemii to, że coś jest organiczne oznacza tyle, że zawiera w sobie pierwiastek węgla. Idąc tym tropem, każda kawa, człowiek i w ogóle wszystkie żyjące organizmy są organiczne. Żywność organiczna jest jednak synonimem do żywności ekologicznej, czyli takiej, której produkcja przebiegała w ściśle określonych warunkach, bez użycia sztucznych nawozów i substancji chemicznych. Kawa organiczna to zatem kawa, która uzyskała certyfikat żywności organicznej.

Kawa organiczna – co to jest?

Jeśli jesteście miłośnikami kawy specialty to być może zadajecie sobie pytanie, drapiąc się w głowę: kawa organiczna – co to właściwie jest? Komercyjne plantacje kawy, nastawione na jak największą produkcję kawy, kosztem jej jakości, stosują różne rolnicze strategie, aby plony były bardziej wydajne. Oznacza to użycie pestycydów i nawozów, które niekoniecznie są dobre dla środowiska naturalnego. Kawa ziarnista organiczna jest produktem, który został wyhodowany w warunkach bez „wspomagaczy”, a farma, na której wyrosła kawa, spełnia szereg standardów, którymi odznaczają się uprawy organiczne — działają zgodnie z ekologicznymi wartościami, stawiając dobro natury przed zyskiem. Uzyskanie certyfikacji rolnictwa ekologicznego, bio czy organicznego zależy od prawa jakie obowiązuje w danym regionie — w naszym przypadku jest to prawo Unii Europejskiej.

Jak smakuje kawa organiczna? Czym różni się od „zwykłej”?

Certyfikowana kawa organiczna powinna być z całą pewnością lepszej jakości niż zwykła, sklepowa kawa od ogromnych producentów kawy. W związku z szczególną dbałością o warunki uprawy, najlepsza kawa organiczna, powinna smakować znacznie lepiej niż kawy marketowe. Jednak aby tak było, oprócz organicznej certyfikacji, kawa powinna być także wysokiej jakości — zbierana w odpowiednim momencie i wypalana zgodnie ze swoim profilem smakowym. Dlatego kawa organiczna specialty to pewność, że dostajemy ziarna wyhodowane w ekologicznych warunkach, a ich jakość będzie spełniała wszystkie standardy kawowej sztuki.

Najlepsze kawy organiczne

Kawa organiczna — gdzie kupić? W Coffeedesk mamy spory wybór kawy najwyższej jakości, w tym także kaw organicznych. Włoska palarnia Le Piantagioni del Caffe w swojej ofercie posiada kawę organiczną, jakości specialty do espresso. A łotewska palarnia kawy Rocket Bean w swoim repertuarze ma także organiczną kawę pod metody przelewowe. W naszym sklepie znajdziecie nie tylko kawy organiczne, ale także z certyfikatem Fair Trade od New York.

Dorota Brzozowska

Chociaż opuściła kołobrzeską kawiarnię wspiera Coffeedesk na odległość. Pije czarną kawę, wychowuje czarnego kota i studiuje filozofię.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Dorota Brzozowska

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej