W świecie chemii to, że coś jest organiczne oznacza tyle, że zawiera w sobie pierwiastek węgla. Idąc tym tropem, każda kawa, człowiek i w ogóle wszystkie żyjące organizmy są organiczne. Żywność organiczna jest jednak synonimem do żywności ekologicznej, czyli takiej, której produkcja przebiegała w ściśle określonych warunkach, bez użycia sztucznych nawozów i substancji chemicznych. Kawa organiczna to zatem kawa, która uzyskała certyfikat żywności organicznej.
Jeśli jesteście miłośnikami kawy specialty to być może zadajecie sobie pytanie, drapiąc się w głowę: kawa organiczna – co to właściwie jest? Komercyjne plantacje kawy, nastawione na jak największą produkcję kawy, kosztem jej jakości, stosują różne rolnicze strategie, aby plony były bardziej wydajne. Oznacza to użycie pestycydów i nawozów, które niekoniecznie są dobre dla środowiska naturalnego. Kawa ziarnista organiczna jest produktem, który został wyhodowany w warunkach bez „wspomagaczy”, a farma, na której wyrosła kawa, spełnia szereg standardów, którymi odznaczają się uprawy organiczne — działają zgodnie z ekologicznymi wartościami, stawiając dobro natury przed zyskiem. Uzyskanie certyfikacji rolnictwa ekologicznego, bio czy organicznego zależy od prawa jakie obowiązuje w danym regionie — w naszym przypadku jest to prawo Unii Europejskiej.
Certyfikowana kawa organiczna powinna być z całą pewnością lepszej jakości niż zwykła, sklepowa kawa od ogromnych producentów kawy. W związku z szczególną dbałością o warunki uprawy, najlepsza kawa organiczna, powinna smakować znacznie lepiej niż kawy marketowe. Jednak aby tak było, oprócz organicznej certyfikacji, kawa powinna być także wysokiej jakości — zbierana w odpowiednim momencie i wypalana zgodnie ze swoim profilem smakowym. Dlatego kawa organiczna specialty to pewność, że dostajemy ziarna wyhodowane w ekologicznych warunkach, a ich jakość będzie spełniała wszystkie standardy kawowej sztuki.
Kawa organiczna — gdzie kupić? W Coffeedesk mamy spory wybór kawy najwyższej jakości, w tym także kaw organicznych. Włoska palarnia Le Piantagioni del Caffe w swojej ofercie posiada kawę organiczną, jakości specialty do espresso. A łotewska palarnia kawy Rocket Bean w swoim repertuarze ma także organiczną kawę pod metody przelewowe. W naszym sklepie znajdziecie nie tylko kawy organiczne, ale także z certyfikatem Fair Trade od New York.
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej