Kawa

Kawa z lemoniadą, czyli wariacja na temat lemon espresso!

Orzeźwiający łyk zimnej kawy w gorące, letnie dni – brzmi jak coś za czym tęsknicie? Mamy dobre wieści, to już czas żeby wyciągnąć butelki do cold brew! Choć kawa macerowana przez noc nie potrzebuje żadnych dodatków oprócz odrobiny lodu, to połączenie chłodnej, mrożonej kawy z delikatnym akcentem cytrynowej świeżości sprawia, że te 10 minut które znaleźliśmy na kawę w ciągu dnia jest znacznie przyjemniejsze!

Cold Brew to nic innego jak kawa macerowana w zimnej wodzie przez kilka godzin. Lemon cold brew i lemon espresso to propozycje dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż zwykła kawa. Z lekką kwasowością cytryny i subtelnym słodkim akcentem, ten napój sprawia, że każdy łyk jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Kawa z lemoniadą, orzeźwiająca kompozycja jest doskonałym wyborem dla tych, którzy cenią sobie oryginalność i szukają czegoś, co doda energii w najgorętsze dni. Lemoniada kawowa to nie tylko napój, to prawdziwa letnia przyjemność.

Cytrynowe cold brew / lemoniada kawowa

Składniki: (2 porcje)

sok wyciśnięty z dwóch cytryn
50 g cukru
375 ml wody
300 ml cold brew (wszystko o cold brew) lód, plasterki cytryny

Sok z cytryn i cukier umieszczamy w małym garnku i delikatnie podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy zimną wodę, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

Do wysokich szklanek wsypujemy lód, wlewamy naszą cytrynową lemoniadę i dopełniamy całość domowym cold brew.

 

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Malinowe tonic espresso!

W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie…

2 dni ago

Blooming i obrotowe polewanie w ekspresie przelewowym – test Melitta Epour

Ekspres, który obserwuję od dłuższego czasu i na którego pojawienie się w Polsce czekałem, wreszcie…

4 dni ago

Clever – jak łatwo zaparzyć dobrą kawę?

A gdyby tak połączyć dripper z French pressem? Poznaj Clever Dripper — innowacyjne narzędzie do…

1 tydzień ago

Kawa mrożona z nutellą – słodki deser na ciepłe dni!

Zima ma swój urok, ale pewnie zdecydowana większość z nas cieszy się na powrót długich…

1 tydzień ago

Kawa po japońsku, czyli nowy zaparzacz Cerapotta

Trafił do mnie nowy gadżet prosto z Japonii – Cerapotta. Wyobraźcie sobie: żadnych papierowych filtrów,…

1 tydzień ago

Jak urządzić funkcjonalny i stylowy kącik kawowy w swoim domu?

Kawa — to nie tylko napój, to cała ceremonia, której oddają się miliony ludzi na…

2 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej