Kawa

Kawa mrożona z nutellą – słodki deser na ciepłe dni!

Zima ma swój urok, ale pewnie zdecydowana większość z nas cieszy się na powrót długich dni i kwitnących drzew. Po kilku dobrych miesiącach picia ciepłej kawy, nareszcie powoli możemy znów zacząć zaopatrzać się w zapas lodu na ciepłe dni! Bo czy można w piękny, wiosenny dzień zrobić sobie coś lepszego niż kawa mrożona?

Nutella, ta klasyczna przyjemność znana na całym świecie, często kryje się w naszych szafkach, czekając na moment, kiedy znów przyjdzie nam na nią ochota. Dlaczego nie wykorzystać jej w niekonwencjonalny sposób, tworząc coś wyjątkowego? Nutella Iced Coffee to propozycja dla odważnych, którzy śmiało sięgają po kawę inną niż pełne owocowych aromatów espresso czy kwiatowe przelewy.

Łącząc orzechowo-czekoladowy krem Nutella z kawą, tworzymy napój, który orzeźwia i osładza kubki smakowe za jednym razem. To prawdziwa uczta dla każdego słodkiego podniebienia, która pozwala nam poczuć smak słonecznych dni.

Ps. do przygotowania kawy możesz użyć innego, ulubionego kremu orzechowo-czekoladowego!

Kawa mrożona z Nutellą / Nutella Iced Coffee

Składniki: (1 porcja)

  • 1 łyżeczka nutelli / kremu orzechowo-czekoladowego 50 ml kawy zaparzonej w kawiarce lub espresso
  • 200 ml mleka
  • lód
  • opcjonalnie: śmietanka 30% 100 ml, kakao

Nutellę mieszamy z zaparzoną kawą. Zimne mleko spieniamy (świetnie sprawdzi się do tego spieniacz Bialetti Montalatte) i wlewamy do szklanki wypełnionej lodem. Następnie wlewamy kawę wymieszaną z nutellą i na tym kończymy, lub w wersji dla odważnych delikatnie ubijamy schłodzoną śmietankę i wlewamy ją na wierzch naszej czekoladowo-orzechowej kawy. Na koniec posypujemy kakao lub ścieramy czekoladę.

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Czarne latte – jak działa i jak je przygotować?

Czarne latte (charcoal latte) szturmem podbija internet. Co to właściwie jest, jak działa, czym smakuje…

2 dni ago

Malinowe tonic espresso!

W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie…

1 tydzień ago

Blooming i obrotowe polewanie w ekspresie przelewowym – test Melitta Epour

Ekspres, który obserwuję od dłuższego czasu i na którego pojawienie się w Polsce czekałem, wreszcie…

1 tydzień ago

Clever – jak łatwo zaparzyć dobrą kawę?

A gdyby tak połączyć dripper z French pressem? Poznaj Clever Dripper — innowacyjne narzędzie do…

2 tygodnie ago

Kawa po japońsku, czyli nowy zaparzacz Cerapotta

Trafił do mnie nowy gadżet prosto z Japonii – Cerapotta. Wyobraźcie sobie: żadnych papierowych filtrów,…

2 tygodnie ago

Kawa z lemoniadą, czyli wariacja na temat lemon espresso!

Orzeźwiający łyk zimnej kawy w gorące, letnie dni - brzmi jak coś za czym tęsknicie?…

2 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej