Kawa

Czarne latte – jak działa i jak je przygotować?

Czarne latte (charcoal latte) szturmem podbija internet. Co to właściwie jest, jak działa, czym smakuje i jak je przygotować?

Black is the new black
Po sezonie na różowe, zielone i żółte, przyszła pora na powrót do klasyki, czyli czerni. Na tiktokowych i instagramowych salonach pojawia się czarny ryż, czarny makaron (całkiem niezły i wysokobiałkowy, jeśli mówimy o tym z czarnej soi), czarne maseczki, czarna lemoniada i…czarne latte. Po pierwsze i najważniejsze, czarne latte nie zawiera kofeiny. Co zatem jest modną obecnie alternatywą dla kawy? 

Węgiel aktywny – lek na całe zło?
Węgiel aktywny znany jest z tego, że wiąże znieczyszczenia i toksyny, przez co jest wykorzystywany w leczeniu zatruć pokarmowych i w kosmetologii. Jest promowany jako magiczne lekarstwo na problemy ze skórą, z żołądkiem, na kaca, eliksir młodości, zdrowia i energii. Zgadzamy się z tym, że węgiel ma całe mnóstwo dobrych właściwości, ale pamiętajmy, że nie wszystkie z nich będzie w stanie zachować po dodaniu sporej ilości mleka i słodzików. Kawa rozpuszczona w dużej ilości mleka również przejmuje bardziej jego właściwości, o czym piszemy w tym artykule.

Czarne latte – hot or not?

Przez duży kontrast kolorów czarne latte wygląda na pewno bardzo efektywnie w filiżance, a do tego, niedosładzana, ma sporo właściwości prozdrowotnych. My zdecydowanie jesteśmy tradycjonalistami i na co dzień lubimy, kiedy w kawie jest kawa, ale kto nie ma ochoty na eksperymenty! Czarne latte to zdecydowanie pozycja dla odkrywców.

Jak zrobić czarne latte?

Kup w aptece lub w internecie czarny węgiel, wymieszaj go z wodą tworząc węglowe espresso, a potem wszystko już tak samo jak w tradycyjnym latte.

Składniki:

  • 1 kapsułka węgla aktywnego (50-100 ml, zależy jak skoncentrowane chcesz mieć swoje węglowe espresso)
  • mleko/ napój roślinny (około 200-300 ml)
  • opcjonalnie łyżeczka miodu lub innego słodzidła, szczypta cynamonu i wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Spień mleko. Możesz to zrobić za pomocą ekspresu ciśnieniowego, spieniacza ręcznego, spieniacza elektrycznego, french pressa, wszystkie sposoby opisujemy w tym artykule. Ba, mamy nawet ranking spieniaczy. Jeśli nie masz żadnego z tych sprzętów, to też służymy pomocą tym tekstem, ale nie gwarantujemy, że latte arty wyjdą wtedy tak ładnie jak na zdjęciach z internetu/ Latte to z założenia dużo mleka, więcej niż flat white, czy capuccino więc można spienić solidną szklankę.

  2. Dodaj węglowe espresso do spienionego mleka, albo jeśli jesteś bardziej zaawansowanym baristą – wylej mleko na espresso rysując rozetę, serce albo inny wzór.

  3. Opcjonalnie dodaj ulubiony słodzik (w przepisach najczęściej pojawia się miód lub syrop klonowy) i przyprawy (cynamon, wanilia).
Charcoal latte coffee cup activated charcoal black powder mixed in cappuccino milk froth for healthy detox hangover cure american trend.

 

Aga Bukowska

Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Miłośniczka dobrego jedzenia i pięknych zdjęć, uzależniona od kawy, chleba i masła.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Aga Bukowska

Recent Posts

Nowy dripper od April – jak wypada na tle innych zaparzaczy?

Nareszcie dotarły do nas drippery marki April. Wielu z Was zastanawia się pewnie, czy warto…

4 dni ago

Spojka – kosmiczna palarnia w naszej ofercie!

Do Coffeedesk trafiła nowa palarnia Spojka, prosto z malowniczego Preszowa! Jej opakowania przyciągają wzrok nie…

6 dni ago

Malinowe tonic espresso!

W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie…

3 tygodnie ago

Blooming i obrotowe polewanie w ekspresie przelewowym – test Melitta Epour

Ekspres, który obserwuję od dłuższego czasu i na którego pojawienie się w Polsce czekałem, wreszcie…

3 tygodnie ago

Clever – jak łatwo zaparzyć dobrą kawę?

A gdyby tak połączyć dripper z French pressem? Poznaj Clever Dripper — innowacyjne narzędzie do…

3 tygodnie ago

Kawa mrożona z nutellą – słodki deser na ciepłe dni!

Zima ma swój urok, ale pewnie zdecydowana większość z nas cieszy się na powrót długich…

3 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej