Kawowe przepisy

Panna cotta z prażonym jabłkiem, kruszonką i kawową nutą

Kawowa panna cotta z prażonym jabłkiem i kruszonką to delikatny deser, który smakuje jak połączenie szarlotki i kremowego flat white. Idealny na ostatnie podrygi zimy, zanim doczekamy się wiosennych owoców!

Kawowa Panna Cotta z prażonym jabłkiem i kruszonką 

Składniki

Panna cotta: 

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 ml mleka
  • 100 ml kawy przelewowej
  • 50 g cukru muscovado lub brązowego
  • 7 g żelatyny w listkach
  • zimna woda

Prażone jabłka: 

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka: 

  1. 50 g mąki
  2. 30 g cukru muscovado
  3. 30 g masła

Sposób przygotowania

  1. Panna cotta:
  • Żelatynę w listkach zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na około 5 minut.
  • W garnku połączyć śmietankę, mleko, kawę i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzać do wrzenia!
  • Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  • Przelać panna cottę do szklanek lub pucharków.
  • Odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby panna cotta stężała.
  1. Prażone jabłka:
  • Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozpuścić masło. Dodać pokrojone jabłka, cukier brązowy i cynamon.
  • Smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną i zaczną się karmelizować.
  1. Kruszonka:
  • W misce połączyć mąkę, cukier muscovado i masło.
  • Rozcierać palcami lub posiekać nożem, aż powstaną małe grudki. Rozłożyć kruszonkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 15-20 minut, aż kruszonka się zarumieni. Ostudzić.
  1. Podanie:Na wierzch stężałej panna cotty wyłożyć porcję prażonych jabłek i posypać obficie kruszonką z cukru muscovado.
Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

3 dni ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

2 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

3 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej