Kawowe przepisy

Panna cotta z prażonym jabłkiem, kruszonką i kawową nutą

Kawowa panna cotta z prażonym jabłkiem i kruszonką to delikatny deser, który smakuje jak połączenie szarlotki i kremowego flat white. Idealny na ostatnie podrygi zimy, zanim doczekamy się wiosennych owoców!

Kawowa Panna Cotta z prażonym jabłkiem i kruszonką 

Składniki

Panna cotta: 

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 ml mleka
  • 100 ml kawy przelewowej
  • 50 g cukru muscovado lub brązowego
  • 7 g żelatyny w listkach
  • zimna woda

Prażone jabłka: 

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka: 

  1. 50 g mąki
  2. 30 g cukru muscovado
  3. 30 g masła

Sposób przygotowania

  1. Panna cotta:
  • Żelatynę w listkach zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na około 5 minut.
  • W garnku połączyć śmietankę, mleko, kawę i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzać do wrzenia!
  • Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  • Przelać panna cottę do szklanek lub pucharków.
  • Odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby panna cotta stężała.
  1. Prażone jabłka:
  • Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozpuścić masło. Dodać pokrojone jabłka, cukier brązowy i cynamon.
  • Smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną i zaczną się karmelizować.
  1. Kruszonka:
  • W misce połączyć mąkę, cukier muscovado i masło.
  • Rozcierać palcami lub posiekać nożem, aż powstaną małe grudki. Rozłożyć kruszonkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 15-20 minut, aż kruszonka się zarumieni. Ostudzić.
  1. Podanie:Na wierzch stężałej panna cotty wyłożyć porcję prażonych jabłek i posypać obficie kruszonką z cukru muscovado.
Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Matcha japońska czy chińska?

Kupując kawę, zwracamy uwagę na kraj pochodzenia, bo wiemy, że wpływa ono na smak kawy.…

5 dni ago

Milk Brew – kompromis między kawą przelewową a mrożonym latte!

Czy to możliwe, by pogodzić miłość do klarownej kawy przelewowej z nieodpartą chęcią delektowania się…

5 dni ago

Coconut coffee cloud

Kawa to, czy obłoczek? Lato to idealny czas na kawowe eksperymenty. Upalne, długie dni same…

2 tygodnie ago

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

1 miesiąc ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

2 miesiące ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej