Kawowe przepisy

Kawy zimowe z rozgrzewającymi dodatkami – 3 pyszne przepisy

W gorączce przedświątecznych zakupów i porządków warto znaleźć chwilę dla siebie, aby z dobrą książką i kubkiem pysznej kawy zatopić się w wygodnym fotelu, odciąć od rzeczywistości i poczuć magię zbliżających się Świąt. Dlatego dzisiaj dla wszystkich fanów małej czarnej oraz słodkości przygotowałam inspiracje na zimowe napoje kawowe, które z pewnością w tym pomogą. Oto 3 przepisy!

Poczuj magię Świąt dzięki idealnej kawie na zimę

W okresie jesienno-zimowym oczekujemy od kawy czegoś więcej, mając nadzieję, że nie tylko wzmocni i pobudzi do działania, ale także rozgrzeje, podniesie na duchu i poprawi humor niezależnie od aury za oknem. Dlatego też w chłodniejsze, grudniowe popołudnia częściej stawiamy na aromatyczne, zimowe napoje kawowe z aksamitnie spienionym mlekiem, naturalnymi syropami, kuszące cudownym zapachem korzennych przypraw. Napary skryte pod puszystą kołderką z bitej śmietany, słodkimi sosami i kolorowymi posypkami. Ściskając w dłoniach kubek z taką zimową kawą od razu można zakochać się w zimie i wprawić w ciepły, świąteczny nastrój.

Syropy – moc smaku w każdej kropli

Piernikowa, orzechowa, karmelowa, pomarańczowo-czekoladowa i wiele, wiele innych nut, które doskonale łączą się z mlecznymi kawami. Naturalne, dobrej jakości syropy nie tylko sprawią, że Wasza zimowa kawa będzie za każdym razem smakowała inaczej, ale również dodadzą jej odrobinę słodyczy, zastępując inne słodziki. To doskonała opcja dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować czy mają ochotę na deser, czy kawę. Aromatyczna Caffe Latte ze słodkim syropem będzie dla nich najlepszym deserem kawowym.

A teraz już zapraszam na obiecaną błogą chwilę relaksu. Czas na kilka przepisów na pyszne kawy zimowe!

Piernikowa Latte

Składniki:

  • ½ szklanki (125 ml) mleka
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
  • szczypta cynamonu
  • mała szczypta imbiru
  • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 podwójne espresso

Przygotowanie:

  1. Syrop klonowy wymieszać z 3 łyżkami mleka oraz przyprawami, podgrzać i przelać do kubka.
  2. Resztę mleka delikatnie podgrzać, spienić np. za pomocą ręcznego spieniacza i przelać do syropu z przyprawami.
  3. Dodać podwójne, gorące espresso.
  4. Na koniec delikatnie oprószyć cynamonem.

Pomarańczowo-czekoladowa Latte

Składniki:

Dodatkowo:

  • bita śmietana
  • cynamon
  • skórka otarta z pomarańczy (pomarańczę wcześniej sparzyć)

Przygotowanie:

  1. Do kubka dodać syrop pomarańczowo-czekoladowy oraz małą szczyptę cynamonu.
  2. Mleko delikatnie podgrzać i spienić, a następnie przelać do syropu z cynamonem.
  3. Dodać podwójne, gorące espresso.
  4. Na koniec latte można udekorować bitą śmietaną, oprószyć cynamonem i posypać skórką otartą z pomarańczy.

Orzechowa Latte z karmelem

Składniki:

Dodatkowo sos karmelowy:

  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 50 g masła
  • ⅓ szklanki śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Przygotować sos karmelowy: na patelni z grubym dnem zagotować wodę z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień, i gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Dodać masło i wymieszać, a następnie zdjąć z palnika, dodać kremówkę i ponownie wymieszać do połączenia składników.
  2. Do kubka dodać syrop orzechowy.
  3. Mleko delikatnie podgrzać i spienić, a następnie przelać do syropu.
  4. Dodać podwójne, gorące espresso.
  5. Na koniec całość udekorować sosem karmelowym.

Kawa niejedno ma imię, każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. Koniecznie dajcie znać, którą Wy zabierzecie ze sobą. Trzymajcie się ciepło.

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...

Recent Posts

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

5 dni ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

2 tygodnie ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

3 tygodnie ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

3 tygodnie ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 miesiąc ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej