Jest wrzesień 2016. Trwają Mistrzostwa Polski Aeropress organizowane przez Forum — wtedy jeszcze całodniowe wydarzenie. Finał odbywa się po 22:00, a wygrywa Filip Kucharczyk. Nic wielkiego? Wręcz przeciwnie. Kilka miesięcy później Filip zdobywa tytuł Mistrza Świata Aeropress. Co ciekawe — podczas polskich zawodów wszyscy startują na mało znanej wtedy wodzie: Krysztale Żywieckim.
W kolejnych latach ta woda zdobyła ogromną popularność na kawowych grupach i została niemal „oficjalną” wodą do parzenia kawy dzięki niskiemu poziomowi mineralizacji (86 ppm). Od kilku lat jest też oficjalną wodą polskich eliminacji Aeropress.
Jednak — jak donoszą różne źródła — Kryształ Żywiecki zmienił źródło. Nowa wersja ma już nie 86, a około 230 ppm. Świat polskiej kawy oszalał. Zaczęła się ekspedycja na markety i wykupywanie zapasów.
Ale spokojnie — bez paniki. Po tym krótkim, historycznym wstępie pokażę Wam, jak może wyglądać życie po Krysztale Żywieckim. Oto poradnik: jak mieć dobrą wodę do kawy w domu.
Woda to jeden z najważniejszych składników w parzeniu kawy — bez dobrej wody nie będzie dobrej kawy. I choć nie znajdziemy sklepowej wody o tak niskiej mineralizacji jak Kryształ, są opcje, które też się sprawdzają:
– Primavera — w zależności od partii ma od 124 do 140 ppm.
– Ivorell — dostępna w niemieckich drogeriach DM (także online w Polsce); ma niemal identyczną mineralizację jak Kryształ.
– Górska Natura — około 148 ppm.
To coś, co spokojnie możesz zrobić w domu. Jeśli masz wodę źródlaną o wyższej mineralizacji (najlepiej z przewagą magnezu lub wapnia — szczególnie polecam magnez, choć to biały kruk), możesz ją zmieszać z wodą demineralizowaną w proporcji 1:6 lub 1:7.
Przykład? Magnesia ma bardzo wysoką mineralizację, głównie magnez. Po zmieszaniu jej z wodą demineralizowaną w proporcji 1:7, uzyskałem wodę o mineralizacji 132 ppm.
Warto zaopatrzyć się w miernik TDS (do sprawdzania poziomu substancji rozpuszczonych w wodzie) — są łatwo dostępne online. Ale równie dobrze można działać na wagę i proporcje.
To hybryda dwóch powyższych metod. Obecnie dostępnych jest wiele gotowych zestawów do mineralizacji wody:
– Saszetki — wsypujesz zawartość do baniaka z wodą demineralizowaną i gotowe.
– Krople — coraz popularniejsze. Dodajesz odpowiednią ilość do wody demineralizowanej według przepisu i otrzymujesz konkretny profil mineralizacji. Możesz też mieszać różne krople i tworzyć własne kombinacje.
Firmy prześcigają się dziś w tworzeniu idealnych mieszanek, a niektórzy uczestnicy Mistrzostw Świata Brewers korzystają właśnie z takich zestawów — później producenci chwalą się tymi recepturami na swoich stronach.
Jak widać — świat nie kończy się na Krysztale Żywieckim. Istnieje mnóstwo alternatyw, często nawet lepszych i bardziej elastycznych. Klucz to dobra mineralizacja — jeśli zadbasz o wodę, każda kawusia wyjdzie git.
Kuba
A gdyby tak zjeść swoją ulubioną kawę zamiast ją pić? W upalne dni cold brew…
Lato to czas, gdy szukamy orzeźwienia. Przyznacie, że ciężko je znaleźć w gorącej herbacie, a…
Jeszcze do niedawna kawa była sprawą osobistą - szybka, samotna, na wynos. Bieganie? Tylko dla…
O świeżości słów kilka Chyba każdy entuzjasta kawy, szczególnie tej wysokiej jakości - specialty, zdaje…
Kupując kawę, zwracamy uwagę na kraj pochodzenia, bo wiemy, że wpływa ono na smak kawy.…
Czy to możliwe, by pogodzić miłość do klarownej kawy przelewowej z nieodpartą chęcią delektowania się…
Ta strona używa cookies.
Więcej