Categories: Przepisy

Latte z pianką o smaku chai

Zbliżamy się do tej magicznej pory roku, kiedy zostawiamy w spokoju kostki lodu i witamy coraz dłuższe, jesienne wieczory. To czas, kiedy z szafek wyłaniają się ulubione kubki, a w naszych kuchniach na nowo zaczyna dominować cynamon, goździki i inne rozgrzewające przyprawy, od których nie oderwiemy się przez kolejne miesiące. Kto tęsknił?

Na dobry początek tej korzennej przygody mam dla was coś naprawdę wyjątkowego – latte z pianką chai. To napój, który łączy klasyczną, mleczną kawę z aromatycznym i przyjemnym smakiem przypominającym wszystkie ciepłe, spokojne wieczory.

Składniki:

  • Podwójne espresso / ok. 50-60 ml kawy z kawiarki
  • 200 ml dowolnego mleka
  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżeczki mieszanki chai
  • Opcjonalnie: łyżeczka syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Zaparz podwójne espresso i wlej je do ulubionego kubka.
  2. Spień* mleko i powoli wlej je do kawy, tworząc warstwę kremowego latte.
  3. Śmietankę lekko ubij z chaiem i syropem klonowym. Spienioną powoli wlej na wierzch kawy.
  4. Opcjonalnie posyp całość szczyptą cynamonu lub dekoracyjnie polej syropem klonowym.

* Najbardziej poręczny spieniacz, który spieni zimne i ciepłe mleko? Spieniacz Bialetti Montalatte!

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Wilfa Uniform Evo — single dose w nowej odsłonie

Wilfa Uniform Evo to ewolucja młynka, którego poprzednik – Wilfa Uniform+ – od swojej premiery…

5 dni ago

Matcha japońska i chińska – czym się różnią?

Coraz częściej obok japońskiej matchy stoi chińska. Czy naprawdę to, skąd pochodzi, ma aż takie…

6 dni ago

Muffiny hojicha z malinami i orzechami

A gdyby tak kuchnia tej jesieni pachniała hojichą? Pisaliśmy już trochę o hojicha latte, ale…

1 tydzień ago

Raspberry mocha z białą czekoladą

Maliny i biała czekolada to wyjątkowo udane połączenie, które sprawdzi się zarówno w deserach, jak…

2 tygodnie ago

Jak wybrać idealny dripper dla siebie?

Drip it, baby! Dripper to prawdopodobnie najpopularniejsze urządzenie do parzenia kawy filtrowanej, definiujący niejako całą…

3 tygodnie ago

Espresso, które nigdy nie zawodzi!

Kot w worku? Nie u nas! Przygotowaliśmy selekcję ziaren, które sprawdzają się zawsze - niezależnie…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej