Categories: Przepisy

Czas rozpusty, czyli przepis na waniliową kawę

Kawa waniliowa to doskonały wybór dla wszystkich, którzy pragną wzbogacić swój codzienny rytuał kawowy o wyjątkowy smak. Napój łączy w sobie aromatyczną kawę z nutą słodyczy i delikatności wanilii, tworząc napar idealny na każdą porę dnia. Niezależnie od tego, czy preferujesz espresso, cappuccino, czy latte, kawa z syropem waniliowym może dodać Twoim ulubionym napojom nowego wymiaru. Dzisiaj odpinamy paski, luzujemy krawaty i odpalamy kawowe wrotki. Zaszalejemy z wanilią, cukrem i lodem!

Jak zrobić kawę waniliową? Przepisy

Wszystkie poniższe przepisy opierają się na domowym, prostym i szybkim syropie waniliowym.

Przepis na syrop waniliowy

  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 200 ml wody,
  • 1 laskę wanilii,
  • rondel.

Składniki gotowe? Sprawdź, jak je wykorzystać w przygotowaniu!

  1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i za pomocą noża lub łyżeczki wyskrob czarne ziarenka (to one w dużej mierze odpowiadają za smak i aromat).
  2. Wszystkie składniki umieść w rondelku (całą laskę wanilii oraz jej miąższ) i doprowadź do zagotowania ciągle mieszając.
  3. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez dwie minuty (nie przestając mieszać).
  4. Odstaw do wystudzenia, po czym wyjmij laskę wanilii i przelej syrop do słoika. Możesz go przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Ice Ice Baby

Ta kawa waniliowa smakuje jak waniliowe lody, więc jeśli chcesz osłodzić sobie dzień, to jest to idealna propozycja. 

Składniki:

  • 30 ml espresso (radzę pójść w klasyczne smaki, jakaś Brazylia, Honduras, albo Mokacrema,
  • 20 ml syropu waniliowego,
  • 100 ml mleka,
  • 40 ml śmietany 30%,
  • 2 kostki lodu.

Przygotowanie:

  1. Do szklanki wrzuć lód, wlej mleko, potem syrop i espresso (po kostkach lodu, powolutku).
  2. Teraz czas na zabawę w barmana – do małego shakera francuskiego wlej schłodzoną śmietankę i wyszejkuj przez ok. 15 sekund, a następnie delikatnie wylej na wierzch (po kostkach lodu). Powinny utworzyć się warstwy.
  3. Przed wypiciem, oczywiście, wymieszaj całość i delektuj się kremową, lodową słodyczą.

*Jeśli nie masz shakera, to w domowych warunkach godnie zastąpi go niewielki, szczelnie zamykany słoiczek.

Vanilla vegan

Ta waniliowa kawa jest banalnie prosta i bajecznie smaczna. Polecam użycie mleka ryżowo-kokosowego lub ryżowego – doda to lekkości i orzeźwienia.

Składniki:

  • 150 ml mleka ryżowo-kokosowego,
  • 30 ml espresso (podobnie jak w poprzedniej propozycji radzę udać się w stronę klasyków),
  • 10 ml syropu waniliowego,
  • 2 kostki lodu.

Przygotowanie:

Do małej szklanki (takiej, jak do whisky) odmierz syrop waniliowy.

Mleko ryżowe wraz z kostkami lodu wyszejkuj w ręcznym shakerze (lub słoiku) przez ok. pół minuty, a następnie wlej do szklanki.

Na koniec, powoli, wlej espresso (na kości lodu, wiadomka).

Po wymieszaniu ta kawa z wanilią smakuje jak tropikalny deser!

Vanilla is The New Black

Do tej propozycji potrzebny będzie syfon (taki, jak do bitej śmietany) – dzięki niemu kawa z wanilią napowietrzy się i zyska wspaniałą teksturę. Jeśli takowego nie posiadasz, to można użyć blendera kielichowego. 

Składniki:

  • owocowe espresso z wysoką kwasowością – 40 ml (ja użyłam Kostaryki),
  • 180 ml zimnej wody,
  • 20 ml syropu waniliowego,
  • 2 kostki lodu.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki poza lodem wlej do syfonu, zakręć wieko i zamontuj nabój.
  2. Wstrząśnij syfonem, wyciśnij delikatnie naszą miksturę do szklanki z kostkami lodu i delektuj się waniliową kawą.

Jak zrobić kawę waniliową? Podsumowanie

Kawa waniliowa to prawdziwa uczta dla zmysłów, która sprawia, że każda chwila przy filiżance staje się wyjątkowa. Nie tylko zachwyca swoim aromatem, ale również doskonale łączy się z różnorodnymi smakami, dodając nutę słodyczy. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kawę waniliową, nie musisz szukać daleko – wystarczy kilka prostych składników i chęć eksperymentowania. Rozkoszuj się tym wyjątkowym smakiem i odkryj, jak wiele radości może przynieść filiżanka aromatycznej kawy!

Smacznego! 

* Kawy użyte do przygotowania tych lodowych marzeń możesz również zaparzyć za pomocą kawiarki lub aeropressa z końcówką prismo.

** Jeśli nie chcesz się bawić w kucharza, na naszej stronie znajdziesz gotowe waniliowe syropy od Mount Caramel.

Basia Ciupińska

Żoliborzanka z wyboru, łodzianka z charakteru. Kawa, muzyka i pieski to trzy filary jej zdrowia psychicznego. Uwielbia porządek, więc nikogo nie dziwi, że kawiarnię nazwała Błysk. Ulubiona kawa - dopieszczona.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Basia Ciupińska

Recent Posts

Wilfa Uniform Evo — single dose w nowej odsłonie

Wilfa Uniform Evo to ewolucja młynka, którego poprzednik – Wilfa Uniform+ – od swojej premiery…

6 dni ago

Matcha japońska i chińska – czym się różnią?

Coraz częściej obok japońskiej matchy stoi chińska. Czy naprawdę to, skąd pochodzi, ma aż takie…

6 dni ago

Muffiny hojicha z malinami i orzechami

A gdyby tak kuchnia tej jesieni pachniała hojichą? Pisaliśmy już trochę o hojicha latte, ale…

2 tygodnie ago

Raspberry mocha z białą czekoladą

Maliny i biała czekolada to wyjątkowo udane połączenie, które sprawdzi się zarówno w deserach, jak…

3 tygodnie ago

Jak wybrać idealny dripper dla siebie?

Drip it, baby! Dripper to prawdopodobnie najpopularniejsze urządzenie do parzenia kawy filtrowanej, definiujący niejako całą…

3 tygodnie ago

Latte z pianką o smaku chai

Zbliżamy się do tej magicznej pory roku, kiedy zostawiamy w spokoju kostki lodu i witamy…

4 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej