Kawa waniliowa to doskonały wybór dla wszystkich, którzy pragną wzbogacić swój codzienny rytuał kawowy o wyjątkowy smak. Napój łączy w sobie aromatyczną kawę z nutą słodyczy i delikatności wanilii, tworząc napar idealny na każdą porę dnia. Niezależnie od tego, czy preferujesz espresso, cappuccino, czy latte, kawa z syropem waniliowym może dodać Twoim ulubionym napojom nowego wymiaru. Dzisiaj odpinamy paski, luzujemy krawaty i odpalamy kawowe wrotki. Zaszalejemy z wanilią, cukrem i lodem!
Wszystkie poniższe przepisy opierają się na domowym, prostym i szybkim syropie waniliowym.
Składniki gotowe? Sprawdź, jak je wykorzystać w przygotowaniu!
Ta kawa waniliowa smakuje jak waniliowe lody, więc jeśli chcesz osłodzić sobie dzień, to jest to idealna propozycja.
*Jeśli nie masz shakera, to w domowych warunkach godnie zastąpi go niewielki, szczelnie zamykany słoiczek.
Ta waniliowa kawa jest banalnie prosta i bajecznie smaczna. Polecam użycie mleka ryżowo-kokosowego lub ryżowego – doda to lekkości i orzeźwienia.
Do małej szklanki (takiej, jak do whisky) odmierz syrop waniliowy.
Mleko ryżowe wraz z kostkami lodu wyszejkuj w ręcznym shakerze (lub słoiku) przez ok. pół minuty, a następnie wlej do szklanki.
Na koniec, powoli, wlej espresso (na kości lodu, wiadomka).
Po wymieszaniu ta kawa z wanilią smakuje jak tropikalny deser!
Do tej propozycji potrzebny będzie syfon (taki, jak do bitej śmietany) – dzięki niemu kawa z wanilią napowietrzy się i zyska wspaniałą teksturę. Jeśli takowego nie posiadasz, to można użyć blendera kielichowego.
Kawa waniliowa to prawdziwa uczta dla zmysłów, która sprawia, że każda chwila przy filiżance staje się wyjątkowa. Nie tylko zachwyca swoim aromatem, ale również doskonale łączy się z różnorodnymi smakami, dodając nutę słodyczy. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kawę waniliową, nie musisz szukać daleko – wystarczy kilka prostych składników i chęć eksperymentowania. Rozkoszuj się tym wyjątkowym smakiem i odkryj, jak wiele radości może przynieść filiżanka aromatycznej kawy!
Smacznego!
* Kawy użyte do przygotowania tych lodowych marzeń możesz również zaparzyć za pomocą kawiarki lub aeropressa z końcówką prismo.
** Jeśli nie chcesz się bawić w kucharza, na naszej stronie znajdziesz gotowe waniliowe syropy od Mount Caramel.
Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…
Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…
Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…
Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Ta strona używa cookies.
Więcej