Przepisy

Raspberry mocha z białą czekoladą

Maliny i biała czekolada to wyjątkowo udane połączenie, które sprawdzi się zarówno w deserach, jak i w kubku z kawą. Ta malinowa „nie-mocha” – ponieważ zamiast kakao używamy tu białej czekolady – to wspaniały kawowy deser, idealny do delektowania się podczas jesiennych wieczorów. Słodka, aksamitna biała czekolada doskonale równoważy kwaskowatość malin, tworząc zbalansowany i wyrafinowany napój.

Spróbuj i zrób sobie dobry październik!

Przepis

Syrop malinowy:

  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 1⁄2 szklanki cukru
  • 1⁄4 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku połącz mrożone maliny, cukier i wodę.
  2. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż maliny się rozpadną, a cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Zdejmij z ognia i ostudź. Przecedź syrop przez sitko o drobnych oczkach, aby usunąćpestki.

Mocha:

  • 1 porcja espresso (lub mocnej kawy)
  • 2-3 łyżki domowego syropu malinowego
  • 50 g białej czekolady, posiekanej
  • 1 szklanka mleka
  • Suszone płatki róży do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przygotuj espresso i odstaw na bok.
  2. W rondelku podgrzej mleko, aż będzie gorące, ale nie zagotuje się.
  1. Dodaj posiekaną białą czekoladę do gorącego mleka i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a mleko będzie gładkie i kremowe. Jeśli chcesz, żeby mleko było idealnie spienione, możesz spienić je w spieniaczu Bialetti Montalatte.
  2. Wlej syrop malinowy do kubka, dodaj mleko z białą czekoladą i espresso.
  3. Na koniec udekoruj suszonymi płatkami róży.
Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Wilfa Uniform Evo — single dose w nowej odsłonie

Wilfa Uniform Evo to ewolucja młynka, którego poprzednik – Wilfa Uniform+ – od swojej premiery…

5 dni ago

Matcha japońska i chińska – czym się różnią?

Coraz częściej obok japońskiej matchy stoi chińska. Czy naprawdę to, skąd pochodzi, ma aż takie…

6 dni ago

Muffiny hojicha z malinami i orzechami

A gdyby tak kuchnia tej jesieni pachniała hojichą? Pisaliśmy już trochę o hojicha latte, ale…

1 tydzień ago

Jak wybrać idealny dripper dla siebie?

Drip it, baby! Dripper to prawdopodobnie najpopularniejsze urządzenie do parzenia kawy filtrowanej, definiujący niejako całą…

3 tygodnie ago

Latte z pianką o smaku chai

Zbliżamy się do tej magicznej pory roku, kiedy zostawiamy w spokoju kostki lodu i witamy…

4 tygodnie ago

Espresso, które nigdy nie zawodzi!

Kot w worku? Nie u nas! Przygotowaliśmy selekcję ziaren, które sprawdzają się zawsze - niezależnie…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej