Sencha jest królową zielonych herbat. Otrzymuje się ją z najświeższych i najwyżej rosnących liści. Im wcześniejszy czas zbioru, tym wyższa wartość (zdrowotna, ale też nominalna) tej wyjątkowej herbaty.
Zielona herbata na tle innych herbat
Jak już pisaliśmy w tym artykule, wszystkie znane nam kolory herbat pochodzą od jednej rośliny – camellii sinensis. Zielona herbata jest wersją najmniej przetworzoną, zachowującą najwięcej pozdrowotnych właściwości i zawierającą całe mnóstwo antyoksydantów. Do stworzenia zielonej herbaty nie jest konieczna żadna obróbka, liście należy jedynie wysuszyć.
Sencha właściwości
Sencha ma bardzo wysoką zawartość kofeiny, dlatego tez jej picie polecane jest szczególnie w pierwszej połowie dnia. Japończycy najczęściej zaczynają swój dzień właśnie od filiżanki senchy. Pobudza umysł oraz metabolizm, ale jest przy tym delikatna i łaskawa dla pustego jeszcze żołądka. Zwykle sencha pojawia się na japońskich stołach także po posiłkach ponieważ ułatwia trawienie.
Sencha jest bombą składników odżywczych – zawiera antyoksydanty, beta karoten, witaminę C, a dodatkowo chroni nasz organizm oczyszczając go z toksyn i spowalniając procesy starzenia.
Jak parzyć zieloną herbatę sencha?
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej