Lifestyle

Coffeedesk od kuchni: Kanapka z tamaryndowcem

Na blogu dzielimy się z Wami przepisami na nasze ulubione kawy, koktajle, ciasta, czy śniadania. Pomyśleliśmy, że warto byłoby rozszerzyć tę kategorię o sprawdzone przepisy z naszych kawiarni. Niech ten post rozpocznie zatem nową serię – kulisy naszych barów, kawiarniane rytuały, Coffeedesk od kuchni! Na pierwszy ogień – nasz pilnie dotychczas strzeżony, przekazywany z ust do ust niczym przepis na sos do Big Maca, sos tamaryndowy do wegańskiej kanapki. Teraz, kiedy wam go przekażemy, strzegący tajemnicy bariści znowu będą mogli latać jednym samolotem, uf!

Oto ona, Coffeedeskowa kanapka z tamaryndowcem!

Składniki:

  • co najmniej 2 kromki chleba (chleb ma znaczenie – jakościowy gluten oznacza jakościową kanapkę)
  • tofu (my używamy naturalnego, może być dowolne)
  • świeży ogórek
  • rukola

Pasta z tamaryndowcem:

  • 15 g oliwy z oliwek
  • sok z połowy limonki
  • 40 g srirachy
  • 25 g syropu cukrowego (cukier zmieszany z wodą w proporcji 1:1)
  • 15 g sosu sojowego
  • 300 g masła orzechowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g pasty z tamaryndowca (jeśli myślicie, że nigdy nie zużyjecie reszty słoiczka, mamy dla Was propozycję nie do odrzucenia – zróbcie pad thaia!)

Na kartce wiszącej na zapleczu tuż po liście składników pojawia się komentarz:

Powyższe składniki zmieszaj ze sobą na gładki krem. Spróbuj pasty. W smaku powinna być delikatnie ostra. Jeśli Tobie smakuje, gościom również posmakuje, dobra robota. <3

Jeśli więc smakuje, to dobra robota – postaraj się nie zjeść całej od razu, wystarczy na kilka dobrych kanapek.

Przygotowanie:

  1. Posmaruj kromki pastą.
  2. Na jednej z nich, na całej długości chleba ułóż pokrojone w plasterki tofu.
  3. Postąp tak samo z plastrami ogórka.
  4. Wszystko obsyp obfitą garścią rukoli.
  5. Przykryj wcześniej posmarowaną kromką.
1. Posmaruj kromki pastą.
3. Postąp tak samo z plastrami ogórka.
Gotowe!

Voilà! Jeśli macie ochotę poznać inne tajemnice zza baru, dajcie nam znać w komentarzach. Do usłyszenia!

Aga Bukowska

Dziennikarka, specjalistka od branży specialty. Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Miłośniczka dobrego jedzenia i pięknych zdjęć, uzależniona od kawy i podróży.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Aga Bukowska

Recent Posts

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

3 dni ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

2 tygodnie ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

2 tygodnie ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

3 tygodnie ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 miesiąc ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

1 miesiąc ago