Kawa bezkofeinowa, znana również jako “decaf”, to rodzaj kawy, który został poddany procesowi usuwania lub zmniejszenia zawartości kofeiny. Ten napój staje się coraz bardziej dostępny i rozpoznawalny na rynku, przyciągając zarówno tych, którzy chcą ograniczyć spożycie kofeiny, jak i tych, którzy cenią smak kawy bez względu na jej stymulujące właściwości. W tym artykule przyjrzymy się bliżej kawie bezkofeinowej – co to właściwie jest, jak powstaje, oraz jakie ma to znaczenie dla zdrowia. Czy warto ją wybrać dla własnego zdrowia?
Dostępność kawy bezkofeinowej w sklepach i kawiarniach może sugerować, że jest to specjalna odmiana ziaren pozbawiona pobudzającej substancji. To nie prawda – kawa bezkofeinowa to kawa, która została poddana procesowi usuwania kofeiny. Proces ten polega na wyeliminowaniu lub znacznym zmniejszeniu zawartości kofeiny w ziarnach kawy.
Istnieje kilka metod usuwania kofeiny z ziaren kawy, jednak najczęściej stosowane są dwie techniki:
Ziarna kawy są namaczane w wodzie, aby rozmiękły, a następnie są one poddawane działaniu organicznego rozpuszczalnika (na przykład chlorku metylenu lub octanu etylu), który usuwa kofeinę. Po usunięciu kofeiny ziarna kawy są ponownie suszone, aby pozbyć się resztek rozpuszczalnika.
Podobnie jak w poprzedniej metodzie, ziarna kawy są namaczane w wodzie, aby rozmiękły. Woda jest następnie przefiltrowywana, a kofeinę usuwa się z niej przy użyciu węgla aktywnego lub innej metody adsorpcji. Ziarna kawy są później ponownie namaczane w tej samej wodzie, aby przywrócić im smak i aromat, a następnie są suszone.
Kawa bezkofeinowa to popularny zamiennik tradycyjnej kawy, chętnie wybierany przez osoby, które ograniczają kofeinę – zarówno jednorazowo, np. ze względu na porę dnia, jak i na stałe. Jaki wpływ na zdrowie ma kawa bezkofeinowa? Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?
Mimo braku kofeiny, kawa ta zachowuje wiele dobroczynnych właściwości tradycyjnej kawy:
Kawa bezkofeinowa ma więc wiele dobroczynnych właściwości, jednak proces produkcji tej kawy może wzbudzać obawy ze względu na kontakt ziaren z chemicznymi substancjami. Czy jest się czego obawiać? Nie, jeśli wybierasz kawę od dobrych producentów. Większość producentów stosuje procedury oczyszczania bezpieczne dla zdrowia, a ryzyko pozostawienia śladów substancji chemicznych w kawie jest znikome.
Nie ma znaczących różnic między kawą bezkofeinową rozpuszczalną a ziarnistą, jeśli chodzi o składniki odżywcze i potencjalne korzyści zdrowotne. Kluczową kwestią może być jednak proces produkcji i ewentualne dodatki chemiczne w przypadku kawy rozpuszczalnej – kawa rozpuszczalna jest poddawana większej ilości chemicznych procesów, a przez to jej częste spożycie (zwłaszcza na pusty żołądek) może wywoływać niepożądane skutki u niektórych osób.
Zarówno w przypadku kawy bezkofeinowej, jak i tradycyjnej, warto zwracać uwagę na pochodzenie kawy oraz proces produkcji – każdy element ma wpływ nie tylko na smak naparu, ale też jakość i właściwości kawy. Pamiętaj również, że wpływ kawy na zdrowie to indywidualna kwestia i może różnić się u każdej osoby, w zależności od stanu zdrowia.
A gdyby tak połączyć dripper z French pressem? Poznaj Clever Dripper — innowacyjne narzędzie do…
Zima ma swój urok, ale pewnie zdecydowana większość z nas cieszy się na powrót długich…
Trafił do mnie nowy gadżet prosto z Japonii – Cerapotta. Wyobraźcie sobie: żadnych papierowych filtrów,…
Orzeźwiający łyk zimnej kawy w gorące, letnie dni - brzmi jak coś za czym tęsknicie?…
Kawa — to nie tylko napój, to cała ceremonia, której oddają się miliony ludzi na…
Powiem to już na wstępie: Outin Nano odmienił nasze kawowe życie. To przenośny ekspres ciśnieniowy…
Ta strona używa cookies.
Więcej