Kawowe przepisy

Dalgona coffee w wersji „fancy” – nasz przepis

Dalgona coffee – inaczej kawa po koreańsku, fluffy coffee, frothy coffee lub whipped coffee to viralowy hit 2020 roku. Kto pamięta? Jeżeli Was też zauroczyła swoim efektownym wyglądem, ale do tej pory mieliście rozterki sercowe, ponieważ nie jesteście fanami średniej jakości kawy instant… mam dobrą wiadomość, teraz możecie przygotować słynną kawę po koreańsku na bazie kawy rozpuszczalnej kategorii specialty. Zatem jak zrobić “fancy” dalgonę coffee? Zerknijcie na nasz przepis i sami zobaczcie jakie to proste.

Historia dalgona coffee

Historia dalgona coffee pokazuje niezaprzeczalną siłę kanałów społecznościowych – wystarczy sprawdzić #dalgonacoffee. Pomysł na whipped coffee zrodził się w czasie kwarantanny w Korei Południowej z tęsknoty za popularnym w tamtych stronach deserem o piankowej konsystencji i smaku toffi sprzedawanym na każdym rogu. Zdjęcia kawy po koreańsku zaczęły krążyć w sieci, a jej niezwykle apetyczny wygląd sprawiał, że każdy chciał jej spróbować oraz mieć jej zdjęcie w swoim feedzie. Zapytacie pewnie, o co tyle szumu? Dalgona coffee to nic innego jak prosty, bardzo słodki napój składający się z mleka lub napoju roślinnego oraz warstwy aksamitnej kawowej pianki. Oryginalnie, aby uzyskać puszystą piankę należy ubić kawę rozpuszczalną z cukrem i wodą w proporcjach 1:1:1. Najczęściej spotykana ilość wyżej wspomnianych składników na jedną lub dwie porcje to po 2 łyżki. Co więcej, dalgona coffee można przygotować zarówno na zimno, schładzając mleko lub napój roślinny kilkoma kostkami lodu, jak też na ciepło, podgrzewając je. Tak czy inaczej, napój traktowałbym bardziej jako deser, niż kawę i raczyła się nim od czasu do czasu z uwagi na dużą zawartość cukru.

Kawa instant

Dalgona coffee prawdziwych amatorów kawy może przyprawić o ból głowy. Nie oszukujmy się, niskiej jakości kawa rozpuszczalna nie jest tworzona z dobrych ziaren i poza gorzkim posmakiem nie znajdziemy w niej żadnych naturalnych nut smakowych. Z drugiej strony, kawą w takiej formie łatwiej dotrzeć do szerszego grona konsumentów. Tylko jak zaspokoić konsumentów szukających wyjątkowych smaków? Dzięki rozwojowi technologii, kawy rozpuszczalne mogą smakować naprawdę dobrze. Savage Coffees postanowili to wykorzystać i stworzyć kawę instant z wysokiej jakości ziaren. Tym sposobem bez wagi, młynka, dripa i innych urządzeń możemy wypić świetną kawę w każdych warunkach, gdzie tylko chcemy – i nie chodzi tylko o kawę po koreańsku.

Jak podawać i pić kawę po koreańsku?

Kawę po koreańsku najlepiej serwować w przezroczystej szklance, która wyeksponuje jej efektowne warstwy. To, czy te warstwy wymieszamy przed wypiciem, czy nie to już kwestia naszego gustu. Podobno niektórzy najpierw łyżeczką wyjadają kawową piankę, popijając mlekiem i tacy, którzy całość mieszają i wypijają. Ja zdecydowanie preferują drugi sposób, ponieważ sama kawowa pianka jest baaardzo słodka, a smak kawy mocno skondensowany i intensywny.

Zatem jak zrobić dalgona coffee?

Nasz przepis na dalgona coffee

Składniki:

Przygotowanie dalgona coffee:

  1. Kawę rozpuszczalną z cukrem i zimną wodą (zazwyczaj w przepisach na kawę po koreańsku podawana jest gorąca woda, natomiast w przypadku kaw rozpuszczalnych specialty gorąca woda się nie sprawdza) ubić na puszystą piankę (cała kawa i cukier powinny się rozpuścić). Ze względu na niedużą ilość kawy użyłam elektrycznego spieniacza (można również spróbować ubić najprostszą rózgą kuchenną). Ubijanie kawy zajmuje nawet kilka dobrych minut.
  2. Następnie, jeżeli przygotowujemy dalgonę coffee na zimno, wrzucić do szklanki kilka kostek lodu, wlać mleko/napój roślinny. Przygotowując napój na ciepło, najpierw mleko/napój roślinny należy podgrzać i ciepły wlać do szklanki.
  3. Na koniec, na mleku ułożyć przygotowaną kawową piankę. Podawać od razu po przygotowaniu.

Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy planujecie wypróbować przepis na kawę po koreańsku. Trzymajcie się!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

4 dni ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

6 dni ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

3 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

1 miesiąc ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

1 miesiąc ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej