Kawa

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

Nic tak nie orzeźwia jak cold brew. Solidna dawka kofeiny podana w temperaturze tak niskiej, że po szklance spływają małe strużki wody skroplonej w kontakcie z ciepłą dłonią – kto raz spróbuje, zapragnie mieć ten boski napój pod ręką codziennie. Butelka do cold brew jest w sezonie naszym najlepszym przyjacielem, ale nawet najlepszym zdarza się zagapić i nie wstawić maceracji na czas. Mamy wtedy kilka możliwości: obejść się smakiem i wypić coś na ciepło (odradzamy), szybko uruchomić naszego domowego Hard Tanka (kto by nie chciał), albo sięgnąć po Aeropress (i bynajmniej nie jest to powrót do pierwszego punktu). Zgadza się, to nie pomyłka ani żadne herezje (od tego mamy specjalistów z Heresy) – Aeropress raz jeszcze dowodzi swojej wszechstronności, tym razem ratując z opresji wszystkich nieorzeźwionych. Jak zrobić cold brew w 2 minuty? Czytajcie dalej!

Skoro zwykły czas przygotowania cold brew to kilka do kilkunastu godzin, jak to możliwe, że w Aeropressie uzyskamy je w kilka minut? Przepis pochodzi z oficjalnej strony producenta, i, jak tłumaczą autorzy – sekret tkwi w czasie mieszania kawy i jej kontaktu z wodą oraz drobnym zmieleniu ziaren. Przepis, jak zawsze w przypadku Aeropressa, pozostawia przestrzeń do eksperymentów – nie pozostaje nic innego, jak macerować i próbować!

Przepis na cold brew z Aeropressa w 2 minuty

  • ok. 15 g drobno zmielonej kawy palonej jasno lub w średnim stopniu
  • woda w temperaturze pokojowej
  • lód

Umieść filtr na sitku, przykręć do tuby Aeropressa, przepłucz by pozbyć się papierowego posmaku i umieść na kubku. Wsyp kawę, potrząśnij by wyrównać, a następnie wlej wodę w temperaturze pokojowej do wysokości 1 na tubie. Teraz bardzo ważny krok: włącz stoper i mieszaj szpatułką przez 1 minutę. Następnie włóż tłok i przeciśnij kawę do kubka. Dodaj lód lub zimną wodę do ilości 237 ml. Wypij i powtarzaj kiedy chcesz!

Zuza Raubo

Lekkie pióro i lekkie uzależnienie od kawy (najlepiej mają się w duecie). W wolnym czasie dowodzę, że istnieje cytat z Friends na każdą okazję. Ulubiona kawa: na słońcu!

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Zuza Raubo

Recent Posts

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

1 tydzień ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

3 tygodnie ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

3 tygodnie ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

4 tygodnie ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 miesiąc ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej