Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaką kawę do cold brew wybrać?

Patrząc za okno, zerkając na prognozę pogody i termometry możemy stwierdzić oficjalnie i z wielką radością: przyszło lato! I zostanie z nami na dobre przez najbliższe tygodnie. Dla kawoszy to wyjątkowa okazja na wypróbowanie dziesiątek przepisów i ziaren w formie cold brew.



SPIS TREŚCI

Jaką kawę do cold brew wybrać?  
Niekończąca się opowieść  
Zobacz również  


Jaką kawę do cold brew wybrać?

Jaka kawa do cold brew będzie najlepsza? Poniżej przedstawiamy przykłady polecanych kaw, w zależności od preferencji smakowych.


Przypadek 1: “Ale ja lubię mrożoną herbatę!”

Nie martwcie się, nie zmieniliśmy tematu artykułu i nie piszemy o (warto podkreślić – przepysznych) herbatach parzonych na zimno. Przedstawiamy pierwszy wariant cold brew, który może Was zachwycić. Kawy z Etiopii obróbki mytej będą w większości mieć w swoim profilu smakowym herbatę. Czarna, Earl Grey, zielona typu Sencha, a może biała? Wiele z nich odnajdziecie w ziarnach pochodzących z kolebki owocu kawowca. Kawy z Etiopii potrafią w cold brew smakować niczym dobra, mrożona herbata z dodatkiem brzoskwini, jaśminu, cytrusów, czasem podbita delikatną nutą kakao!

Podczas pierwszej maceracji radzimy zmielić je odrobinę drobniej niż standardowo. Ile kawy do cold brew? Standardowe 6 g ziaren na 100 ml wody. Dzięki temu kawa będzie zwiewna i delikatna, lecz odpowiednio mocno wymacerowana.

Polecane kawy dla fanów lekkich kaw: Hi! Coffeedesk Holy CupHAYB Się Przelewa KwiatSIMPLo Etiopia Ora.


Przypadek 2: “W lato piję wyłącznie świeże, owocowe soki!”

Intensywnie owocowa kawa do cold brew? Spróbujcie szklaneczki macerowanej na zimno Etiopii obróbki naturalnej lub mytej Kenii. Dla wielbicieli kwasowości oraz bardzo owocowej słodyczy to najprostsza droga do uzyskania ochłody. W tych pierwszych znajdziecie stonowaną kwasowość w towarzystwie bardzo dużej słodyczy, najczęściej przypominającej jagody, maliny, truskawki lub owoce tropikalne. Druga świeża i rześka propozycja, czyli Kenia to kawa, którą łatwo opisać kolorem, bo jest ewidentnie czerwona. Wiśnie, porzeczki, czerwone pomarańcze, grejpfruty, cytrusy – to co tygryski lubią najbardziej!

Żeby Wasze cold brew z tego typu kaw było jeszcze bardziej soczyste polecamy mielić kawę podobnie, jak przy kawach z poprzedniego przypadku – odrobinę drobniej oraz zastosować wyższe ratio kawy do wody – 6,5-7 g / 100 ml. Zagwarantuje to wyższą soczystość kawy, a dzięki drobnemu mieleniu nadal poprawną ekstrakcje.

Polecane kawy dla miłośników owoców: Hi! Coffeedesk Juicy MonsterCOFFEE PLANT FLOW Very BerryJohan & Nyström Strawberry Fields, Bracia Ziółkowscy Etiopia Szybki Przelew.

Przypadek 3: “Czarna kawa? FUJ!”

Kawa z mlekiem nadal stanowi większość napojów wydawanych w kawiarniach. Choć w lato coraz częściej ustępuje kawom łączonym z tonikiem lub właśnie cold brew. Co jednak robić w domu, kiedy nie mamy profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego? Kawiarka jeszcze bardziej podniosłaby temperaturę w kuchni, a my potrzebujemy mleczno-kofeinowego kopa… Wrzućcie na noc do słoika intensywniej wypaloną kawę lub kawę o klasycznym smaku! Spełnią one Wasze najskrytsze marzenia. Najbardziej klasyczne kawy z Brazylii czy bardziej owocowe Etiopie dzięki ciemniejszemu profilowi palenia nie “znikną” w mleku. Wręcz przeciwnie, przy zachowaniu odpowiednich proporcji, czyli dolaniu od 20 do 50 ml mleka do szklanki, ich walory mogą zostać jeszcze bardziej podkreślone!

Jak zaparzyć takie cold brew? Zmiel kawę nie tak drobno oraz użyj klasycznych 6 g kawy na 100 ml wody. Z ciemniej wypalonej kawy dużo łatwiej wyekstrahować interesujące nas smaki i aromaty. Działa to nie tylko na naszą korzyść – przez to nasza kawa, jeżeli zbyt drobno zmielona, może smakować bardzo gorzko.

Polecane kawy dla fanów mlecznych kaw: Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha MiakiSIMPLo Brazylia Aguas de Marco.

Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 250g

Producent: Audun Coffee

Data palenia: 28.05.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Proces: Pulped natural
Promocja
Bracia Ziółkowscy - Brazylia Szybki Przelew Filter 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 14.06.2024

Mieszanka dwóch kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu. Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia Region: Mogiana Farma: Fazenda Maracanã / Fazenda Pinheiro (50%/50%) Odmiana: Arabika Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 900 - 950 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 83,5 / 100 pkt
Najniższa cena: 28,99 zł
35,00 zł
Bracia Ziółkowscy - Etiopia Szybki Przelew Filter 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 03.07.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia ziaren: Etiopia Region: Guji Metoda obróbki: Natural
COFFEE PLANT - FLOW Juicy Fruit Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 17.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Tanzanii i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. FLOW Juicy Fruit łączy w sobie orzeźwiające smaki soczystych owoców z kwiatową nutą. Można w niej wyróżnić nuty akacji, brzoskwini, jaśminu, moreli i cytrusów. Kraj pochodzenia ziarna: Tanzana / Etiopia Metoda obróbki: Washed Ocena w cuppingu: 84,5 / 81 pkt.
COFFEE PLANT - FLOW Very Berry Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 24.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Rwandy i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. FLOW Very Berry jest bardzo słodka i jednocześnie bardzo owocowa. Łączy w sobie nuty pestkowych i czerwonych owoców. Kawa o wysokiej słodyczy z nutą czerwonych owoców takich jak wiśnie, porzeczki i śliwki. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Etiopia Metoda obróbki: Natural Ocena w cuppingu: 84,5 / 87 pkt.
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.07.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Mieszanka składa się z kaw: - 85% Brazylia - 15% Arabica Opinia roastera: NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK! To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.04.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane. Pochodzenie: Etiopia Guji Opinia roastera: Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Owoc 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Rwanda Opinia roastera: TO OWOC – NIE ZAKAZANY! To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Tropik Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.07.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Kolumbia Opinia roastera: ŻAR TROPIKÓW! To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Hi! Coffeedesk - Good Chief Filter Kawa Ziarnista 250g

Producent: Coffeedesk

Data palenia: 20.05.2024

W tej paczce czeka szef wszystkich szefów: czekoladowo–orzechowe dobro, które sprawdzi się w każdej metodzie parzenia. Nigdy Cię nie zawiedzie! Nigdy nie opuści! Możemy śmiało i bezceremonialnie powiedzieć, że to najlepszy start w sztuce parzenia kawy. Profil smakowy: czekoladowo-orzechowy. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Antioquia Odmiana: Bourbon, Typica, Caturra, Castillo, Colombia, Catuai Obróbka: washed Wysokość upraw: 1300 - 2200 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 84 SCA Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress. Selected, matched, freshly roasted. Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz. Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.

Przypadek 4: “Dajcie mi po prostu zimną, czarną kawę!”

Jaka kawa do cold brew, jeżeli nie chcecie mieć w filiżance soku z owoców, herbaty ani mleczno-orzechowego orzeźwiacza? Ten akapit pomoże znaleźć odpowiedź na to pytanie! Korzystając z jasno wypalonych kaw z Ameryki Środkowej i Południowej uzyskacie dość klasyczny napar, który zadowoli wszystkich wielbicieli kawy, w której znaleźć można mnóstwo orzechów, mlecznej czekolady czy tych mniej kwaskowatych owoców. Przed wrzuceniem kawy do zimnej wody na całą noc skonsultujcie się jednak z etykietą swoich ziaren. Jeżeli wypisane przez palarnie atrybuty smakowe są dla Was zbyt owocowe, to sama maceracja zamiast parzenia gorącą wodą raczej tego nie ukryje.

Stosując jednak drobniejsze mielenie oraz używając lekko podwyższonej dozy kawy w stosunku do wody, takiej jak 6,5-7 g na 100 ml wody, w filiżance znajdziecie dość spokojny, mocno skoncentrowany napar mający mniej kompleksowy, lecz intensywny smak.

Polecane kawy dla fanów klasycznych smaków: Hi! Coffeedesk Good ChiefBracia Ziółkowscy Brazylia Szybki PrzelewJohan & Nyström Bold StatementHAYB Się Przelewa Klasyk.

Niekończąca się opowieść

Cold brew jest jednym z najbardziej uniwersalnych napojów kawowych. Dzięki tylko dwóm składnikom, z czego jeden (woda) jest neutralny w smaku, wszystko można regulować za pomocą ziaren. Ich pochodzenie, stopień wypalenia, ale również proporcje, jakich użyjemy, będą gwarantowały pełen wachlarz smaków. Ilość kawy oraz parametry, które możemy do woli zmieniać w naszych maceratach jest nieograniczona. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby każda butelka cold brew, którą będziecie trzymać w lodówce tego lata była inna. Pijcie, próbujcie, znajdujcie swoich faworytów. O mnogość kaw na półce oraz najlepsze akcesoria dajcie się zatroszczyć nam!

Zobacz również