Kawa

Espresso Miesiąca – listopad: Brazil Cachoeira da Grama

Po pięknym i ciepłym październiku oraz rześkiej i delikatnej kawie z Meksyku od Etno Cafe, listopad powitał mnie temperaturami w okolicy zera stopni, a kurier dostarczający mi espresso miesiąca, klasyczną kawą z Brazylii. Ta jednorodna arabika, wypalona przez włoską palarnię Le Piantagioni del Caffe, pochodzi z plantacji Cachoeira da Gama. Odmiany botaniczne Yellow Bourbon i Red Catuai zostały poddane dość nietypowej jak na tego typu kawy obróbce mytej, co daje nadzieję na ciekawą filiżankę!

Aromaty

Po otworzeniu paczki do mojego nosa dotarł bardzo intensywny i dość ciemny aromat. Zmielenie kawy otworzyło aromat i uwolniło dużo migdałowych i orzechowych nut oraz mnóstwo czekolady. Pierwsze poprawne espresso o parametrach 18 gramów dozy, 40 gramów uzysku i 27 sekund ekstrakcji pachniało dość podobnie – słodycz, prażone orzechy i ciemna czekolada

Smaki

W smaku było bardzo słodkie, długo pozostawało na języku i mimo bardzo ciemnego profilu wypalenia, nie miało dużej ilości goryczy w posmaku. Kolejnym krokiem, który poczyniłem w kierunku optymalnego smaku, było zmielenie kawy nieznacznie grubiej, dzięki czemu czas ekstrakcji przyspieszył do 23 sekund. Dzięki temu nadal wyraźna orzechowo-czekoladowa słodycz zaczęła lepiej współgrać z kwasowością typową dla żółtych śliwek. Jeszcze grubsze mielenie spowodowało wypłaszczenie smaku i podbicie kwasowości do zbyt wysokiego poziomu.

We flat white, mojej ulubionej kawie mlecznej, Brazylia z La Piantagioni del Caffe pokazuje swoje najlepsze oblicze. Bardzo wysoka słodycz i czekoladowo-orzechowy posmak kojarzący się z cukierkami Toffifee sprawiają, że szybko oglądamy dno filiżanki. Jeżeli jednak wolimy mniej intensywne smaki, to z odsieczą przychodzi cappuccino. Zrobione na pojedynczym espresso będzie miało posmak Nutelli i aksamitną konsystencję.

Kawiarka

W kawiarce mamy do czynienia z klasyką w świetnym wydaniu. Zero kwasowości, dużo orzechów i goryczki – tej dobrej! Idealna do śniadania i jako pierwsza kawa, kiedy nie oczekujemy subtelnych owocowych niuansów i wykwintnej kwasowości.

Włoski wypał nie musi być straszny

Brazylia Cachoeira da Grama od Le Piantagioni del Caffe to kawa przynosząca na myśl typowe włoskie espresso przedstawiona w dużo korzystniejszej formie. Wyobraźcie sobie klasyczną włoską kawę pozbawioną przepalonej goryczy, a zamiast niej pojawiające się nuty świeżego orzecha włoskiego oraz prażonych migdałów. To właśnie te smaki i aromaty są obok czekolady najbardziej wyczuwalne w każdej filiżance kawy miesiąca zrobionej czy to w ekspresie kolbowym, czy w kawiarce. Jeżeli tęskniliście za taką kawą, to pędźcie na naszą stronę i zgarniajcie z półek jedną z lepszych włoskich kaw, jakie miałem okazję pić!

Jakub Świątek

Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.

Disqus Comments Loading...

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 dni ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

2 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

3 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej