Kawa

Espresso Miesiąca – luty: Indie Ratnagiri od Odija

Dzień dobry! Witam w lutym – miesiącu, w którym najważniejsze jest jedno święto… tłusty czwartek. Ten szczególny dzień warto celebrować nie tylko z pączkiem i faworkiem, ale też z tłustym szotem espresso. A w tym roku pochodzi on z najbardziej rozkopanego remontami miasta w Polsce – Poznania.

Co było na Wołczyńskiej, zostaje na Wołczyńskiej

Mieliście kiedyś tak, że jedziecie tramwajem na koniec miasta, na samą pętlę, a to dopiero połowa trasy do miejsca docelowego? Tak właśnie wygląda podróż do poznańskiej Palarni Odija na ul. Wołczyńskiej (buziaki dla Was!). Przed wycieczką warto najpierw coś przegryźć w należącej do Odiji autorskiej kawiarni Uno Espresso na Jeżycach, gdzie serwują mega śniadania. Tam też wypijecie naprawdę super szota.

W wolnej chwili Ratnagiri

Dzięki palarni Odija, w lutym przenosimy się do Indii, które w speciality coffee rozwijają się z prędkością inflacji w Polsce. Szczerze mówiąc, kawy z Indii to obecnie mój top. Wyczuwalne przyprawowe nuty wnoszą sporo fajnej świeżości. Z Wołczyńskiej jedziemy więc do Ratnagiri w południowo-zachodnich Indiach. Prowadzi nas konduktor Damian Durda, który dawniej był u steru Uno Espresso, a obecnie trzyma piecze między innymi nad indyjskim projektem Ratnagiri International.

Perła Indii

Farma Pearl Mountain Specialty Coffee współpracuje z poznańską palarnią już kolejny rok. Wcześniej można było zakochać się w ich kawach pod filtr metodą anaerobic (i to w 3 wersjach!). Plantacją opiekują się Ashok i Divya Patre i to właśnie oni mieli spory wpływ ma rozwój upraw kaw w kierunku speciality. Kawowa plantacja działa od 1927 roku na południu kraju, w regionie Ghaty Zachodnie, czyli tam, gdzie zaczęła się przygoda indyjskiej kawy.

Parzymy!

Receptura

  • 18 g kawy
  • czas parzenia: 25 s
  • 34 g uzysku
  • aromat: orzechy, nugat, kakao

W smaku, espresso mocno osadzone jest w gorzkiej czekoladzie. Body lepkie, średnio intensywne. Wyczuwalne migdały. To kawa o minimalnej kwasowości, przypominającej porzeczkę, która utrzymuje się przez całą długość picia naszego szota. Espresso bardzo proste jeśli chodzi o sensoryczny odbiór, a wraz ze spadkiem temperatury ujawnia nutę czerwonego jabłka. Świetna propozycja dla fanów kaw mlecznych, bo bardzo dobrze łączy się z mlekiem, podbija wtedy smak orzecha laskowego i waniliowy posmak.

Bonus: Indie z koniczynką

Indyjskie espresso polecam również do alkoholu. Warto zaserwować sobie Irish Coffee (niedawno, bo 25 stycznia, obchodziliśmy Irish Coffee Day).

Przepis:

  • 30 ml irlandzkiej lub szkockiej whisky
  • 10 ml syropu cukrowego (lub łyżeczka brązowego cukru)
  • 1x doppio
  • 1x gorący gęsty drip z Indii w proporcji 8 g/100 ml
  • 1x śmietanka 30%

Rozpuszczamy cukier w doppio i wlewamy do wysokiej szklanki (polecam wąski kieliszek do wina lub tradycyjne naczynie do whisky). Dodajemy odmierzoną whisky oraz przelew (ok. 100-120ml). Śmietankę z kostką lodu shake’ujemy tak, by powstała konsystencja emulsji. Następnie, po łyżce lejemy ją, tworząc biała czapkę (wysokość 1 cm) na wierzchu naszej kawy. Tłusty drink na tłusty czwartek!

Do zobaczenia w marcu,
Kuba

Kuba Kalusiński

"Branża kawowa to taki sport, tyle że w gastronomii". Chłopak z Wągrowca, mieszkający w Poznaniu. Były Brisman (chociaż mentalnie zawsze nim będę), 1/2 załogi DearJudges, oraz 1/1 załogi Guest Coffee. Skupiam się na tworzeniu kultury kawowej, i całkiem dobrze mi to wychodzi.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Kuba Kalusiński

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 tydzień ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

4 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej