Bez kategorii

Grzaniec bezalkoholowy – prosty przepis

Zima to dobry moment na picie rozgrzewających napojów. Oprócz zimowej rozgrzewającej herbaty, herbaty z imbirem i herbaty z cynamonem, zimowym klasykiem jest oczywiście grzane wino, pełne aromatycznych przypraw. Grzaniec jest popularnym napojem, który na stałe zagościł w zimowym repertuarze, jest obecny na stokach, jarmarkach świątecznych, a każdy region ma swoją oryginalną recepturę. Doskonale rozgrzewa i pomaga przetrwać krótkie zimowe dni. Warto spróbować czegoś nowego i zamiast tradycyjnego alkoholowego grzańca zdecydować się na nieco zdrowszą, bezalkoholową wersję tego naparu.

Grzaniec bezalkoholowy – idealny na zimne dni!

Jednym z najbardziej popularnych wariantów tego napoju jest grzaniec galicyjski. Bezalkoholowy przepis na ten przysmak bardzo łatwo jest przygotować w zimowy wieczór. Oprócz wina na grzańca składają się przede wszystkim różne przyprawy, które nadają temu napojowi wyjątkowego charakteru. Ostatecznie bez nich grzaniec byłyby tylko ciepłym winem, a to nie brzmi zachwycająco. Dlatego warto się zastanowić co tak naprawdę jest istotą grzańca? Dobrze skomponowane przyprawy i słodko-kwaśne tło. Takie wino z powodzeniem może nam zastąpić sok jabłkowy lub jabłkowo-wiśniowy, a odpowiednie dobrane przyprawy zrobią resztę roboty.

Przepis na grzaniec bezalkoholowy. Jak go zrobić?

Grzaniec bezalkoholowy, jak zrobić aby smakował jeszcze lepiej niż oryginał? Kluczem do dobrego grzańca będzie dobrej jakości sok, powolne i długie podgrzewanie naparu oraz dobrej jakości przyprawy.

Składniki:

  • 1 litr soku jabłkowo-wiśniowego lub jabłkowego
  • 2 laski cynamonu
  • 5 goździków
  • Pomarańcza
  • Cytryna

Przygotowanie:

Do garnka wlej sok i podgrzewaj na średnim ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Do podgrzewającego się naparu dodaj dwie laski cynamonu, goździki oraz startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wymieszaj całość i pozwól podgrzewać się przez około 20 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Przed podaniem warto delikatnie ostudzić napar i oddzielić przyprawy od płynu. Podawać w kubeczkach udekorowanych plasterkami cytryny i pomarańczy. To najprostszy sposób na grzaniec bezalkoholowy. Przepis bardzo łatwo możecie zmodyfikować, dodając swoje ulubione przyprawy korzenne, takie jak kardamon czy gałka muszkatołowa.

Dorota Brzozowska

Chociaż opuściła kołobrzeską kawiarnię wspiera Coffeedesk na odległość. Pije czarną kawę, wychowuje czarnego kota i studiuje filozofię.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Dorota Brzozowska

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 tydzień ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej