Zima to dobry moment na picie rozgrzewających napojów. Oprócz zimowej rozgrzewającej herbaty, herbaty z imbirem i herbaty z cynamonem, zimowym klasykiem jest oczywiście grzane wino, pełne aromatycznych przypraw. Grzaniec jest popularnym napojem, który na stałe zagościł w zimowym repertuarze, jest obecny na stokach, jarmarkach świątecznych, a każdy region ma swoją oryginalną recepturę. Doskonale rozgrzewa i pomaga przetrwać krótkie zimowe dni. Warto spróbować czegoś nowego i zamiast tradycyjnego alkoholowego grzańca zdecydować się na nieco zdrowszą, bezalkoholową wersję tego naparu.
Jednym z najbardziej popularnych wariantów tego napoju jest grzaniec galicyjski. Bezalkoholowy przepis na ten przysmak bardzo łatwo jest przygotować w zimowy wieczór. Oprócz wina na grzańca składają się przede wszystkim różne przyprawy, które nadają temu napojowi wyjątkowego charakteru. Ostatecznie bez nich grzaniec byłyby tylko ciepłym winem, a to nie brzmi zachwycająco. Dlatego warto się zastanowić co tak naprawdę jest istotą grzańca? Dobrze skomponowane przyprawy i słodko-kwaśne tło. Takie wino z powodzeniem może nam zastąpić sok jabłkowy lub jabłkowo-wiśniowy, a odpowiednie dobrane przyprawy zrobią resztę roboty.
Grzaniec bezalkoholowy, jak zrobić aby smakował jeszcze lepiej niż oryginał? Kluczem do dobrego grzańca będzie dobrej jakości sok, powolne i długie podgrzewanie naparu oraz dobrej jakości przyprawy.
Do garnka wlej sok i podgrzewaj na średnim ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Do podgrzewającego się naparu dodaj dwie laski cynamonu, goździki oraz startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wymieszaj całość i pozwól podgrzewać się przez około 20 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Przed podaniem warto delikatnie ostudzić napar i oddzielić przyprawy od płynu. Podawać w kubeczkach udekorowanych plasterkami cytryny i pomarańczy. To najprostszy sposób na grzaniec bezalkoholowy. Przepis bardzo łatwo możecie zmodyfikować, dodając swoje ulubione przyprawy korzenne, takie jak kardamon czy gałka muszkatołowa.
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej