Jesień rozgościła się na dobre, a to oznacza, że czas obudzić w sobie jesieniarę i rozkoszować się aromatycznymi, rozgrzewającymi, pełnymi pozytywnych emocji naparami. Zatem usiądź wygodnie, a ja pokażę Ci, jak zrobić trzy wersje herbaty z cynamonem, idealne na chłodniejsze dni.
Jak działa herbata z cynamonem?
Herbata cynamonowa to obowiązkowa pozycja na liście jesienno-zimowych umilaczy. Słodko-pikantny cynamon cudownie rozgrzewa, przyjemnie relaksuje intensywnym, ciepłym aromatem i efektownie wygląda w kubeczku z napojem.
Poza tym posiada szereg korzystnych właściwości leczniczych. Za najcenniejsze substancje zawarte w cynamonie uważa się aldehyd cynamonowy o działaniu przeciwnowotworowym oraz epikatechinę wspierającą funkcjonowanie układu nerwowego. Można go również stosować wspomagająco w czasie przeziębienia oraz dolegliwości żołądkowych. Co więcej, przyspiesza przemianę materii, obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Dlatego też herbatę z cynamonem mielonym warto popijać nie tylko z powodu walorów smakowych.
Dodatkowo napar z dodatkiem cynamonu można przygotować na wiele smacznych sposobów, uzupełniając go innymi przyprawami, owocami lub miodem, tak że każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. Zatem nie zwlekajcie, uzupełnijcie zapasy przypraw korzennych oraz ulubionej herbaty i koniecznie przetestujcie każdy z poniższych przepisów.
Jak zrobić herbatę z cynamonem? 3 przepisy
Chai tea latte
Herbata z cynamonem przepis na tradycyjną, indyjską masala chai, czyli mocna, czarna herbata doprawiona pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, miodem lub brązowym cukrem i mlekiem. To herbata z cynamonem, imbirem i goździkami, która doskonale smakuje, błogo rozgrzewa i skutecznie stawia na nogi, niczym mocna kawa. Aby przygotować taką orientalną słodko-korzenną rozpustę dla zmysłów, potrzebne będzie kilka minut, jeżeli jednak to dla Ciebie za dużo zabawy, możesz skorzystać z gotowej kompozycji doskonałej herbaty i aromatycznych przypraw Teapigs Chai Tea. Muszę przyznać, że masala chai to moje uzależnienie o tej porze roku i przygotowuję ją niemal codziennie. W zależności od możliwości czasowych pierwszą bądź drugą wersję. Zapewniam, że tak i tak jest pysznie.
Przepis na chai tea latte
Składniki:
- 1 piramidka ulubionej czarnej herbaty, np. Teapigs English Breakfast
- 250 ml wody
- ok. 125 ml mleka
- 1-2 łyżeczki miodu
Przyprawy:
- 1 laska cynamonu
- 1 strąk kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 goździki
- 1 plasterek imbiru
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu do oprószenia mlecznej pianki
Przygotowanie:
- Do niedużego garnka włożyć wszystkie przyprawy zalać wodą i gotować około 5 – 10 minut.
- Zdjąć z palnika, dodać herbatę i zaparzyć, tak aby napar był skoncentrowany i intensywny.
- Gotowy napar przecedzić do filiżanki/kubka, dodać cynamon do herbaty i ciepłe spienione mleko. Podawać od razu po przygotowaniu.
Rooibos z cynamonem i cydrem
Rooibos z dodatkiem cynamonu i dobrego cydru to jest to, czego potrzebujesz w chłodne jesienno-zimowe wieczory, kiedy wracasz do domu po długim, wyczerpującym dniu. To subtelnie pikantna kompozycja bez kofeiny o relaksująco-odprężającym działaniu. Rooibos to bowiem bezkofeinowa alternatywa dla kawy i herbaty, za to pełna dobroczynnych antyoksydantów.
Przepis na rooibos z cynamonem i cydrem
Składniki:
- 1 piramidka herbaty Teapigs Honeybush & Rooibos
- 50 ml dobrej jakości cydru
- 1-2 łyżeczki miodu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 laska cynamonu
- 1-2 plasterki cytryny (cytrynę należy wcześniej sparzyć)
Przygotowanie:
- Zaparzyć 250 ml herbaty rooibos razem z laską cynamonu oraz gwiazdką anyżu.
- Dosłodzić miodem, dodać cydr oraz plasterki cytryny. Podawać od razu po przygotowaniu.
Niecodzienna herbata cynamonowa, czyli kombucha z jabłkiem
Schłodzona, delikatnie musująca kombucha kojarzy się głównie z latem i wakacjami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę poeksperymentować. Dlatego dzisiaj wzbogacimy ją pikantnym cynamonem oraz słodkimi jabłkami i stanie się jesiennym przysmakiem. I chociaż przygotowanie takiej herbaty z cynamonem trochę trwa, to nie jest to zajęcie przesadnie angażujące, większość czasu to po prostu czekanie. Zapewniam jednak, że warto wykazać się odrobiną cierpliwości, ponieważ kombucha w takim wydaniu to prawdziwy HIT.
Przepis na cynamonową kombuchę z jabłkiem
Składniki:
- 4 piramidki czarnej herbaty, np. Teapigs English Breakfast
- 2 litry wody
- 150 gramów cukru
- SCOBY – „grzybek herbaciany”
- 200 ml kombuchy z wcześniejszej fermentacji – starter
Dodatkowo:
- 2 laski cynamonu
- 1 duże, słodkie jabłko
Przygotowanie:
- W dużym szklanym naczyniu/słoju o pojemności około 3 litrów zaparzyć 2 litry czarnej, mocnej herbaty.
- Dodać cukier, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- Do wystudzonego naparu dodać scoby oraz starter. Następnie szczelnie przykryć kawałkiem gazy i obwiązać gumka recepturką.
- Całość odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na 7 -10 dni. W tym czasie najlepiej próbować napój i dostosować czas fermentacji do swoich preferencji. U mnie to zajmuje najczęściej 7 dni.
- Kiedy uznasz, że kombucha jest gotowa, obrane jabłko pokroić w drobną kostkę i nałożyć po równo do dwóch butelek (butelki powinny być szczelnie zamykane, odpowiednie do przechowywania gazowanych napojów), do każdej dodać laskę cynamonu i nalać przecedzoną kombuchę zostawiając około 5 cm wolnej przestrzeni (około 200 ml kombuchy wraz z grzybkiem zostaw do kolejnej fermentacji).
- Tak przygotowany napój w butelkach ponownie odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na kolejne 3-5 dni. Po tym czasie gotową kombuchę przechowywać w lodówce.
- Schłodzony, delikatnie musujący napój podawać z kawałkami jabłek.
Koniecznie przetestuj i daj znać, który przepis na herbatę z cynamonem jest Twoim ulubionym. A jeżeli wciąż czujesz niedosyt, na blogu znajdziesz jeszcze 3 inne pomysły na rozgrzewające herbaty. Bo w jesieni najlepsze jest to, że w końcu mamy więcej czasu, aby delektować się ulubionym naparem.