Herbata

Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

Zimowa herbata z imbirem wzbogacona odpowiednimi dodatkami może świetnie smakować, przyjemnie rozgrzewać, a także skutecznie wzmacniać odporność i naturalnie łagodzić objawy przeziębienia. Jednym z takich dobroczynnych składników jest wcześniej wspomniany korzeń imbiru, dlatego dzisiaj skupimy się na jego wyjątkowych właściwościach i podpowiemy jak dodać imbir do herbaty. Zdradzimy również nasze pomysły na pyszne, zimowe napary z imbirem oraz innymi dodatkami.

Jak działa herbata z imbirem? Na co pomaga?

Domowa herbata z imbirem to idealna propozycja na zimowe, mroźne dni. Wyraźnie korzenny w smaku, delikatnie szczypiący w język imbir cudownie rozgrzewa oraz posiada szereg właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu może być naturalnym remedium na wiele dolegliwości. Przede wszystkim, korzeń imbiru można stosować wspomagająco w czasie infekcji wirusowych oraz bakteryjnych. Co więcej, działa przeciwgorączkowo i przeciwbólowo, poprawia przemianę materii, pobudza krążenie i dodaje energii. Ponadto odpowiednio przygotowana herbata z imbirem zachowuje większość jego cennych właściwości, w związku z czym ciepły napar z imbirem warto popijać regularnie.

Jak zrobić herbatę z imbirem – przepis

Przygotowanie herbaty z imbirem nie jest niczym skomplikowanym, wystarczy tylko zapamiętać kilka prostych wskazówek, które w tym pomogą i sprawią, że napój będzie zaskakiwał nie tylko smakiem, ale także działaniem. Zatem, aby w pełni wykorzystać potencjał i dobroczynne właściwości imbiru dodawanego do herbaty, najlepiej korzystać ze świeżego korzenia. Tuż przed użyciem powinniśmy go dokładnie umyć i opcjonalnie cienko obrać ze skórki, w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń. Należy również pamiętać, że wiele wartościowych związków i witamin ginie w wysokiej temperaturze, dlatego imbir najlepiej dodawać do lekko przestudzonego naparu, a następnie odstawić na kilka minut pod przykryciem, aby właściwości imbiru w herbacie zostały zachowane. Co więcej, im mocniej rozdrobniony korzeń imbiru dodajemy do herbaty, tym więcej cennych substancji mamy szansę wypić wraz z napojem. O tym, jak zrobić herbatę z imbirem, opowiemy więcej, przestawiając najpopularniejsze przepisy, między innymi na herbatę z imbirem i miodem oraz herbatę z imbirem i cytryną.


Z czym łączyć imbir w herbacie?

Herbatę z imbirem można przygotować na wiele smacznych sposobów, łącząc go z innymi dodatkami. Mamy sporo możliwości, od całkiem prostych po bardziej złożone. Najprostsze z nich to: herbata z imbirem i cytryną, herbata z imbirem i miodem oraz herbata z imbirem i kurkumą. Kompozycje te można dowolnie rozbudowywać i łączyć ze sobą. Poniżej znajdziecie nasze propozycje na smaczne, pełne prozdrowotnych składników herbaty, które błogo rozgrzeją Was w mroźne dni i zatroszczą się o Wasze samopoczucie. Mamy jednak nadzieję, że to dopiero początek i podzielicie się z nami swoimi sposobami na pyszną herbatę z imbirem.

Herbata z imbirem – 3 przepisy

Herbata z imbirem i miodem

Składniki (1 porcja):

  • czarna herbata
  • mały kawałek imbiru
  • mały kawałek kurkumy (opcjonalnie)
  • plasterek cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie umyć i sparzyć)
  • ok. 1 łyżka dobrej jakości, naturalnego miodu

Przygotowanie:

Imbir i kurkumę dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub drobną kostkę (przygotowując kurkumę, należy zachować ostrożność, ponieważ brudzi ręce). Zaparzyć około 250-300 ml czarnej herbaty, następnie dodać przygotowany imbir i kurkumę. Na koniec, dodać plasterek cytryny oraz miód do smaku.


Zielona herbata z imbirem i miętą

Składniki (1 porcja):

  • zielona herbata
  • mały kawałek imbiru
  • plasterek limonki (limonkę wcześniej dokładnie umyć i sparzyć)
  • świeża mięta

Przygotowanie:

Imbir dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Następnie zaparzyć około 250-300 ml zielonej herbaty wraz z przygotowanym imbirem. Na koniec, dodać plasterek limonki oraz świeże listki mięty.

Herbata z imbirem, syropem malinowym i goździkami

Składniki (1 porcja):

Przygotowanie:

Imbir dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Zaparzyć około 250-300 ml czarnej herbaty, a następnie dodać przygotowany imbir. Na koniec, dodać syrop malinowy oraz plaster pomarańczy z goździkami.

Trzymajcie się zdrowo!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 tydzień ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej