Zimowa herbata z imbirem wzbogacona odpowiednimi dodatkami może świetnie smakować, przyjemnie rozgrzewać, a także skutecznie wzmacniać odporność i naturalnie łagodzić objawy przeziębienia. Jednym z takich dobroczynnych składników jest wcześniej wspomniany korzeń imbiru, dlatego dzisiaj skupimy się na jego wyjątkowych właściwościach i podpowiemy jak dodać imbir do herbaty. Zdradzimy również nasze pomysły na pyszne, zimowe napary z imbirem oraz innymi dodatkami.
Domowa herbata z imbirem to idealna propozycja na zimowe, mroźne dni. Wyraźnie korzenny w smaku, delikatnie szczypiący w język imbir cudownie rozgrzewa oraz posiada szereg właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu może być naturalnym remedium na wiele dolegliwości. Przede wszystkim, korzeń imbiru można stosować wspomagająco w czasie infekcji wirusowych oraz bakteryjnych. Co więcej, działa przeciwgorączkowo i przeciwbólowo, poprawia przemianę materii, pobudza krążenie i dodaje energii. Ponadto odpowiednio przygotowana herbata z imbirem zachowuje większość jego cennych właściwości, w związku z czym ciepły napar z imbirem warto popijać regularnie.
Przygotowanie herbaty z imbirem nie jest niczym skomplikowanym, wystarczy tylko zapamiętać kilka prostych wskazówek, które w tym pomogą i sprawią, że napój będzie zaskakiwał nie tylko smakiem, ale także działaniem. Zatem, aby w pełni wykorzystać potencjał i dobroczynne właściwości imbiru dodawanego do herbaty, najlepiej korzystać ze świeżego korzenia. Tuż przed użyciem powinniśmy go dokładnie umyć i opcjonalnie cienko obrać ze skórki, w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń. Należy również pamiętać, że wiele wartościowych związków i witamin ginie w wysokiej temperaturze, dlatego imbir najlepiej dodawać do lekko przestudzonego naparu, a następnie odstawić na kilka minut pod przykryciem, aby właściwości imbiru w herbacie zostały zachowane. Co więcej, im mocniej rozdrobniony korzeń imbiru dodajemy do herbaty, tym więcej cennych substancji mamy szansę wypić wraz z napojem. O tym, jak zrobić herbatę z imbirem, opowiemy więcej, przestawiając najpopularniejsze przepisy, między innymi na herbatę z imbirem i miodem oraz herbatę z imbirem i cytryną.
Herbatę z imbirem można przygotować na wiele smacznych sposobów, łącząc go z innymi dodatkami. Mamy sporo możliwości, od całkiem prostych po bardziej złożone. Najprostsze z nich to: herbata z imbirem i cytryną, herbata z imbirem i miodem oraz herbata z imbirem i kurkumą. Kompozycje te można dowolnie rozbudowywać i łączyć ze sobą. Poniżej znajdziecie nasze propozycje na smaczne, pełne prozdrowotnych składników herbaty, które błogo rozgrzeją Was w mroźne dni i zatroszczą się o Wasze samopoczucie. Mamy jednak nadzieję, że to dopiero początek i podzielicie się z nami swoimi sposobami na pyszną herbatę z imbirem.
Imbir i kurkumę dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub drobną kostkę (przygotowując kurkumę, należy zachować ostrożność, ponieważ brudzi ręce). Zaparzyć około 250-300 ml czarnej herbaty, następnie dodać przygotowany imbir i kurkumę. Na koniec, dodać plasterek cytryny oraz miód do smaku.
Imbir dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Następnie zaparzyć około 250-300 ml zielonej herbaty wraz z przygotowanym imbirem. Na koniec, dodać plasterek limonki oraz świeże listki mięty.
Imbir dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Zaparzyć około 250-300 ml czarnej herbaty, a następnie dodać przygotowany imbir. Na koniec, dodać syrop malinowy oraz plaster pomarańczy z goździkami.
Trzymajcie się zdrowo!
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej