Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
dzbanki z zaparzoną herbatą
  • Akcesoria
  • Herbata
  • Rodzaje

Jak parzyć herbatę? Oto nasze ABC sposobów parzenia herbaty – parzymy, pijemy, cieszymy się!

  • 6 marca 2017
  • 6 min. czytania
  • Justyna Graboń
Total
9
Shares
7
0
2
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Herbata
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Jak parzyć herbatę? Oto nasze ABC sposobów parzenia herbaty – parzymy, pijemy, cieszymy się!

Dziś odpowiemy na pytanie – jak parzyć herbatę. Tak dla odmiany. Przejdziemy przez podstawowe zasady i sposoby parzenia herbaty, omówione będą też poszczególne elementy, a na koniec opiszę jak zaparzyć herbatę w konkretnym kolorze – zieloną, białą czy czarną. Bo nie samą kawą człowiek żyje!

Podstawowe zasady parzenia herbaty

Parzenie herbaty czasem przypomina przygotowywanie kawy. Na smak naszego naparu wpływają przede wszystkim: temperatura, gramatura i czas parzenia. Oprócz tego warto pamiętać, że pełniejszy aromat osiągniemy, gdy naczynie do parzenia zostanie wcześniej przez nas ogrzane.
Odmierzamy sobie liście herbaty, w proporcji 1g suszu na 100g wody (czasem więcej, ale dla większość herbat taka gramatura jest odpowiednia). Lepiej używać liści herbaty niż saszetki z miałem. Liście zawsze możemy powąchać, obejrzeć czy rozgryźć, żeby móc ocenić jej jakość. Z pyłem, którego składu nie znamy, nie zdziałamy wiele.
Herbata wlewana do filiżanki
Liście zalewamy wodą o temperaturze jaka jest wskazana dla danego gatunku.  Znacznie lepiej jest zalać liście wodą niż wrzucić je do niej. Trzymamy je w wodzie maksymalnie trzy minuty (dla każdej odmiany zalecany jest inny czas, ale najczęściej jest to nieprzekraczalna granica). Następnie wyciągamy/przelewamy herbatę. Już możemy delektować się naparem, który przygotowaliśmy. 

Czego potrzebujemy aby zaparzyć herbatę?

Do wyboru mamy dwie opcje:

a) Spieszę się:  będę potrzebować naczynia, w którym zaparzę i wypiję herbatę, zaparzacza, herbaty i wody.

b) Chcę poświęcić swojej herbacie trochę czasu: będę potrzebować dwóch naczyń: w pierwszym zaparzę herbatę, do drugiego przeleję gotowy napar. Oprócz tego, herbaty i sitka.
Ja zwykle używam liści herbaty, termometru, wagi, dwóch naczyń i sitka, ale każdą z tych rzeczy można spokojnie podmienić. Jeżeli nie mam czasu, zamiast sitka i drugiego naczynia używam zaparzacza. Wydłużam wtedy jedynie czas parzenia.

Parzenie herbaty liściastej zielonej

Jakiej wody użyć, aby zaparzyć herbatę?

Najlepsza do parzenia herbaty jest woda miękka. Kojarzycie taką dziwną, ciemną plamę unoszącą się na tafli herbaty? To znak, że woda jest zbyt twarda! Odpowiednia woda nie powinna mieć zbyt dużo jonów wapnia, magnezu i żelaza.
Na początek w zupełności wystarczy zwykły filtr typu Brita lub Dafi.

Liście

W zależności od gatunku herbaty liście mogą być większe, mniejsze, rozdrobnione, poskręcane i płaskie. Najpełniej oddają swój smak i aromat, jeżeli mają dużo przestrzeni. To znaczy, że parzenie herbaty najlepiej przebiega w naczyniu, w którym będą one miały miejsce, żeby w pełni się rozwinąć. Teoretycznie niewłaściwe jest więc parzenie herbaty w zaparzaczach – liście są ściśnięte i z trudem oddają aromaty do naparu.
Zwykle, według znanych sposobów parzenia herbaty, należy wtedy wydłużyć czas parzenia. Muszę się tu przyznać, że w domu bardzo często używam zaparzacza kiedy nie mam czasu na pełen rytuał. Wszystko jest dla ludzi. Jednakże, jeżeli chcę najlepiej poznać smak i aromat herbaty, podać ją komuś zarówno w domu jak i w kawiarni, nie używam zaparzacza.

Herbata liściasta w serwerze

Czas

Każda herbata ma swoje wymagania, jednakże w tym artykule zgeneralizuję je, żeby pokazać ogólną zasadę. Żadnej herbaty nie powinno się parzyć dłużej niż trzy minuty. Przez cały czas parzenia wytwarzają się garbniki, które zawierają teinę – herbaciany odpowiednik kofeiny – a po dłuższym parzeniu odpowiadają za gorzki smak. Jeśli nie chcemy w naszym naparze goryczy, skróćmy czas parzenia.

Temperatura

Jest tak samo ważna jak czas. Jeżeli użyjemy zbyt wysokiej temperatury, sparzymy tylko liście i nie oddadzą one w pełni aromatu. Jeżeli użyjemy zbyt chłodnej wody, napar będzie bardzo słaby, herbata się nie zaparzy. Jeśli czujemy, jakbyśmy pili wodę z odrobiną herbaty, a wiemy, że czas i gramatura były właściwe, możemy podnieść temperaturę. Jeżeli jest płaska w smaku, możemy obniżyć temperaturę o kilka stopni.
Mała podpowiedź ode mnie. Jak rozpoznaję czy użyłam odpowiedniej temperatury wody? Jeśli po zalaniu liści wodą napar od razu zabarwia się, to wiem, że temperatura była właściwa. Herbata parzona wodą o niewłaściwej temperaturze będzie miała zbyt delikatny kolor.

Jak parzyć herbatę stosując preinfuzję?

W kawie bardzo często stosuje się preinfuzję, czyli zwilżenie kawy w filtrze niewielką ilością wody. Jest to zabieg, który otwiera kawę i pozwala lepiej wydobyć smak podczas parzenia. Czy w herbacie również można? Oczywiście! Zalewamy wtedy liście na mniej więcej 1/3 objętości naparu, który chcemy otrzymać, i zostawiamy na 15 – 30 sekund. Po tym czasie dolewamy wody do końca. Liście bardzo ładnie nam się wtedy „otworzą”.

Kolory herbaty i ich parzenie

Jak parzyć czarną herbatę?

Mimo przekonania (które sama wyniosłam z domu), że należy ją parzyć, aż faktycznie będzie ciemna, parzenie czarnej herbaty powinno trwać 1 – 1,5 minuty, w temperaturze 95 – 100 stopni. Po tym czasie ma wyrazisty aromat, bursztynowy kolor i przyjemny słodkawy smak. Jeżeli zostawimy ją na dłużej wytworzy się ściągająca język gorycz, przez którą do czarnej herbaty zaczęto dodawać cukru. Zapewniam, że niepotrzebnie!

Jak parzyć zieloną herbatę?

Parzenie zielonej herbaty powinno trwać przez maksymalnie trzy minuty w 70° – 80°C – wtedy będzie najlepiej smakować. W zależności od gatunku może to być 1 – 1,5 min lub 2 – 2,5 minuty.

Pyszna, aromatyczna herbata w filiżance Loveramics

Na opakowaniach zielonej herbaty dostępnej w sklepach, w opisie sposobu parzenia herbaty, bardzo często jest napisane, że jeżeli chcemy, aby napar nas obudził, powinniśmy parzyć ją trzy minuty, a jeżeli chcemy żeby nas zrelaksowała 5 – 6 min. Pytanie brzmi: czy to prawda?

I tak, i nie. Faktem jest, że po około trzech minutach z liści herbaty zaczyna wydzielać się teanina, która neutralizuje działanie teiny, ale jeżeli wydłużymy parzenie zielonej herbaty do 6 min, będzie paskudnie gorzka. Co więc zrobić, kiedy potrzebujemy relaksu i uspokojenia, a nie kolejnej dawki energii? Jak wtedy parzyć zieloną herbatę? Robimy dwa napary!

Zieloną herbatę spokojnie można parzyć od dwóch, nawet do czterech razy – w zależności od gatunku i jakości. Zatem pierwszy napar, ten mocno pobudzający, dajemy komuś innemu albo wylewamy, a dopiero ten, w którym parzone liście zawierają teaninę pijemy (jeżeli robimy dwa parzenia po 1min, to dopiero w czwartym teanina zneutralizuje teinę).

Jeżeli chodzi o temperaturę parzenia zielonej herbaty, to te 70 – 80°C  jest bardzo dużym uogólnieniem. Mamy naprawdę ogromną ilość zielonych herbat, a każda woli inną temperaturę i inny czas. Te czynniki warunkują między innymi to,  czy dana herbata jest chińska czy japońska:
– chińskie: 75 – 85°C, 1,5 – 2,5 minuty.
– japońskie: 65 – 75°C, 1 – 1,5 minuty.

Jak parzyć białą herbatę?

Herbata biała jest bardzo delikatna, więc używamy jej 2g na 100g wody. Temperatura waha się zwykle między 75 a 90°C. Z czasem jest bardzo różnie. Pierwsze parzenie białej herbaty zwykle powinno zająć 1 – 3min, a drugie nieraz można przetrzymać 10 minut.
Filiżanka i dzbanek z herbatą liściastą
Jeżeli chodzi o susz owocowy lub rooibosa, parzymy je w temperaturze 95 – 100°C, przez około 5 minut. Tak naprawdę, jeżeli nie zawierają liści krzewu herbacianego to nie są to herbaty, dlatego można je spokojnie trzymać w wodzie dłużej. Mieszanki herbaty białej z owocami parzymy tak, jak wymaga tego herbata zawarta w suszu, wydłużając czas parzenia o minutę.
Jak widać, parzenie herbaty jest bardziej złożone, niż wrzucenie torebki do kubka i zalanie wrzątkiem. Niemniej, praktyki te są warte zachodu! Dzięki nim dokładnie wiemy, jak parzyć czarną herbatę, by była perfekcyjna w smaku i czy warto przygotowywać dwa napary podczas procesu parzenia zielonej herbaty.
Sprawdź: “Jak wybrać zaparzacz do herbaty?”
Total
9
Shares
Share 7
Tweet 0
Pin it 2
Justyna Graboń
Justyna Graboń

Od dzieciństwa moje serce należy do herbaty. Cenię sobie w niej przede wszystkim subtelność i delikatność. To, że parząc ją czuję obecność dawnych chińskich mistrzów, setki lat tradycji i kultury parzenia herbaty. Tak jakby ta ceremonia przenosiła w wymiar, w którym istnieje tylko herbata, i każda myśl na jej temat miała swoje miejsce właśnie tam.

Powiązane tematy
  • herbata
  • herbata biała
  • herbata czarna
  • herbata czerwona
  • herbata liściasta
  • herbata zielona
  • parzenie
  • parzenie herbaty
  • zaparzacz do herbaty
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario Chacha Kyusu-Maru - Czajnik do zaparzania herbaty 700ml

  • Cena: 169.00 zł
Czytaj wpis

Hario Teaor - Dzbanek do herbaty - Olive Wood - 450ml

  • Cena: 239.00 zł
Czytaj wpis

KeepCup Brew Cork Espresso 227ml

  • Cena: 85.00 zł
Czytaj wpis

Crusio Tea Maker 500 ml

  • Cena: 125.00 zł
Czytaj wpis

Hario - Handy Tea Maker - Czerwony 200ml

  • Cena: 69.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Pro Tea - Kubek z zaparzaczem 450 ml - Teal

  • Cena: 99.00 zł
Czytaj wpis

Magisso TeaCup - Fioletowy

  • Cena: 99.00 zł
Może Cię zainteresować
herbaty miesiąca stycznia Teministeriet i Paper & Tea
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Marki
  • Przepisy
  • Rodzaje

Herbaty miesiąca – styczeń: złożone smaki od Teministeriet i wiosenne orzeźwienie od Paper&Tea

  • 5 stycznia 2021
  • Paweł Świderski
herbaty grudnia recenzja
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Marki
  • Przepisy
  • Rodzaje

Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea

  • 10 grudnia 2020
  • Piotr Jeżewski
herbaty miesiąca listopad
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Przepisy
  • Rodzaje

Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

  • 4 listopada 2020
  • Paweł Świderski
herbata z kawałkami jabłka od teapigs
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Herbata
  • Lifestyle
  • Marki
  • Przepisy

Święto herbaty – Free Tea Day

  • 19 października 2020
  • Marta Tuszyńska
herbaty miesiąca songbird i teapigs
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Herbata
  • Marki
  • Przepisy
  • Rodzaje
  • Zdrowie

Herbaty Miesiąca – październik: Songbird Black Orange i Teapigs Spiced Pear Tea

  • 9 października 2020
  • Piotr Jeżewski
kombucha z dodatkami
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Rodzaje

Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

  • 9 października 2020
  • Anna Rumanek
czym słodzić herbatę
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Zdrowie

Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

  • 28 września 2020
  • Anna Rumanek
herbata w filiżance Loveramics
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Lifestyle
  • Rodzaje
  • Zdrowie

Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

  • 25 września 2020
  • Wioletta Mosiej

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności