Kapryśny luty, aż się prosi o małe przyjemności. Dlatego dzisiaj na rozgrzewkę i poprawę nastroju proponuję Irish Coffee, czyli gorący napój kawowy z whiskey i brązowym cukrem, skryty pod puszystą kołderką z bitej śmietany, znany również jako kawa po irlandzku bądź po prostu kawa irlandzka. Pycha!
Podobno Irish Coffee powstała zupełnie przez przypadek, kiedy to na skutek złych warunków atmosferycznych, pasażerowie samolotu lecącego z Irlandii do Kanady zmuszeni byli spędzić noc na lotnisku. Aby rozgrzać zmęczonych podróżnych podano im naprędce przygotowany delikatnie słodki napój kawowy z dodatkiem irlandzkiej whiskey zwieńczony bitą śmietaną, nazwany później kawą po irlandzku. I chociaż dzisiaj to już kawowy klasyk, który bez problemu można zamówić w większości kawiarni, ja pokażę Wam jak przygotować Irish Coffee we własnym domu.
Przede wszystkim Irish Coffee nie mogłoby istnieć bez porządnej, aromatycznej kawy. W tym przypadku przypadku z średnio lub ciemno palonych ziaren o niskiej kwasowości, zaparzonej za pomocą ekspresu ciśnieniowego lub klasycznej kawiarki. Aromatyczny, intensywny napar doskonale komponuje z wyrazistym smakiem irlandzkiej whiskey oraz kremową śmietanką, która oryginalnie powinna być tylko lekko ubita. Co więcej, Irish Coffee należy pić bez mieszania, sącząc napój przez warstwę schłodzonej kremówki, tak aby poczuć zarazem gorący jak i zimny smak. Tyle teorii, jednak nie zapominajcie, że przewagą domowej wersji kawy irlandzkiej jest to, iż możecie przygotować ją tak jak lubicie, na przykład eksperymentując z proporcjami Waszego Irish Coffee. Przepis poniżej, powodzenia!
Z pyszną kawą po irlandzku zimowe popołudnia i wieczory z pewnością będą cieplejsze. Na zdrowie!
Kupując kawę, zwracamy uwagę na kraj pochodzenia, bo wiemy, że wpływa ono na smak kawy.…
Czy to możliwe, by pogodzić miłość do klarownej kawy przelewowej z nieodpartą chęcią delektowania się…
Kawa to, czy obłoczek? Lato to idealny czas na kawowe eksperymenty. Upalne, długie dni same…
Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…
Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…
Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…
Ta strona używa cookies.
Więcej