Kawa

Laurina – naturalny low-caf

Istnieją odmiany arabiki, które posiadają zdecydowanie mniej kofeiny. W ostatnim artykule na temat eugenioidesu pisałem w pewnym fragmencie, że przez to, że „Eugenio” ma mniej kofeiny, ma więcej smaku. Podobnie jest z innymi roślinami z ekipy low caf, jak Aramosa, czy właśnie tytułowa Laurina.

Story: jak powstała Laurina?

Jak już powiedziałem Laurina to odmiana o bardzo niskim poziomie kofeiny. Jej zawartość można śmiało umiejscowić pomiędzy „decafem” a zwykła kawą z rodziny arabik.
Początki Lauriny sięgają wyspy Reunion, niedaleko Madagaskaru. Obecnie zdecydowanie bardziej znana jest z upraw w Brazylii, Gwatemali, Nikaragui oraz – mi najbliższej – Kolumbii z regionu Huila. Oprócz nazwy „Laurina” czasem można spotkać ją pod pseudonimem „Bourbon Pointu”, bo to właśnie w odmianie Bourbon zaszła mutacja, która doprowadziła do powstania spiczastej odmiany – Lauriny.

Service: jak się z nią obchodzić?

Konkret nr 1: jak smakuje Laurina?

Oczywiście wiele zależy od obróbki czy kraju, gdzie była uprawiana. Gdyby jednak wrzucić podstawową bazę sensoryczną tej wspaniałej rośliny, to cechują ją:

  • mleczna/maślana tekstura, często podobna do Geishy;
  • niska owocowa kwasowość;
  • pełna słodycz, bardzo przypominająca śliwki, figi czy inne mięsiste owoce.

Konkret nr 2: kofeina

Czy wiesz, ile w kubku przelewu znajduje się kofeiny? Mój ulubiony model filiżanki Loveramics ma 250 ml pojemności. W takim naczyniu przelew z robusty będzie zawierać 180 mg kofeiny, a z randomowej arabiki 100 mg. Z Lauriny natomiast tylko 50 mg (dodam, że kawa decaf zawiera mniej więcej 6 mg).

Uprawy

Tak, jak polska rzodkiewka odstrasza owady swoim ostrym smakiem, tak kawa odstrasza je kofeiną. Im mniej kofeiny, tym większe kłopoty z insektami. Trudno jest uprawiać Laurinę w naturalnych warunkach ze względu na owady właśnie. W efekcie, nie produkuje się jej na większą skalę. To raczej kawowy Graal, porównywalny do ziaren z rodzaju Competition.

Czy Low Caf wygryzie Decaf?

A czy kiedyś decaf brał czynny udział w sprzedaży w polskich kawiarniach? A no nie. Ale (bo zawsze musi być jakieś „ale”) myślę, że low caf ma zupełnie inne zadanie niż decaf. W tym drugim chodzi o smak kawy bez kofeiny, na przykład dla osób, które chcą poczuć kawowy smak o 22:00, ale bez dodatkowego kofeinowego kopa. Z kolei low caf posługuje się często zupełnie odmienną paletą smaków niż arabiki. Jest nierzadko zdecydowanie słodszy oraz ma swoją fajną kremową teksturę. A to właśnie na nowych smakach w kawie zależy nam najbardziej. Żeby to nudą nie wiało!

Pierwsza Laurina, jaką piłem (i jedna z najlepszych!) pochodzi z The Barn. Natomiast pierwszą polską palarnią, która wprowadziła Laurinę jest HAYB. Kolumbia Felipe Arcila jest wszystkim tym co w Laurinie jest najlepsze. Wypełniona owocami po brzegi, obrabiana obróbka lactic która podbija ciekawą mleczną teksturę, a jednocześnie pozostaje bardzo rześka. Jest to druga kawa w moim życiu w której wyczułem nutę arbuza!

Kuba Kalusiński

"Branża kawowa to taki sport, tyle że w gastronomii". Chłopak z Wągrowca, mieszkający w Poznaniu. Były Brisman (chociaż mentalnie zawsze nim będę), 1/2 załogi DearJudges, oraz 1/1 załogi Guest Coffee. Skupiam się na tworzeniu kultury kawowej, i całkiem dobrze mi to wychodzi.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Kuba Kalusiński

Recent Posts

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

1 tydzień ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

3 tygodnie ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

3 tygodnie ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

4 tygodnie ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 miesiąc ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej