Lody, lody kawowe dla ochłody! Lody to najlepszy deser na wakacyjne upały, który nie tylko skutecznie chłodzi, ale również doskonale smakuje. A do tych z dodatkiem mocnego espresso z ulubionych ziaren kawy to już chyba w ogóle nie muszę nikogo przekonywać. U mnie to była miłość „od pierwszej degustacji”. Dodatkowo porcja lodów o smaku caffe latte z powodzeniem zastąpi popołudniową kawę oraz zaspokoi ochotę na słodkie małe co nieco. I nie musicie obawiać się młodszych lodożerców, bowiem takie lody wzmocnione odrobiną likieru to bez wątpienia wersja tylko dla dorosłych. Jak zatem zrobić domowe lody kawowe? Oto prosty przepis!
Przygotowanie lodów może wydawać się dosyć skomplikowanym procesem. Jednak nie do końca tak jest, ponieważ idealnie kremowe lody kawowe można zrobić we własnym domu, bez większego wysiłku, w zaledwie dziesięć minut z kilku podstawowych składników. W efekcie otrzymując pełnię smaku i aromatu w każdej małej kulce. Prosto, szybko i przyjemnie. Bez specjalnej maszynki, surowych jajek i sztucznych polepszaczy. Tylko czysty smak śmietanki połączony z aromatem Waszej ulubionej kawy i subtelną nutą prawdziwej wanilii. Jedyne o czym powinniście pamiętać to, aby podczas ubijania nieco kapryśną śmietankę mieć cały czas na oku, inaczej łatwo ją przebić i zamiast puszystego kremu wyjdzie masło, a tego nie da się już uratować. Nie najlepszym pomysłem będzie również pominięcie w przepisie na lody kawowe likieru, dzięki któremu, a konkretnie dzięki zawartemu w nim alkoholowi, lody nie zamarzają na kamień, lecz zachowują przyjemną strukturę i można je nakładać praktycznie od razu po wyjęciu z zamrażalnika.
W prostych przepisach jak ten, każdy składnik i każdy krok jest ważny. Jednak cały sekret niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku kawowych lodów kryje się w dobrej jakości, esencjonalnym espresso z porządnego sprzętu ciśnieniowego lub klasycznej kawiarki. Obie te metody wydobywają z ziaren cały aromat skondensowany w niewielkiej ilości płynu, która nie zaszkodzi kremowej konsystencji lodów, a nada całości mocy i charakteru. Co więcej, w lodach o smaku kawy bez problemu wyczujemy również świeżość ziaren, odpowiednie palenie, czy jakość mielenia. Dlatego warto poświęcić im szczególna uwagę i wybrać najlepsze.
Kiedy lody dodatkowo oprószycie wiórkami gorzkiej, mlecznej bądź białej czekolady lub polejecie dobrym syropem, otrzymacie doskonały deser na każdą okazję. Wyśmienity zarówno w eleganckim pucharku podany jako zwieńczenie obiadu z przyjaciółmi, jak i w chrupiącym rożku na wynos. Tak czy inaczej, powinniście spróbować.
Lody caffe latte:
Dodatkowo:
Ten przepis na lody o smaku caffe latte dedykuję wszystkim kawoszom i miłośnikom słodkich kawowych przyjemności. Korzystajcie i cieszcie się wakacyjnym luzem.
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej