Kawowe przepisy

Przepis na domowe lody kawowe dla ochłody! Jak zrobić lody caffe latte?

Lody, lody kawowe dla ochłody! Lody to najlepszy deser na wakacyjne upały, który nie tylko skutecznie chłodzi, ale również doskonale smakuje. A do tych z dodatkiem mocnego espresso z ulubionych ziaren kawy to już chyba w ogóle nie muszę nikogo przekonywać. U mnie to była miłość „od pierwszej degustacji”. Dodatkowo porcja lodów o smaku caffe latte z powodzeniem zastąpi popołudniową kawę oraz zaspokoi ochotę na słodkie małe co nieco. I nie musicie obawiać się młodszych lodożerców, bowiem takie lody wzmocnione odrobiną likieru to bez wątpienia wersja tylko dla dorosłych. Jak zatem zrobić domowe lody kawowe? Oto prosty przepis!

Domowe lody caffe latte

Przygotowanie lodów może wydawać się dosyć skomplikowanym procesem. Jednak nie do końca tak jest, ponieważ idealnie kremowe lody kawowe można zrobić we własnym domu, bez większego wysiłku, w zaledwie dziesięć minut z kilku podstawowych składników. W efekcie otrzymując pełnię smaku i aromatu w każdej małej kulce. Prosto, szybko i przyjemnie. Bez specjalnej maszynki, surowych jajek i sztucznych polepszaczy. Tylko czysty smak śmietanki połączony z aromatem Waszej ulubionej kawy i subtelną nutą prawdziwej wanilii. Jedyne o czym powinniście pamiętać to, aby podczas ubijania nieco kapryśną śmietankę mieć cały czas na oku, inaczej łatwo ją przebić i zamiast puszystego kremu wyjdzie masło, a tego nie da się już uratować. Nie najlepszym pomysłem będzie również pominięcie w przepisie na lody kawowe likieru, dzięki któremu, a konkretnie dzięki zawartemu w nim alkoholowi, lody nie zamarzają na kamień, lecz zachowują przyjemną strukturę i można je nakładać praktycznie od razu po wyjęciu z zamrażalnika.

Sekretem udanych lodów kawowych jest intensywne espresso

W prostych przepisach jak ten, każdy składnik i każdy krok jest ważny. Jednak cały sekret niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku kawowych lodów kryje się w dobrej jakości, esencjonalnym espresso z porządnego sprzętu ciśnieniowego lub klasycznej kawiarki. Obie te metody wydobywają z ziaren cały aromat skondensowany w niewielkiej ilości płynu, która nie zaszkodzi kremowej konsystencji lodów, a nada całości mocy i charakteru. Co więcej, w lodach o smaku kawy bez problemu wyczujemy również świeżość ziaren, odpowiednie palenie, czy jakość mielenia. Dlatego warto poświęcić im szczególna uwagę i wybrać najlepsze.

Espresso do lodów możecie przygotować np. z ziaren od Coffeelab

Lody kawowe z dodatkami

Kiedy lody dodatkowo oprószycie wiórkami gorzkiej, mlecznej bądź białej czekolady lub polejecie dobrym syropem, otrzymacie doskonały deser na każdą okazję. Wyśmienity zarówno w eleganckim pucharku podany jako zwieńczenie obiadu z przyjaciółmi, jak i w chrupiącym rożku na wynos. Tak czy inaczej, powinniście spróbować.

Domowe lody kawowe – prosty przepis

Składniki:

Lody caffe latte:

  • 80 ml intensywnego espresso z ulubionych ziaren
  • 300 g dobrze schłodzonej śmietanki 36%
  • 250 g schłodzonego mleka zagęszczonego słodzonego
  • 2 łyżki (30 ml) likieru kawowego
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka, mleczna lub biała
  • syrop
  • kruche wafelki w kształcie rożków

Przygotowanie:

  1. Przygotowane espresso wystudzić, a następnie wymieszać z likierem oraz ziarenkami wanilii.
  2. Mocno schłodzoną śmietankę ubić za pomocą miksera na puszysty krem, jednak nie całkiem na sztywno, cały czas uważając, aby jej nie przebić.
  3. Następnie zmniejszyć obroty i dalej miksując dodać schłodzone mleko zagęszczone oraz partiami przygotowane espresso z likierem i wanilią.
  4. Gotową masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, wyrównać i odłożyć do zamrażalnika na co najmniej 5-6 godzin, aż masa stwardnieje.
  5. Gotowe lody podawać w pucharkach lub wafelkach w kształcie rożków oprószone czekoladowymi wiórkami lub polane syropem.

Ten przepis na lody o smaku caffe latte dedykuję wszystkim kawoszom i miłośnikom słodkich kawowych przyjemności. Korzystajcie i cieszcie się wakacyjnym luzem.

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

6 dni ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

4 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej