Herbata

Matcha japońska czy chińska?

Kupując kawę, zwracamy uwagę na kraj pochodzenia, bo wiemy, że wpływa ono na smak kawy. Czy tak samo jest w przypadku matchy, drugiego najpopularniejszego napoju w większości kawiarni? Skąd pochodzi najlepsza matcha?

Matcha pochodzi z Chin, pierwsze wzmianki o niej pojawiają się w tamtejszych źródłach już w VII wieku. około pięciu stuleci później Japończycy zainteresowali się zielonym proszkiem i pokochali go na tyle, że – jak to zwykle bywa w ich przypadku – opanowali sztukę uprawy do perfekcji. Podczas gdy w Chinach niemalże zaprzestano produkcji matchy, Japończycy zawłaszczyli ten produkt i doskonalili go przez setki lat. Matcha stała się napojem ceremonialnym parzonym przez mnichów przed medytacją czy przez samurajów przed walką.

Obecnie matcha uznawana jest za produkt japoński i to pochodzenie gwarantuje najwyższą jakość herbaty. Poza pochodzeniem warto także zwrócić uwagę na kolor, czy sposób przechowywania. O tym jak rozpoznać dobrą matchę piszemy w tym artykule.

Chińczycy ponownie zainteresowali się matchą na większą skalę, kiedy kilkanaście lat temu zaczęła wzrastać jej popularność. Matcha chińska, mimo oryginalnego pochodzenia, jest tam więc stosunkową nowością, a jej produkcja wzorowana jest na japońskiej, wykorzystując gromadzoną przez wiele wieków w Japonii wiedzę.

Podobnie jak w przypadku kawy terroir, czyli klimat, gleba i warunki uprawy, są jednak nie do odtworzenia i mają ogromny wpływ na smak matchy. Jak podsumowuje Marcin w artykule obalającym mity na temat matchy: tak, jak nie nazwiemy szampanem win produkowanych tą samą metodą w innych częściach Europy i świata, tak matchą nie powinnyśmy nazywać innych sproszkowanych zielonych herbat wykorzystujących japońskie metody produkcji. Japońska matcha to szampan wśród win musujących, co nie oznacza jednak, że nie może nam zasmakować inna, chińska, czy w przyszłości pochodząca z innego kraju, tak jak smakuje nam Ancestral, czy Franciacorta!

 

Aga Bukowska

Dziennikarka, specjalistka od branży specialty. Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Miłośniczka dobrego jedzenia i pięknych zdjęć, uzależniona od kawy i podróży.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Aga Bukowska

Recent Posts

Milk Brew – kompromis między kawą przelewową a mrożonym latte!

Czy to możliwe, by pogodzić miłość do klarownej kawy przelewowej z nieodpartą chęcią delektowania się…

24 godziny ago

Coconut coffee cloud

Kawa to, czy obłoczek? Lato to idealny czas na kawowe eksperymenty. Upalne, długie dni same…

2 tygodnie ago

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

1 miesiąc ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

1 miesiąc ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

2 miesiące ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej