Kawowe przepisy

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i czekolada to trio idealne, działające kojąco na wszystkie zmysły potrzebujące czegoś słodkiego!

Składniki

Mus czekoladowy: 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • podwójne espresso
  • 30g masła
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Karmelowy popcorn: 

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 50 g popcornu

Sposób przygotowania

  1. Mus czekoladowy:
  • Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej ze szczyptą soli. Dodaj espresso, wymieszaj.
  • W oddzielnej misce, również w kąpieli wodnej, utrzeć żółtka z cukrem. Miskę z żółtkami umieścić na garnku z gotującą się wodą i ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje.
  • Do utartych żółtek wlać rozpuszczoną czekoladę, delikatnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy czekoladowej delikatnie, partiami, wmieszać ubitą pianę z białek.
  • Gotowy mus przełożyć do pucharków lub szklanek.
  • Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aby mus stężał.
  1. Karmelowy Popcorn:
  • W garnku rozpuścić cukier na małym ogniu, aż powstanie karmel. Dodać masło, mieszając, aż się rozpuści i połączy z karmelem. Wlać śmietankę, cały czas mieszając, aż karmel zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą.
  • Wsypać popcorn i dokładnie wymieszać, tak, aby każde ziarenko było pokryte karmelem.
  • Wyłożyć karmelowy popcorn na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.
  • Na wierzch schłodzonego musu czekoladowego nałożyć porcję karmelowego popcornu.

*Pamiętaj, żeby użyć świeżych jajek, najlepiej Bio lub z wolnego wybiegu. 

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Matcha japońska czy chińska?

Kupując kawę, zwracamy uwagę na kraj pochodzenia, bo wiemy, że wpływa ono na smak kawy.…

4 dni ago

Milk Brew – kompromis między kawą przelewową a mrożonym latte!

Czy to możliwe, by pogodzić miłość do klarownej kawy przelewowej z nieodpartą chęcią delektowania się…

5 dni ago

Coconut coffee cloud

Kawa to, czy obłoczek? Lato to idealny czas na kawowe eksperymenty. Upalne, długie dni same…

2 tygodnie ago

Kontrola jakości w kawiarni – jak to naprawdę wygląda?

Niedawno na naszym blogu opublikowaliśmy artykuł o technologii za barem kawiarni. Jak słusznie zauważa Dominik,…

1 miesiąc ago

Aeropress lemonade

Lato to czas, kiedy kawa musi być szybka, zimna i prosta. Nie każdy ma ochotę…

2 miesiące ago

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej