Kawy z Etiopii chyba nigdy nie znudzą się miłośnikom dobrej kawy. Wcale się nie dziwię, sam je uwielbiam! W ramach trzech Przelewów Miesiąca na grudzień 2020 znajdziecie Etiopię z wrocławskiej palarni kawy Wroasters!
Etiopia Bale Mountain od Wroasters to ciekawa propozycja. Kawa została poddana obróbce naturalnej, na sucho, w związku z tym, jak na Etiopię przystało, powinno być dość ciężko, słodko, tropikalnie czy jagodowo. A tu mała zmiana planów – jaśmin, limonka i miód, według danych na etykiecie.
Wroasters przygotowało kawę z regionu West Arsi w Oromii, która jest miksem lokalnych odmian, co jest charakterystyczne dla tego kraju. Wysokie uprawy, rzędu 1800m n.p.m. dają kawie sporo przyjemnej słodyczy i kwaskowatości.
Suchy aromat kawy ma w sobie dużo landrynkowej słodyczy oraz słodkich cytrusów.
Nie będę ukrywał, że ta kawa najbardziej mi zasmakowała parzona w klasycznym dripperze V60. Etiopia i V60 to niemal zawsze połączenie idealne. Bez zbędnych kombinacji, proporcje 1:17, czas parzenia 2:30-45, w tym preinfuzja 30 sekund z zamieszaniem.
To, czego można by się było spodziewać po naturalnej Etiopii, to dominujące smaki ciężkich, dojrzałych owoców, bądź owoców tropikalnych. Tutaj spore zaskoczenie. W zapachu dominuje landrynka cytrynowa, sporo miodowej słodyczy, nieco słodkich cytrusów, a także delikatna kwiatowość. Całość nie przytłacza.
Warto wrzucić tę kawę także w Chemeksa. Pojawi się wtedy więcej cytrusowych nut, choć nadal słodkich, a całość zyska na wytrawności.
To ciekawa propozycja dla tych, którzy nie są szczególnymi fanami kaw z obróbki naturalnej, bo w swoim charakterze Etiopia Bale Mountain z Wroasters nie jest takim klasykiem. Ma sporo cech, które przypisać by można obróbce mytej czy typu honey.
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej