Kawa

Przelew Miesiąca – luty: El Salvador Lombardia od Sloane

Czasami potrzebujesz po prostu otulenia kocykiem, ciszy i świętego spokoju z kubkiem kawy. Żeby nic nie rozpraszało i było błogo oraz przyjemnie. Nie potrzeba też wtedy kawy, która jest rześka, ostra, wybuchająca wręcz na języku całymi seriami owocowych bomb. Zdecydowanie lepiej jest wtedy usiąść z czymś bardziej delikatnym, gładkim, słodkim i przyjemnymi niuansami, na przykład z lutowym Przelewem Miesiąca, czyli El Salvador Lombardia z rumuńskiej palarni Sloane.

Sloane po raz drugi

Rumuńska palarnia Sloane już od kilku lat ładnie sobie radzi na europejskim rynku oraz na coffeedeskowych półkach. Na pewno wpływa na to fakt, że Bogdan Georgescu, Head Roaster, zdobył tytuł v-ce Mistrza Świata Roastingu w 2019 roku, pokazując, że w Bukareszcie można palić dobrą kawę.

Kawę od Sloane mogliście już próbować w czerwcu zeszłego roku, kiedy Przelewem Miesiąca była ich Brazylia z obróbki anaerobic. Było owocowo i ciekawie! Teraz, w lutym, pora na inną odsłonę tych rumuńskich frykasów. El Salvador Lombardia.

Na tylnej etykiecie znajdziemy garść ciekawych informacji. Kawa pochodzi z Salwadoru, z regionu Santa Ana, z farmy Rodolfo Ruffattiego – Lombardia położonej 950 m n. p. m. Jest to kawa odmiany Red Bourbon i, co ciekawe, nie jest poddana tylko jednej obróbce. W paczce jest miks obróbek naturalnej, honey oraz cherry maceration. Co, zdaniem ludzi z palarni ma się przełożyć na interesujący profil smakowy składający się z trufli czekoladowych, pigwy, ciasta dyniowego, granatu, lipy, miodu i orzechów makadamia. Niezły zestaw!

Suchy aromat, po zmieleniu, to przede wszystkim praliny czekoladowe, kwiaty oraz miód.

Parzenie

Dripper V60

Począwszy klasycznie od V60. Tu próbowałem z różnymi dozami i okazało się, że najciekawsze efekty uzyskałem minimalnie obniżając standardową gramaturę do 17 g na 300 g wody.  Przy 20 g i 18 g kawa wychodziła słodka, ale z dużo mniej wyczuwalnymi niuansami, natomiast przy 17 g już było ciekawie.

Parzenie standardowe – 60 g wody na preinfuzję, 30 sekund, a następnie stopniowe dolewanie aż do 300 g. Woda filtrowana, świeżo zagotowana. Ostatnia porcja wody wlana w okolicach 2:00-2:15 i całkowity czas parzenia 2:45.

W zapachu przede wszystkim pralina czekoladowa, wanilia, miód i kwiaty (być może kwiaty lipy wspomniane na etykiecie są dobrym tropem). W smaku dominuje przede wszystkim słodycz nadziewanych czekoladek, miód, odrobina dojrzałego jabłka, pigwy i waniliowy finisz. Body lekkie w stronę średniego, całość bardzo gładka i krągła.

Aeropress

Aeropress to dobry kierunek parzenia dla tych, którzy chcą z kawy wycisnąć więcej ożywczej kwaskowatości. 15 g kawy, wsypane do 110 g wody, zamieszane i zalane ponownie 110 g wody. Mielenie drobniejsze niż do dripa. Przeciskanie po 1:15 przez około 20 sekund.

Tu zapach bardziej owocowy, idący w czekoladki z nadzieniem, śliwki w czekoladzie, mus jabłkowy i nieco przypraw korzennych. W smaku na początku pojawiają się czekoladki – trufle, ale zaraz potem ustępują miejsca pigwie, musowi jabłkowemu i miodowi. Pysznie!

Chemex

Chemex, przy 28 g na 500 g wody i czasie parzenia w okolicach 4:00 minut to doznania przede wszystkim z pogranicza bombonierki z różnymi nadzieniami, orzechy i delikatny posmak słodkich, żółtych jabłek.

Którą wersję wybieracie dla siebie?

Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Marcin Rzońca

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

7 dni ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

4 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej