Cukierek, albo psikus! Jeśli obchodzić Halloween to tylko kolorowo, z przytupem i przede wszystkim z przymrużeniem oka. Dlatego dzisiaj mamy dla Was strasznie smaczne, strasznie kawowe ciasteczka, które przygotujecie nawet na ostatnią chwilę. Co więcej, kiedy przyozdobicie je kolorowym lukrem z pewnością niejedna osoba krzyknie na ich widok, oczywiście z zachwytu 😀
Ciasteczka kawowe nie powstaną bez mąki, masła i słodzika. Jednak tym co je wyróżnia jest kawa. To ona w głównej mierze decyduje o ich wyjątkowym smaku i aromacie. Ważne, aby była to kawa wysokiej jakości, świeżo palona i w tym przypadku jak najdrobniej mielona. Dlatego przydatny może okazać się młynek dający dobrą kontrolę nad grubością mielenia. Dodatkowo, do przygotowania ciasteczek użyjemy espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawę z kawiarki. Obiema metodami uzyskamy idealnie skoncentrowany, intensywny napar.
Ciasteczka kawowe nawet bez lukru są bardzo smaczne. Natomiast nie od dzisiaj wiadomo, że je się również oczami. Dlatego udekorowałam je tematycznie, kolorowym lukrem. Jednakże Wasze ciasteczka mogą wyglądać zupełnie inaczej. Mogą przybierać najróżniejsze postacie i kształty. Ponadto, jeżeli nie chcecie dodawać do lukru białka, zastąpcie go odrobiną gorącej wody, mimo wszystko pamiętajcie, że lukier królewski całkowicie zastyga, dzięki czemu jest trwalszy.
To jak, gotowi na kawową noc strachów? Zaczynajmy! Oto przepis na strasznie kawowe ciasteczka w dwóch wersjach: kruche z lukrem oraz mięciutkie, mocno maślane.
Zamiast lukru można udekorować ciasteczka kolorowymi pisakami cukrowymi.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Każdy powód do zabawy jest dobry, dlatego korzystajcie z przepisu i niech Wam się dobrze piecze!
Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…
Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Ta strona używa cookies.
Więcej