Kawowe przepisy

Strasznie kawowe ciasteczka na Halloween

Cukierek, albo psikus! Jeśli obchodzić Halloween to tylko kolorowo, z przytupem i przede wszystkim z przymrużeniem oka. Dlatego dzisiaj mamy dla Was strasznie smaczne, strasznie kawowe ciasteczka, które przygotujecie nawet na ostatnią chwilę. Co więcej, kiedy przyozdobicie je kolorowym lukrem z pewnością niejedna osoba krzyknie na ich widok, oczywiście z zachwytu 😀

Strasznie kawowe ciasteczka

Ciasteczka kawowe nie powstaną bez mąki, masła i słodzika. Jednak tym co je wyróżnia jest kawa. To ona w głównej mierze decyduje o ich wyjątkowym smaku i aromacie. Ważne, aby była to kawa wysokiej jakości, świeżo palona i w tym przypadku jak najdrobniej mielona. Dlatego przydatny może okazać się młynek dający dobrą kontrolę nad grubością mielenia. Dodatkowo, do przygotowania ciasteczek użyjemy espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawę z kawiarki. Obiema metodami uzyskamy idealnie skoncentrowany, intensywny napar.

kawowe ciasteczka w kształcie dynikawowe ciasteczka w kształcie dyni

Dekorowanie

Ciasteczka kawowe nawet bez lukru są bardzo smaczne. Natomiast nie od dzisiaj wiadomo, że je się również oczami. Dlatego udekorowałam je tematycznie, kolorowym lukrem. Jednakże Wasze ciasteczka mogą wyglądać zupełnie inaczej. Mogą przybierać najróżniejsze postacie i kształty. Ponadto, jeżeli nie chcecie dodawać do lukru białka, zastąpcie go odrobiną gorącej wody, mimo wszystko pamiętajcie, że lukier królewski całkowicie zastyga, dzięki czemu jest trwalszy.

To jak, gotowi na kawową noc strachów? Zaczynajmy! Oto przepis na strasznie kawowe ciasteczka w dwóch wersjach: kruche z lukrem oraz mięciutkie, mocno maślane.

Strasznie kawowe ciasteczka z lukrem

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bardzo drobno mielonej kawy pod espresso
  • 1-2 łyżki zimnego espresso
  • ½ łyżeczki cynamonu

Lukier królewski:

  • 1 białko
  • ok. 150 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • barwniki spożywcze

Zamiast lukru można udekorować ciasteczka kolorowymi pisakami cukrowymi.

Przygotowanie:

  1. Do mielonej kawy dodać espresso, wymieszać i odstawić.
  2. Do przesianej mąki pszennej dodać cukier puder, cynamon oraz pokrojone, zimne masło. Całość posiekać ostrym nożem lub rozcierać między palcami do uzyskania kruszonki.
  3. Pośrodku zrobić wgłębienie, dodać żółtko oraz kawę z espresso i szybko zagnieść ciasto. Można również wyrobić ciasto za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
  4. Z ciasta uformować kulę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę.
  5. Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, za pomocą wybranej foremki wycinać ciasteczka kawowe i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 10-12 minut, uważając, aby się nie przypaliły, a następnie wystudzić.
  7. Przygotować lukier: do miseczki dodać białko, cukier puder i kilka kropelek soku z cytryny. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru pudru, do zbyt gęstego dodać więcej soku z cytryny. Jeżeli lukier barwimy, dodać odpowiedni barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.
  8. Wystudzone ciasteczka kawowe udekorować lukrem za pomocą rękawa cukierniczego lub specjalnego pisaka do lukrowania.

Miękkie ciasteczka kawowe

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 110 g miękkiego masła
  • ⅓ – ½ szklanki (ok. 70g-100g) drobnego, brązowego cukru
  • 2 jajka
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1½ łyżki bardzo drobno mielonej kawy pod espresso
  • 3 łyżki wystudzonego espresso
  • ½ łyżeczki cynamonu

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

Dodatkowo:

  • czarny pisak cukrowy do dekorowania
  • masło do posmarowania foremek i mąka do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Do mielonej kawy dodać espresso, wymieszać i odstawić.
  2. Masło utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i cały czas miksując, wbić jajka. Dodać kawę z espresso i mieszać do połączenia składników.
  4. Na koniec, dodać suche składniki (przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem) i wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Halloweenowe foremki (ja użyłam silikonowych) bardzo cieniutko wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką (nadmiar mąki strzepać).
  6. Ciasto na babeczki przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim foremki do około połowy ich wysokości.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Przed wyjęciem z foremek odczekać chwilę, aby odrobinę wystygły. Po wyciągnięciu z foremek studzić na kratce.
  8. Wystudzone ciasteczka udekorować pisakiem cukrowym.

Każdy powód do zabawy jest dobry, dlatego korzystajcie z przepisu i niech Wam się dobrze piecze!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Kawiarnia Coffeedesk w The Form na warszawskiej Woli

Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…

14 godzin ago

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…

3 dni ago

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

4 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

4 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago