Lifestyle

Tłusty czwartek: Przepis na pączki białą czekoladą i matcha

Matcha – wdzięczny proszek powstały z liści zielonej herbaty o nadzwyczaj szerokim zastosowaniu. Ostatnimi czasy cieszy się coraz większą popularnością i ciężko nie zgodzić się z tym trendem, bowiem ilość wartości odżywczych którą przyswajamy z każdym jej gramem jest doprawdy imponująca. Wpływa pozytywnie na pamięć, koncentrację, podnosi poziom energii i pomaga się zrelaksować. Można by powiedzieć, że to produkt wręcz idealny.

Sproszkowana zielona herbata nadaje się nie tylko do picia, ale też do stosowania przy różnego rodzaju wypiekach – pięknie barwi i wzbogaca smakiem. Idąc tym tropem postanowiłam, że tym razem najsłodszy dzień w roku (Tłusty czwartek) będzie nieco inny niż zawsze, czyli bez klasycznych pączków z różą, za to z pączkami z dziurką (donutami, oponkami..) sowicie oblanymi mieszanką białej czekolady i matchy Teapigs. Dla tych, którzy każdego dnia wypijają kubek zielonego latte będzie to nie lada gratka, za to dla tych, którzy nie zdążyli zapoznać się jeszcze ze smakiem matchy – świetna okazja do nadrobienia zaległości.

Przepis na pączki z polewą matcha i biała czekolada

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 80 g cukru
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 180 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 30 ml alkoholu (brandy, wódka itd.)
  • 65 g masła, stopionego i wystudzonego

Polewa:

  • 300 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki sproszkowanej matchy

Przygotowanie:

1. Suche składniki mieszamy*, dodajemy żółtka, wlewamy letnią wodę, mleko i alkohol – mieszamy 3 minuty. Dolewamy stopione, przestudzone masło i mieszamy przez kolejne 7 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nieklejące. Gotowe przekładamy do czystej, wysmarowanej odrobiną oleju miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-1,5h).

2. Na patelni o grubym dnie lub w garnku na małym ogniu rozgrzewamy olej do 185 stopni.

3. W gotowe ciasto wbijamy pięść, celem odgazowania. Wykładamy je na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Za pomocą wykrawaczek do ciastek w dwóch rozmiarach lub szklanki i kieliszka wykrawamy pączki z dziurką. Każdy układamy na oddzielnym kawałku wyciętym z papieru do pieczenia i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Każdy pączek smażymy z dwóch stron po ok. 1 1⁄2 minuty (do zrumienienia), pamiętając, że temperatura oleju musi wynosić 180-185 stopni. Gotowe studzimy na kratce lub papierowym ręczniku.

4. Śmietankę podgrzewamy, czekoladę drobno siekamy i wkładamy do wysokiego naczynia. Do czekolady wsypujemy matchę i zalewamy śmietanką. Czekamy 2 minuty i blendujemy na gładką masę. Polewę przelewamy przez sitko i zostawiamy na ok. 10 minut do przestygnięcia (inaczej będzie całkowicie spływać z pączków).

5. Każdego pączka maczamy w polewie do połowy wysokości, dajemy chwilę
na odcieknięcie nadmiaru i tak przygotowane możemy jeść w każdej ilości.

*Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego z płaską końcówką.

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

1 tydzień ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

4 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej