Herbata

Zimowe przepisy na matchę

Długie zimowe wieczory sprzyjają chwilom relaksu przy ciepłych napojach, ale czasem zdecydowanemu spadkowi energii. W takich chwilach warto sięgnąć po matchę, której pobudzające działanie skutecznie uchroni nas od ciągle zamykających się oczu już o 15.

Wiemy, że matcha to dla wielu nie lada wyzwanie, dlatego przygotowaliśmy kilka inspiracji, które sprawią, że zielona herbata nabierze zdecydowanie nowego charakteru. Połączenie intensywnego smaku matchy z delikatnością białej czekolady, nutką róży lub aromatem piernika to nie tylko doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodne dni, ale także prawdziwa uczta dla podniebienia.

Matcha z białą czekoladą

2 g matcha Dear Tea Society
50 ml ciepłej wody
70 g białej czekolady
220 ml mleka zwykłego lub roślinnego

  1. Czekoladę i ok. 100 ml mleka umieszczamy w rondelku, ustawiamy na małym ogniu i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Resztę mleka spieniamy (np. w spieniaczu bialetti)
  2. Matchę zalewamy ciepłą wodą i przez ok. 20 sekund mieszamy chasenem. Dodajemy roztopioną czekoladę i spienione mleko, mieszamy.

Matcha piernikowa

4 g matcha Kiso od Happa to mame
80 ml ciepłej wody
400 ml mleka owsianego
2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika

  1. Mleko podgrzewamy (lub spieniamy) i mieszamy z przyprawą do piernika i miodem.
  2. Matchę i wodę umieszczamy w ulubionej czarce. Chasenem mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników i delikatnego spienienia.
  3. Piernikowe mleko wlewamy do matchy, wierzch można posypać dodatkową porcją cynamonu.

Matcha różana

Syrop różany
100 g brązowego cukru 100 ml wody
70 ml wody różanej

2 g matchy Teapigs
50 ml ciepłej wody
1 łyżka syropu różanego 200 ml mleka
płatki róży

  1. Składniki na syrop różany umieszczamy w garnku i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Całość przelewamy do czystego, wyparzonego, szklanego naczynia i szczelnie zamykamy – przyda nam się później.
  2. Matchę energicznie mieszamy z wodą za pomocą chasena. Dodajemy syrop różany oraz spienione mleko. Wierzch posypujemy płatkami róży.
Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Domowe lody cold brew – mrożona kawa, ale inaczej!

A gdyby tak zjeść swoją ulubioną kawę zamiast ją pić? W upalne dni cold brew…

2 tygodnie ago

Ziołowe cold brew z malinami i melisą

Lato to czas, gdy szukamy orzeźwienia. Przyznacie, że ciężko je znaleźć w gorącej herbacie, a…

4 tygodnie ago

Running clubs

Jeszcze do niedawna kawa była sprawą osobistą -  szybka, samotna, na wynos. Bieganie? Tylko dla…

1 miesiąc ago

Koniec ery Kryształu Żywieckiego

Historia popularności Jest wrzesień 2016. Trwają Mistrzostwa Polski Aeropress organizowane przez Forum — wtedy jeszcze…

1 miesiąc ago

Młynkowy zawrót głowy, czyli jak znaleźć idealne ustawienie?

O świeżości słów kilka Chyba każdy entuzjasta kawy, szczególnie tej wysokiej jakości - specialty, zdaje…

1 miesiąc ago

Matcha japońska czy chińska?

Kupując kawę, zwracamy uwagę na kraj pochodzenia, bo wiemy, że wpływa ono na smak kawy.…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej