Herbata

3 przepisy na matchę i jeden gratis!

Wiele można usłyszeć o dobrych właściwościach matchy i chyba dlatego w ostatnim czasie sięgamy po nią tak chętnie. Pomysłów i przepisów z matchą jest wiele. Również w naszej kawiarni bazą do większości napojów zarówno tych w formie deserowej jak i bardziej wytrawnej czy orzeźwiającej jest skondensowany shot z matchy. 

Shot z matchy – przepis

1g herbaty zalewamy 20 ml gorącej wody (najlepiej w temperaturze 80 stopni Celsjusza) i dokładnie i energicznie mieszamy za pomocą chasena (to ta miotełka!). Wykonujemy ruchy przypominające literę „M” aż do uzyskania charakterystycznej pianki i konsystencji bez grudek.

Profesjonalne gadżety można też zastąpić – choćby popularnym spieniaczem, takim na baterie, dostępnym w większości marketów. Co do samego przepisu na matchę – możecie zwiększyć ilość matchy, jednak warto pamiętać, że napój staje się wtedy bardzo intensywny i trudniej utrzymać jego przyjemną konsystencję i balans.

Pamiętajcie jednak, że matche bywają różne, oczywiście lepsze i gorsze. Niektóre są łagodniejsze, słodsze, bardziej deserowe. Inne – intensywniejsze, bardziej trawiaste, a nawet „gloniaste” czy „rybne”. Dlatego bardzo zachęcamy do tego, żeby szukać tej „swojej” i nawet jeśli nie trafimy najlepiej za pierwszym razem – nie zniechęcać się do dalszych prób i poszukiwań.

No i super, połowa sukcesu za nami! 

Przepisy na matchę na ciepło

Klasyczna matcha

Zacznijmy od najbardziej podstawowej, a zarówno najzdrowszej opcji. Przygotowujemy shota z matchy (najlepiej użyć do tego większej czarki lub miseczki) i dolewamy kolejne 80g wody. Nie używajcie wrzątku. +/- 80 stopni będzie idealnie. Tutaj oczywiście jakość matchy odegra największą rolę.

Matcha latte

Kawa z matchy to popularna opcja, przyjemnie otulająca, słodka i rozgrzewająca. Do wykonanego shota dolewamy 5ml syropu klonowego i dokładnie mieszamy, a następnie spieniamy napój razem z mlekiem lub napojem roślinnym, dzięki temu uzyskujemy aksamitną, nierozwarstwiającą się konsystencję (jeśli nie macie spieniacza do mleka lub french pressa możecie wlać ciepłe mleko do gotowej matchy, też będzie super!). Koniecznie spróbujcie jej z ćwiartką pomarańczy na przełamanie smaku.

P.S. Przepis na kawę z matchy można też wykorzystać do zrobienia napoju na zimno. Wystarczy uzupełnić szklankę lodem i nie podgrzewać mleka (tutaj ekstra sprawdzi się zest z pomarańczy ułożony na mleku/ na krawędzi szklanki dla podkręcenia smaku). 

Przepisy na matchę na zimno

Matcha na soku

Zdecydowanie jedna z tych bardziej zaskakujących opcji. Rześka, delikatnie słodka i nawadniająca, idealna na gorące dni albo zamiast smoothie do/zamiast śniadania. Do szklanki uzupełnionej lodem wyciskamy sok z pomarańczy i na to wlewamy matchę, możecie wykończyć napój świeżą miętą, na pewno wniesie tam coś ciekawego. 

Matcha tonik

Opcja dla osób, które wolą wytrawne smaki. To przepis na matchę, w którym delikatna słodycz przełamana jest goryczką w lekko musującym napoju. Do szklanki z lodem wlewamy tonik (u nas klasyczny) i wlewamy do środka shota z matchy. Dla podbicia wytrawności dorzucamy też plaster pomarańczy i gałązkę rozmarynu. Najlepsza lemoniada lata 2022.

No i nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie użyli naszej matchy w przepisie na słodkości. No i w ogóle przypominamy, że matcha to super temat do wypieków czy kremów.

Ciastka z matchą

Podrzucamy przepis na nasze ulubione ciacha:

  • 170g masła miękkiego
  • 70g cukru białego
  • 70g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 280g mąki
  • łyżeczka sody (płaska)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mleka
  • 150g drobinek białej czekolady
  • W przepisie wykorzystujemy shot z matchy (3 łyżki matchy, 40ml gorącej wody, mieszamy do połączenia się)

Masło ucieramy z cukrem do puchu/podwojenia objętości. Dodajemy jajko i shota, dalej mieszamy. Dodajemy mąkę, mleko, sodę i sól. Mieszamy łopatką tylko do połączenia się składników. Wrzucamy czekoladę i mieszamy łopatką. Z masy robimy “krążki hokejowe” po 100g. 

Pieczenie: Temp; 160 Czas: 10-12 minut (tylko do zarumienienia się brzegów, nie dłużej).

Smacznego!

Kama Adamiec

Założycielka kawiarni specialty Projekt Nano i konceptu śniadaniowego Projekt Rano. Dwa razy trzecia w Finale MPB i Mistrzyni Polski Brewers Cup z 2018r. Tak samo jak kawę kocha ciasto drożdżowe.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Kama Adamiec

Recent Posts

Wilfa Uniform Evo — single dose w nowej odsłonie

Wilfa Uniform Evo to ewolucja młynka, którego poprzednik – Wilfa Uniform+ – od swojej premiery…

5 dni ago

Matcha japońska i chińska – czym się różnią?

Coraz częściej obok japońskiej matchy stoi chińska. Czy naprawdę to, skąd pochodzi, ma aż takie…

6 dni ago

Muffiny hojicha z malinami i orzechami

A gdyby tak kuchnia tej jesieni pachniała hojichą? Pisaliśmy już trochę o hojicha latte, ale…

1 tydzień ago

Raspberry mocha z białą czekoladą

Maliny i biała czekolada to wyjątkowo udane połączenie, które sprawdzi się zarówno w deserach, jak…

2 tygodnie ago

Jak wybrać idealny dripper dla siebie?

Drip it, baby! Dripper to prawdopodobnie najpopularniejsze urządzenie do parzenia kawy filtrowanej, definiujący niejako całą…

3 tygodnie ago

Latte z pianką o smaku chai

Zbliżamy się do tej magicznej pory roku, kiedy zostawiamy w spokoju kostki lodu i witamy…

4 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej