Jeśli szukasz smakowitego deseru na osłodę zimowych dni, nic nie sprawdzi się lepiej niż kawowa tarta z dużą ilością czekolady i serkiem mascarpone. Aromatyczne połączenie kawy i czekolady zapewni nie tylko słodką chwilę przyjemności, ale również dobry humor oraz porządny zastrzyk energii. To sprawdzony, ponadczasowy duet, który zawsze dobrze smakuje i nigdy się nie nudzi. Zobacz, jak zrobić tartę kawową krok po kroku.
Nasza tarta kawowa składa się z kruchego, kawowego ciasta po brzegi wypełnionego czekoladowo-kawowym nadzieniem oraz delikatnym kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone z espresso. I chociaż całość wymaga trochę pracy i czasu, zapewniam, że warto, a Wasza wytrwałość zostanie nagrodzona niezwykle efektownym, pysznym deserem. Równie smaczny efekt, jak podany, można uzyskać nadziewając kruche ciasto czekoladowo-kawowym budyniem jaglanym na mleku roślinnym. Dodatkowo, zastępując w cieście zwykłe masło roślinnym, a żółtko jedną lub dwoma dodatkowymi łyżkami zimnego espresso, otrzymacie tartę kawową wege. Niezmienne, w jednym i drugim przepisie niezbędną podstawą będzie dobra kawa i czekolada z wysoką zawartością kakao.
Tarta czekoladowo-kawowa może być prawdziwą, słodką ucztą dla fanów czarnego trunku. Niemniej jednak, aby tak było, należy szczególnie zadbać o jakość oraz świeżość użytej kawy. Do naszej tarty doskonale sprawdzą się zbalansowane, średnio lub ciemno palone ziarna. Tak jak w przypadku tradycyjnego parzenia kawy, podobnie w przypadku wypieków, ziarna najlepiej zmielić bezpośrednio przed użyciem, gdyż wtedy kawa posiada najintensywniejszy, bogaty aromat. Kiedy ziarna zostaną zmielone wcześniej, niestety stosunkowo szybko wietrzeją. A zależy nam na tym, aby posmak kawy w deserze był wyraźny i dobrze wyczuwalny. Ponadto do przygotowania tarty używamy kawy w formie drobno zmielonej oraz esencjonalnego espresso. Dlatego przydatny może się okazać młynek dający dobrą kontrolę nad grubością mielenia i ekspres ciśnieniowy lub kawiarka.
Drugim obok kawy istotnym składnikiem tarty w naszym przepisie jest czekolada, po którą zwykle sięgamy z wyrzutami sumienia. Głównie z powodu jej kaloryczności, tym bardziej, że pomimo szczerych chęci, trudno poprzestać na jednej małej kosteczce. Jednak dobrej jakości, prawdziwa czekolada z wysoką zawartością kakao, nie tylko nie szkodzi, ale posiada wiele korzystnych właściwości i może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim, porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza zawarta w czekoladzie szybko dodaje energii i ekspresowo poprawia nastrój. Jedyne o czym należy pamiętać to umiar i zdrowy rozsądek. Takie to proste, a zarazem takie trudne 🙂 Tak, czy inaczej, kawałek mocno czekoladowej tarty, od czasu do czasu, z pewnością nie zaszkodzi.
To jak, gotowi na czekoladowo-kawową przygodę? Zaczynajmy! Oto przepis na pyszną tartę z kremem kawowym i mascarpone.
Latem tartę kawową można dodatkowo udekorować świeżymi owocami, które cudownie przełamią całość lekko kwaskową nutą. Tak czy inaczej, mam nadzieję, że przepis sprawdzi Wam się nie tylko zimą, ale o każdej porze roku. Wszystkiego słodkiego!
Dla tych, którzy nie lubią odpalać piekarnika, przygotowaliśmy równie smaczną tartę kawowo-czekoladową bez pieczenia, na ciasteczkowym spodzie. Pyszny deser, który przygotujecie szybko i łatwo, a jedyne co będzie Wam potrzebne, poza składnikami, to odrobina cierpliwości, aby mógł dobrze zastygnąć w lodówce.
300 g ciasteczek zbożowych, herbatników (użyłam ciasteczek Digestive)
2 łyżeczki kakao
1 łyżka espresso
50 ml espresso
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietanki 30%
50 g serka mascarpone
300 g świeżych borówek (mogą być również maliny)
Gotowy deser przechowywać w lodówce.
Nareszcie dotarły do nas drippery marki April. Wielu z Was zastanawia się pewnie, czy warto…
Do Coffeedesk trafiła nowa palarnia Spojka, prosto z malowniczego Preszowa! Jej opakowania przyciągają wzrok nie…
Czarne latte (charcoal latte) szturmem podbija internet. Co to właściwie jest, jak działa, czym smakuje…
W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie…
Ekspres, który obserwuję od dłuższego czasu i na którego pojawienie się w Polsce czekałem, wreszcie…
A gdyby tak połączyć dripper z French pressem? Poznaj Clever Dripper — innowacyjne narzędzie do…
Ta strona używa cookies.
Więcej