Kawowe przepisy

Tarta kawowa – jak ją zrobić? Przepis na pyszny wypiek z mascarpone

Jeśli szukasz smakowitego deseru na osłodę zimowych dni, nic nie sprawdzi się lepiej niż kawowa tarta z dużą ilością czekolady i serkiem mascarpone. Aromatyczne połączenie kawy i czekolady zapewni nie tylko słodką chwilę przyjemności, ale również dobry humor oraz porządny zastrzyk energii. To sprawdzony, ponadczasowy duet, który zawsze dobrze smakuje i nigdy się nie nudzi. Zobacz, jak zrobić tartę kawową krok po kroku.

Tarta kawowa z czekoladą

Nasza tarta kawowa składa się z kruchego, kawowego ciasta po brzegi wypełnionego czekoladowo-kawowym nadzieniem oraz delikatnym kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone z espresso. I chociaż całość wymaga trochę pracy i czasu, zapewniam, że warto, a Wasza wytrwałość zostanie nagrodzona niezwykle efektownym, pysznym deserem. Równie smaczny efekt, jak podany, można uzyskać nadziewając kruche ciasto czekoladowo-kawowym budyniem jaglanym na mleku roślinnym. Dodatkowo, zastępując w cieście zwykłe masło roślinnym, a żółtko jedną lub dwoma dodatkowymi łyżkami zimnego espresso, otrzymacie tartę kawową wege. Niezmienne, w jednym i drugim przepisie niezbędną podstawą będzie dobra kawa i czekolada z wysoką zawartością kakao.

Intensywnie kawowy deser

Tarta czekoladowo-kawowa może być prawdziwą, słodką ucztą dla fanów czarnego trunku. Niemniej jednak, aby tak było, należy szczególnie zadbać o jakość oraz świeżość użytej kawy. Do naszej tarty doskonale sprawdzą się zbalansowane, średnio lub ciemno palone ziarna. Tak jak w przypadku tradycyjnego parzenia kawy, podobnie w przypadku wypieków, ziarna najlepiej zmielić bezpośrednio przed użyciem, gdyż wtedy kawa posiada najintensywniejszy, bogaty aromat. Kiedy ziarna zostaną zmielone wcześniej, niestety stosunkowo szybko wietrzeją. A zależy nam na tym, aby posmak kawy w deserze był wyraźny i dobrze wyczuwalny. Ponadto do przygotowania tarty używamy kawy w formie drobno zmielonej oraz esencjonalnego espresso. Dlatego przydatny może się okazać młynek dający dobrą kontrolę nad grubością mielenia i ekspres ciśnieniowy lub kawiarka.

Jako kawowy dodatek do Waszej tarty może posłużyć espresso od Le Piantagioni del Caffè

Czekolada

Drugim obok kawy istotnym składnikiem tarty w naszym przepisie jest czekolada, po którą zwykle sięgamy z wyrzutami sumienia. Głównie z powodu jej kaloryczności, tym bardziej, że pomimo szczerych chęci, trudno poprzestać na jednej małej kosteczce. Jednak dobrej jakości, prawdziwa czekolada z wysoką zawartością kakao, nie tylko nie szkodzi, ale posiada wiele korzystnych właściwości i może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim, porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza zawarta w czekoladzie szybko dodaje energii i ekspresowo poprawia nastrój. Jedyne o czym należy pamiętać to umiar i zdrowy rozsądek. Takie to proste, a zarazem takie trudne 🙂 Tak, czy inaczej, kawałek mocno czekoladowej tarty, od czasu do czasu, z pewnością nie zaszkodzi.

To jak, gotowi na czekoladowo-kawową przygodę? Zaczynajmy! Oto przepis na pyszną tartę z kremem kawowym i mascarpone.

Przepis na tartę czekoladowo-kawową

Składniki (forma o średnicy 26 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem):

Kruche ciasto:

  • 1 ½ szklanki (220 g) mąki
  • 130 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnego espresso
  • 1 łyżeczka drobno mielonej kawy

Masa czekoladowo-kawowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki drobno mielonej kawy
  • mała szczypta soli

Krem kawowy:

  • 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki zimnego espresso

Dodatkowo:

  • tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:

Spód:

  1. Do przesianej mąki dodać mieloną kawę, pokrojone, zimne masło oraz cukier puder. Całość posiekać ostrym nożem do uzyskania kruszonki.
  2. Pośrodku zrobić wgłębienie, dodać żółtko, 2-3 łyżki zimnego espresso i szybko zagnieść ciasto. Można również przygotować ciasto za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
  3. Z gotowego ciasta uformować kulę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
  4. Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy 2 warstwami folii spożywczej na koło o średnicy większej niż forma (ciasto powinno mieć około 3-4 mm grubości).
  5. Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę, docisnąć delikatnie do formy, zdjąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220ºC.
  6. Schłodzone ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier wysypać obciążenie w postaci ryżu lub fasoli, aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia.
  7. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez 15 minut. W momencie wstawiania ciasta obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC. Po 15 minutach usunąć obciążenie i piec kolejne 7-10 minut, aż ciasto się zarumieni. Gotowe ciasto wyjąć i wystudzić.

Masa czekoladowo-kawowa:

  1. W rondelku podgrzać śmietankę z mieloną kawą oraz cukrem pudrem i solą. Gorącą śmietankę zdjąć z palnika, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
  2. Przestudzoną, ale nadal płynną masę czekoladową zmiksować z serkiem mascarpone na gładki krem.
  3. Krem czekoladowo-kawowy wyłożyć na wystudzony spód tarty, wyrównać i odstawić do lodówki.

Krem kawowy:

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.
  2. Cały czas miksując, dodać cukier puder oraz serek mascarpone (serek mascarpone najlepiej przed dodaniem rozmieszać łyżką, aby ubijanie nie trwało zbyt długo, ponieważ krem może się zwarzyć).
  3. Dodać stopniowo, po łyżce, schłodzone espresso.
    Gotowy krem wyłożyć na tartę za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (można również po prostu nałożyć łyżką i wyrównać).
  4. Gotową tartę przechowywać w lodówce.

Latem tartę kawową można dodatkowo udekorować świeżymi owocami, które cudownie przełamią całość lekko kwaskową nutą. Tak czy inaczej, mam nadzieję, że przepis sprawdzi Wam się nie tylko zimą, ale o każdej porze roku. Wszystkiego słodkiego!

 

Tarta kawowo-czekoladowa bez pieczenia

Dla tych, którzy nie lubią odpalać piekarnika, przygotowaliśmy równie smaczną tartę kawowo-czekoladową bez pieczenia, na ciasteczkowym spodzie. Pyszny deser, który przygotujecie szybko i łatwo, a jedyne co będzie Wam potrzebne, poza składnikami, to odrobina cierpliwości, aby mógł dobrze zastygnąć w lodówce.

Składniki (forma o średnicy 26 cm z wyjmowanym dnem):

Spód:

300 g ciasteczek zbożowych, herbatników (użyłam ciasteczek Digestive)

  1. 70 g – 80 g masła

2 łyżeczki kakao

1 łyżka espresso

 

Nadzienie:

50 ml espresso

200 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

150 ml śmietanki 30%

50 g serka mascarpone

 

Dodatkowo:

300 g świeżych borówek (mogą być również maliny)

Przygotowanie:

Spód:

  1. Ciasteczka zbożowe zmiksować za pomocą blendera na piasek.
  2. Dodać kakao oraz espresso i wymieszać za pomocą łyżki.
  3. Na koniec stopniowo dodać rozpuszczone, przestudzone masło i dokładnie wymieszać, tak aby otrzymać konsystencję mokrego piasku. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej masła.
  4. Przygotowaną masę przełożyć do formy, wyrównać i ugnieść na dnie oraz do brzegów formy np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut, na czas przygotowywania kremu.

Krem czekoladowo-kawowy:

  1. W rondelku podgrzać śmietankę, następnie zdjąć z palnika, dodać świeżo zaparzone espresso, posiekaną na kawałki czekoladę mleczną oraz gorzką i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
  2. Na koniec dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać
  3. Masę wyłożyć na przygotowany spód i odstawić do lodówki do delikatnego zastygnięcia.
  4. Kiedy masa delikatnie zastygnie, na wierzchu ułożyć owoce i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin, aż całość dobrze zastygnie.

Gotowy deser przechowywać w lodówce.

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Nowy dripper od April – jak wypada na tle innych zaparzaczy?

Nareszcie dotarły do nas drippery marki April. Wielu z Was zastanawia się pewnie, czy warto…

5 dni ago

Spojka – kosmiczna palarnia w naszej ofercie!

Do Coffeedesk trafiła nowa palarnia Spojka, prosto z malowniczego Preszowa! Jej opakowania przyciągają wzrok nie…

1 tydzień ago

Czarne latte – jak działa i jak je przygotować?

Czarne latte (charcoal latte) szturmem podbija internet. Co to właściwie jest, jak działa, czym smakuje…

2 tygodnie ago

Malinowe tonic espresso!

W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie…

3 tygodnie ago

Blooming i obrotowe polewanie w ekspresie przelewowym – test Melitta Epour

Ekspres, który obserwuję od dłuższego czasu i na którego pojawienie się w Polsce czekałem, wreszcie…

3 tygodnie ago

Clever – jak łatwo zaparzyć dobrą kawę?

A gdyby tak połączyć dripper z French pressem? Poznaj Clever Dripper — innowacyjne narzędzie do…

3 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej