Matcha to szara eminencja wśród herbat japońskich i serce herbacianej ceremonii. Większość z nas zna ją jako składnik matcha latte – pokochali ją ci, którzy do niedawna bezskutecznie poszukiwali ciekawej alternatywy dla mlecznych kaw. Matcha to jednak o wiele więcej – jak prawdziwa herbaciana arystokratka wyróżnia się na tle innych wyglądem, procesem powstawania, parzenia i znaczeniem w kulturze japońskiej. Czym więc jest “matcha tea” i jakie ma właściwości?
Najczęstsza odpowiedź na pytanie co to jest matcha brzmi: “sproszkowane liście herbaty”, ale to tylko połowa prawdy. Prawdziwa matcha pochodzi z Japonii, przede wszystkim z regionów Uji oraz Nishio. Różnice pomiędzy zieloną herbatą a matcha pojawiają się już na etapie uprawy. W porze zimowej krzewy gromadzą w korzeniach składniki odżywcze, które pozwalają im przetrwać trudne warunki pogodowe. Gdy dni stają się cieplejsze, roślina wypuszcza pierwsze pąki – wówczas uprawy są stopniowo zacieniane, a docierające do nich światło słoneczne ograniczone początkowo o 60-70%, a po 10 dniach aż o 90%. Dlaczego? Fotosynteza sprawia bowiem, że słodkie aminokwasy są zamieniane w gorzkie katechiny – cień powoduje zaś, że proces ten zachodzi w mniejszym stopniu, a ostateczny produkt zachowuje wysoką słodycz.
Gdy uprawy dojrzeją do zbiorów, liście zrywane ręcznie lub za pomocą maszyn są niezwłocznie transportowane do fabryki i poddawane ogrzewaniu parą – w ten sposób zatrzymuje się ich utlenianie. Następnie wykonywana jest selekcja – liście oddzielane są od gałązek i mniej wartościowych części rośliny, a także suszone i cięte na mniejsze części. Ucieranie na proszek to ostatni z wielu etapów przetwarzania tzw. tenchy – dopiero finalny produkt wygląda jak “matcha”, którą znamy. Warto również wiedzieć, jakie właściwości ma matcha, a także jak ją prawidłowo przygotować.
Wiesz już, co to jest matcha? Czas poznać szczegóły jej przygotowania! Proces parzenia matchy w oryginalnej wersji to prawdziwy rytuał, co wcale nie znaczy, że jest skomplikowany! Potrzebujemy trzech przyborów: chasen (bambusowa miotełka do spieniania naparu), chashaku (drewniana łyżeczka do odmierzenia porcji matchy) oraz chawan (czarka). Każdy z tych elementów można jednak łatwo zastąpić – do nadania matchy spienionej, napowietrzonej tekstury idealnie nada się ręczny spieniacz do mleka.
Jak parzyć matchę – proces krok po kroku:
Aby matcha zachowała swoje właściwości, odpowiednia temperatura wody powinna wynosić około 80 stopni. Proporcje zależą oczywiście od gustu – ja lubię gęsty i intensywny napar, dlatego na każde 100ml wody dodaję do czarki dwie porcje herbaty (około 2g), a następnie roztrzepuję ją do momentu uzyskania spienionej konsystencji. Gotowe 🙂 Zaparzona w ten sposób matcha to bogactwo umami i słodyczy, świeżych, warzywno-morskich aromatów. Warto również spróbować innych napojów z matcha, takich jak Dalgona Matcha.
Herbata matcha – właściwości tego napoju są naprawdę liczne. To prawdziwy superfood – już tradycyjna medycyna chińska zwracała uwagę na korzyści płynące ze spożywania zielonej herbaty, a badania naukowe przeprowadzone w ostatnich latach potwierdzają jej zbawienny wpływ na zdrowie. Pijąc matchę spożywamy cały liść, dlatego to działanie jest spotęgowane (z tego samego powodu warto zaopatrzyć się w produkt ze sprawdzonego źródła i nie oszczędzać. Niestety, w przypadku matchy niska cena prawie zawsze oznacza niską jakość). Oto kilka z właściwości herbaty matcha:
Czy powyższe właściwości matchy zachęciły Cię do przygotowania naparu? Korzyści zdrowotne płynące z picia matchy są imponujące, ale szkoda byłoby redukować tę niezwykłą herbatę tylko do efektu, jaki ma na nasze ciało. Matcha jest przede wszystkim wyjątkowym elementem kultury Japończyków i idealnym przykładem japońskiej filozofii, dlatego zachęcam Was do poświęcenia jej czasu i uwagi – a najlepiej wykorzystajcie ją do własnej ceremonii herbacianej! 🙂
Nie zatrzymujemy się - właśnie otworzyliśmy szóstą kawiarnię w rodzinie Coffeedesk i piątą działającą na…
Ile ludzi - tyle historii. Jedną z najbardziej fascynujących rzeczy związanych z kawą, która urzekła…
Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Ta strona używa cookies.
Więcej