Sproszkowane liście zielonej herbaty stały się tak popularne, że możliwości produkcyjne Japonii nie nadążają za światowym popytem, a rynek zaczyna szukać alternatyw, co zawsze odbija się na jakości. Jak rozpoznać jakościową matchę i na co zwracać uwagę?
Rodzaje matchy
Pierwsze wzmianki o matchy pojawiają się w Chinach w VII wieku. W XV-wiecznej Japonii okresu Chado nabrała ona właściwości ceremonialnych, mnisi parzyli matchę przed medytacją, a samurajowie – przed walką. Stała się bardzo cenionym napojem ze względu na właściwości pobudzające, a zarazem relaksujące, a także wysoką zawartość antyoksydantów i innych prozdrowotnych składników. O właściwościach matchy więcej piszemy w tym artykule. Na zachodzie sproszkowana herbata zyskała popularność zaledwie kilka lat temu, w połączeniu z mlekiem, jako znana obecnie wszem i wobec matcha latte. Matcha ceremonialna różni się jednak od tej w latte. Ceremonialna powstaje z najmłodszych liści z pierwszego zbioru, tylko z miąższu, usuwa się żyłki odpowiedzialne za gorzki smak. Gorycz jest jednak pożądana w matchy kulinarnej, zwanej też tradycyjną, żeby wybijała się ponad aromatami produktów, z którymi jest mieszana. Matcha kulinarna jakości premium powstaje z liści pochodzących z drugiego zbioru. Nie jest stosowana tylko do deserów i wypieków, ale także w napojach. Ten i inne mity na temat matchy rozwiewamy w tym artykule.
Pochodzenie
Chociaż matcha przybyła do Japonii z Chin, to Japończycy udoskonalili sztukę jej produkcji i to właśnie pochodzenie matchy będzie gwarantować najwyższą jakość. Gdybyśmy nagle zaczęli produkować proszek z zielonej herbaty uprawianej w Polsce, albo jakimkolwiek innym kraju, nie można by było nazwać jej matchą, podobnie jak sytuacja ma się z oscypkiem, parmezanem czy szampanem.
Opakowanie
Kupujemy oczami, ale opakowanie może nam powiedzieć dużo więcej, niż tylko pokazać dobry design. Właściwie przechowywana matcha powinna być chroniona przed światłem słonecznym i sztucznym – przechowywana w puszce lub ciemnym opakowaniu ze strunowym zapięciem. Przezroczyste słoiczki to najgorsze, co można zrobić matchy!
Kolor
Dobra i przechowywana w odpowiedni sposób matcha ma intensywny zielony kolor, w trawiastym odcieniu. Matcha wystawiona na działanie światła ma brązowy, brzydki kolor, albo mniej intensywny zielony w odcieniu khaki. Intensywność koloru może nam też sporo powiedzieć o jakości liści, z których został wykonany proszek.
Smak
Czy matcha powinna być gorzka? Za gorzki smak odpowiada kofeina, która uwalnia się w herbatach w wyższej temperaturze więc jeśli zaparzymy matchę w temperaturze wyższej niż 80 stopni, będzie bardziej intensywna, a gorzki posmak będzie się mocniej wybijał. Podobny efekt uzyskamy, jeśli zaparzymy z samą wodą matchę kulinarną, która zachowuje gorycz przez wykorzystanie całych liści, łącznie z żyłkami. W matchy ceremonialnej dominują trawiaste posmaki, nori, umami, słodycz, aromaty są jednak wyjątkowe dla herbat pochodzących z różnych regionów, uprawianych w różnych warunkach, zupełnie jak w przypadku pochodzenia kawy!
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Ta strona używa cookies.
Więcej